Școala în sistem hibrid. Monica Anisie: Elevii care sunt acasă urmăresc live ce se întâmplă în clasă. Profesorul își desfășoară ora normal

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat, marți seară, la Digi 24, cum se vor desfășura orele în cazul în care o școală va adopta sistemul hibrid –  o parte dintre elevi sunt prezenți fizic în clasă, iar ceilalți sunt acasă. Ministrul a spus că profesorii nu vor munci dublu, elevii de acasă urmărind live lecția din clasă.

”Transmisia se face din școală. În clasă, profesorul intră pe platformă, se conectează și elevii care sunt acasă urmăresc live ce se întâmplă în clasă. Profesorul își desfășoară ora normal cu elevii din clasă și urmăresc lecția respectivă și cei de acasă”, a precizat Monica Anisie, întrebată dacă profesorul care desfășoară ora la clasă va trebui apoi să reia toate orele și online.

Despre pauza de 5 minute și cea de 10-15 minute

”În ghidul pe care Ministerul Sănătății l-a elaborat, vorbim despre normele sanitare pe care trebuie să le respectăm în cadrul unităților de învățământ, s-a prevăzut existența acestor pauze tocmai pentru a da posibilitatea aerisirii spațiilor într-un mod corect și să nu existe în felul acesta vreun risc la îmbolnăvire. A fost propunerea Ministerului Sănătății și noi am acceptat că este necesar să facem această aerisire, periodic.”

”Există pauzele normale pe care le realizăm dintotdeauna în cadrul orarului dintr-o unitate de învățământ. Fie pauze de 5 minute, fie pauze de 10 minute, în funcție de orarul fiecărei unități de învățământ. Aceste pauze sunt, pe de o parte, pentru ca profesorul să poată să meargă de la o clasă la alta, dar și pentru elevi.”

”Profesorii, în timpul pauzei, trebuie să supravegheze totuși și pe elevi, dar tot în ghid  este specificat faptul că unitatea de învățământ desemnează o persoană care să supravegheze respectarea măsurilor de siguranță în spațiul școlii. De asemenea, există și profesori de serviciu în fiecare unitate de învățământ și aceștia trebuie să supravegheze respectarea regulilor.”

Despre agendele în care profesorii trec notele

”Catalogul poate fi completat și după ce își încheie profesorul activitatea didactică, deci după cele 2-3 ore pe care le are la diferite clase, poate să meargă în cancelarie și să treacă notele sau absențele elevilor din ziua respectivă.”

Despre împărțirea claselor în două

”Nu neapărat în două. Aici vorbim despre o analiză a spațiului. (…) Dacă spațiul clasei respective permite să fie prezenți fizic, cu distanțare de 1 metru sau cu separatoare,  mai mulți elevi decât 15, rămâne decizia la nivel de unitate de învățământ.” 

Despre recuperarea materiei

”Aceste repere metodologice vin în prijinul profesorilor, dar și al elevilor. Noi le vom pune pe site-ul MEC, pe portalul unic de informare, și sperăm să ajutăm pe profesori ca aceste decalaje de învățare să fie diminuate. (…) Am realizat chiar și sugestii de planificări în așa fel încât să le dăm posibilitatea să se adapteze pentru predarea materiei pentru anul școlar următor.”

  • Reperele metodologice pot fi accesate AICI

Despre posibilitatea ca părintele să opteze dacă își trimite sau nu copilul la școală

”Deocamdată, normele prevăzute de ordinul comun permit părinţilor care au în familie persoane cu un anumit risc la îmbolnăvire să solicite unităţii de învăţământ continuarea învăţării de acasă. Deci copilul poate să continue cursurile în sistem online după ce părintele face o evaluare a stării de sănătate a membrilor din familie.”

Dacă pot opta părinții pentru şcoala online fără a avea o astfel de situaţie în familie?

”Acum, în conformitate cu normele pe care le-am aprobat, nu are această posibilitate pentru a opta decât, repet, fie dacă este copilul bolnav şi va fi expus riscului la îmbolnăvire sau dacă în familie există o persoană care s-a putea afla sub riscul accentuării îmbolnăvirii.”

”Acest ordin comun prevede, însă, posibilitatea ca atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Ministerul Educaţiei să realizeze instrucţiuni în aşa fel încât să putem elimina toate posibilităţile. Atunci când Ministerul Sănătăţii a elaborat aceste norme nu am putut să prevedem chiar toate aspectele şi atunci este un articol în ordinul comun prin care putem să mai oferim şi alte instrucţiuni, dacă există anumite cazuri.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.