Deschiderea școlilor. Orban: E rău cu mască, dar e mai rău fără mască. Dintre românii care s-au îmbolnăvit, 6,3% sunt copii de vârstă școlară

0

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seară, la Digi 24, într-o discuție pe tema deschiderii școlilor, că până acum, ”fără să fie școală”, 6,3% dintre românii infectați cu SARS-CoV-2 sunt copii de vârstă școlară. Șeful Executivului a mai spus că, din punctul său de vedere, toți elevii și profesorii, dar și personalul nedidactic trebuie să poarte mască la școală pentru a preveni îmbolnăvirile. ”E rău cu mască, dar e mai rău fără mască. În timpul orelor, riscul va fi foarte mic, trebuie puțin să se organizeze fiecare școală cu recreația, cu pauza”, a arătat Ludovic Orban.

”Trebuie să spunem oamenilor, ca să fie pregătiţi. Dintre românii care s-au îmbolnăvit, procentul elevilor de vârstă școlară care s-au îmbolnăvit este de 6,3%, fără să fie școală. Deci a existat o răspândire a virusului și pe această categorie de vârstă, populația școlară. Sigur că riscurile sunt foarte mici, marea majoritate a tinerilor care contractează acest virus nu dezvoltă forme grave, mulți dintre ei nici nu au simptome”, a precizat Ludovic Orban.

Șeful Executivului a explicat totodată condițiile în care se vor suspenda cursurile într-o școală, măsuri prevăzute în normele propuse de Ministerul Sănătății și aflate în dezbatere publică.

Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă. Se face anchetă epidemiologică, dacă sunt elevi din alte clase, există posibilitatea să se dispună izolarea la domiciliu, cel puțin a copiilor care au intrat în contact cu copilul infectat sau profesorul. (…) Dacă apar mai multe cazuri, 3-4-5 cazuri într-o școală, se pot suspenda cursurile în școala respectivă pe o perioadă de 14 zile. Pentru asta, noi am prevăzut un act normativ, pe care l-am avut deja în dezbaterea Guvernului, prin care am stabilit să acordăm ajutorul care a fost dat în perioada stării de urgenţă, 75% din salariu, pentru un părinte, ca să stea, pe perioada în care sunt suspendate cursurile, cu copilul acasă. Deja ne-am gândit la această variantă”, a spus premierul.

În ceea ce privește modul în care vor funcționa școlile din 14 septembrie, Ludovic Orban a amintit de cele trei scenarii – verde, galben și roșu, ce vor fi aplicate în funcție de evaluarea situației epidemiologice din fiecare localitate, ce va fi făcută de DSP-uri până la data de 7 septembrie.

”Vom aplica o singură unitate de măsură la nivel național. Se va face evaluarea răspândirii virusului la nivelul fiecărei localități, în funcție de nivelul de răspândire a virusului, acolo unde nu există o răspândire semnificativă în comunitate, după anumiți indicatori de măsurare la mia de locuitori a cazurilor din ultimele 14 zile, se poate începe școala în bănci, normal, cu elevii în școală. Acolo unde există un nivel de răspândire între 1 și 3 la mie, se va lua decizia ca jumătate să fie în clasă, jumătate online și să se schimbe pe rând (…) Acolo unde este un nivel ridicat de risc, se va începe online”, a precizat premierul.

Șeful Executivului a mai arătat că, în opinia sa, toți elevii, profesorii și personalul nedidactic trebuie să poarte mască la școală.

”E rău cu mască, dar e mai rău fără mască. (…) Din punctul meu de vedere, toți copiii ar trebui să poarte mască la școală, toate cadrele didactice și tot personalul nedidactic. Asupra acestui lucru nu există niciun fel de discuție. În timpul orelor, riscul va fi foarte mic, trebuie puțin să se organizeze fiecare școală cu recreația, cu pauza. Acolo e tendința copiilor de a se apropia unul de altul, de a nu respecta regulile și acolo trebuie o ușoară atenție acordată”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a mai spus că nu pot fi asigurate măști pentru toți elevii, fiind vizați doar cei care provin din familiile vulnerabile sau copiii care vin fără mască la școală. ”Este greu să cumperi măști pentru toți copiii”, a arătat Orban.

Cum se va alege scenariul pentru data de 14 septembrie, potrivit proiectului lansat în dezabatere publică de Ministerul Sănătății: 

  1. Direcția de Sănătate Publică Județeană / a Municipiului București (DSP) informează până la data de 7 septembrie Inspectoratul Școlar Județean/ al Municipiului București (ISJ / ISMB) Comitetul Județean / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU / CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.
  2. ISJ / ISMB propune spre aprobare CJSU / CMBSU scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, în concordanță cu:
  • situația epidemiologică la data de 7 septembrie
  • infrastructura și resursele existente în fiecare unitate de învățământ

3. Comitetul Județean / al Municipiului București pentru situații de urgență (CJSU / CMBSU) va emite, până la data de 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ pentru începutul anului școlar 2020-2021.

  • Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate (numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori). În fundamentarea hotărârii se va utiliza următorul raționament:

1. Dacă rata incidenței cumulate este sub 1/1000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității de învățământ.

2. Dacă rata incidenței cumulate este între 1-3/1000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unitățile de învățământ din localitate

3. La o rată a incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1000 locuitori, DSP județene și a municipiului București va prezenta CJSU / CMBSU o analiză a situației epidemiologice din localitate. În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și numărul de focare existente în unitățile de învățământ din localitate, precum și alte criterii de risc, CJSU / CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, închiderea temporară a unităților de învățământ (scenariul 3), cursurile desfășurându-se online. În absența unei astfel de decizii, unitățile de învățământ din localitate vor funcționa în scenariul 2.

4. În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unități de învățământ se vor aplica Criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ din prezentul document, clasa sau întreaga școală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfășurându-se online.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.