Liliana Toderiuc-Fedorca, inspector ISMB, despre desfășurarea cursurilor în Capitală: Fiecare școală va stabili ”varianta cea mai sigură pentru elevi”

0

Inspectorul școlar general adjunct în cadrul ISMB, Liliana Toderiuc-Fedorca, a declarat, vineri, la Digi 24, că modul în care se vor desfășura cursurile în școlile din Capitală va fi decis în consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, care va înainta propunerea spre analiză Inspectoratului și Direcției de Sănătate Publică și, ulterior, aceasta va fi aprobată de Comitetul pentru Situații de Urgență al municipiului București. Liliana Toderiuc-Fedorca a arătat că fiecare școală va stabili ”care este varianta cea mai sigură pentru elevi”.

Liliana Toderiuc-Fedorca a precizat că, la nivelul ISMB, se dorește ca școlile bucureștene să fie pregătite pentru oricare dintre cele trei scenarii de învățare – verde, galben și roșu.

”Am avut întâlniri multe, consultări cu directorii șolilor, cu cadrele didactice din grădinițe, din școli, din licee și am avut ieri întâlniri cu reprezentanții fiecărei primării de sector din București. Am stabilit că avem două mari priorități pentru anul școlar următor: pe de o parte, siguranța la școală, dar pe de altă parte, continuarea învățării în orice condiții epidemiologice”, a spus inspectorul.

În acest sens, Liliana Toderiuc-Fedorca a arătat că unitățile de învățământ din București vor fi asigurate cu ”echipamentele medicale și cu tot ceea ce este necesar pentru a respecta toate normele igienico-sanitare, luând în calcul distanțarea fizică, purtarea măștilor, materialele pentru igiena mâinilor și a spațiilor școlare”.

Referindu-se la asigurarea distanțării fizice între elevi, în condițiile în care sunt școli supraaglomerate, unde se învață chiar și în trei schimburi, inspectorul a precizat că fiecare unitate de învățământ va decide ”varianta cea mai sigură pentru elevi”.

”În funcție de specificul unității de învățământ, pentru că știți că sunt unități de învățământ care, într-adevăr, au clase care sunt cu un efectiv mai mare de elevi și acolo vor stabili care este varianta cea mai sigură pentru elevi, dacă pot să asigure distanțarea aceea de un metru, dacă au nevoie să instaleze plexiglas… Sunt unități de învățământ care deja au procedat în sensul acesta, cu sprijinul autorităților locale.

Pe de altă parte, avem ca prioritate și susținerea tuturor școlilor pentru a echipa sălile de clasă pentru scenariul galben, dacă va fi nevoie, așa încât elevii care nu vor fi prezenți la școală să poată participa la lecția din clasă, dar vrem să fie pregătite unitățile de învățământ și cu dotările necesare cadrelor didactice și elevilor pentru a desfășura învățarea online, în cazul în care va fi necesar în vreo unitate de învățământ sau în vreo clasă să se lucreze pe scenariul roșu”, a declarat inspectorul.

Întrebată în acest context despre varianta ca o parte dintre elevi să rămână acasă, inspectorul a arătat: ”Dacă decide unitatea de învățământ respectivă. (…)Traseul deciziei este următorul: prima dată, consiliul de administrație al unității de învățământ, în care sunt toți factorii implicați în procesul de educație, ia o decizie și propune o soluție către noi și către Direcția de Sănătate Publică, noi analizăm și, la rândul nostru, solicităm aprobarea Comitetului pentru Situații de Urgență de la nivelul municipiului București.”

Intervenția telefonică a inspectorului o puteți urmări AICI , de la minutul 4.

Marți, Liliana Toderiuc-Fedorca declara pentru Edupedu.ro că pe 14 septembrie școlile din Capitală vor începe cursurile în scenariul verde și toți elevii vor fi prezenți fizic la școală.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.