Măsurile anunțate de Monica Anisie pentru noul an școlar: Ghiduri metodologice și un nou regulament de funcționare a unităților de învățământ

0

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a anunțat marţi, în conferinţa de presă susținută alături de ministrul Sănătății, o serie de măsuri luate de Ministerul Educației pentru noul an școlar, între care elaborarea ghidurilor metodologice pe fiecare ciclu de învățământ și realizarea unui nou regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, în care se regăsesc măsuri privind debirocratizarea activităţii didactice.

Măsurile anunțate de Monica Anisie:

  • Elaborarea ghidurilor metodologice pentru activitățile din instituțiile de învățământ, pe fiecare nivel. Realizarea reperelor metodologice astfel încât ”profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce privește modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor”. Ghidurile pot fi accesate AICI.
  • Elaborarea metodologiilor pentru examenele naționale din anul școlar 2020-2021
  • Realizarea noului regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar
  • Realizarea de filmări pentru proiectul ”Teleșcoala”, adresat elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, proiect care va continua în noul an școlar.
  • Publicarea săptămânală de teste de antrenament pentru elevii care susțin examenele naționale.
  • Deschiderea portalului educațiacontinuă.edu.ro, care conține informații referitoare la noul an școlar.
  • Deschiderea unei linii TelVerde pentru părinți și elevi, dar și o alta pentru directorii de școli și autoritățile locale care doresc să acceseze fonduri europene.

„Aşa cum am promis, în această perioadă am elaborat ghidurile metodologice, ghiduri pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ. Aceste ghiduri sunt organizate pe fiecare nivel: avem ghiduri pentru educaţie timpurie, ghiduri pentru învăţământ preşcolar, dar şi pentru primar, gimnazial, liceal, vocaţional, învăţământ profesional şi tehnic şi, nu în ultimul rând, pentru învăţământul special.

În cadrul Ministerului Educaţiei au fost realizate reperele metodologice pentru începutul de an școlar, care vin în sprijinul cadrelor didactice. Astfel, profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce priveşte modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristică realizată înainte de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării cursurilor şi ceea ce elevul a reţinut în perioada în care învăţământul s-a mutat în spaţiul online”, a declarat Monica Anisie.

Ministrul a mai anunțat că au fost elaborate toate metodologiile pentru examenele naţionale organizate în anul şcolar 2020-2021.

„Nu în ultimul rând s-a realizat şi noul Regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în acest nou regulament veţi regăsi ceea ce am promis încă de la începutul mandatului meu, şi anume veţi regăsi debirocratizarea activităţii didactice. Mai mult decât atât, sunt prevăzute măsuri în aşa fel încât activitatea cadrului didactic să se concentreze asupra elevului şi nu asupra realizării hârtiilor. Prin urmare, comisia de tăiat hârtii realizată la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării a propus reducerea acestui număr de hârtii şi iată că se şi realizează”, a arătat ministrul Educaţiei.

Monica Anisie a precizat totodată că au fost realizate filmări pentru proiectul pe care Ministerul Educaţiei îl are în parteneriat cu Televiziunea Română – „Teleşcoala” pentru ca, ”în momentul în care vom deschide cursurile, să fie deja difuzate acele lecții pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a”.

De asemenea, a precizat ministrul Educației, MEC  va continua să publice teste de antrenament.

„Pentru că am primit din partea părinţilor, din partea elevilor, dar şi pentru că profesorii au solicitat să continuăm cu elaborarea testelor de antrenament, vă anunţ că am decis să continuăm şi să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susţin examenele naţionale”, a declarat Monica Anisie.

Ministrul Educației a anunţat și deschiderea, începând de marţi, a unui portal de informare, intitulat educatiacontinua.edu.ro, unde toţi cei interesaţi vor găsi informaţiile necesare privitoare la anul şcolar.

„Întrucât în spaţiul public sunt atâtea întrebări la care se aşteaptă răspunsuri şi ştiu şi înţeleg toate aceste întrebări ale părinţilor, ale elevilor, uneori chiar şi ale profesorilor, am decis să deschid o linie de Telverde la Ministerul Educaţiei, o linie care va fi dedicată răspunsurilor adresate de către părinţi şi elevi„, a conchis ministrul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.