Reacția elevilor după declarațiile Ralucăi Turcan: „Guvernul dă dovadă de iresponsabilitate. Asigurarea măștilor de protecție este obligatorie”

0

Asociațiile elevilor acuză Guvernul că ”dă dovadă de iresponsabilitate înainte de începerea anului școlar” și spun că este ”imperios necesar ca autoritățile să aloce fondurile necesare în vederea asigurării măștilor de protecție pentru toți elevii și profesorii”. Elevii au reacționat astfel după ce, sâmbătă, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că este imposibil ca Guvernul să asigure măști de protecție pentru toți copiii și profesorii și că sprijinul va merge către categoriile dezavantajate sau se vor folosi în cazul în care elevul uită masca de protecție acasă.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă, într-un comunicat de presă, declarația vicepremierului Raluca Turcan și susțin că Guvernul trebuie să asigure măști tuturor elevilor.

”Reprezentanții elevilor consideră că, în contextul desfășurării orelor de curs în format fizic, este imperios necesar ca autoritățile să aloce fonduri necesare în vederea asigurării măștilor de protecție pentru toți elevii și profesorii, astfel încât începând cu 14 septembrie un număr suficient de măști să existe la nivelul fiecărei unități de învățământ.

Amintim faptul că în luna aprilie Guvernul și-a asumat obligativitatea de a asigura măști printr-o declarație făcută de Ludovic Orban, iar acum cu mai puțin de o lună înainte să înceapă școala, decidenții dau dovada de nepăsare față de siguranța și sănătatea elevilor.

Guvernul României are obligația de a pune la dispoziție toate fondurile necesare pentru a face posibilă asigurarea măștilor și pentru a arăta că sănătatea populației este prioritară. În acest caz este necesară o achiziție publică pentru a asigura măștile de protecție.

Pe această cale, solicităm ferm ca Guvernul României să nu pună în pericol sănătatea elevilor și să își îndeplinească astfel datoria morală pe care o are față de cetățeni, punând la dispoziție măști de protecție pentru fiecare elev”, se arată în comunicatul elevilor.

  • Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC: “Este obligatoriu ca statul să asigure măști fiecărui elev, așa cum de altfel a și promis în luna aprilie. Veți spune că o mască nu este scumpă, dar într-o familie cu venit mediu, unde mai mulți copii merg la școală, costurile pentru a asigura 2-3 măști pe zi ajung să fie mari. Nu ar trebui ca familiile să facă eforturi pentru a-și putea trimite în siguranță elevii la școală. Mai mult de atât, cum vrea Guvernul să stabilească cine primește masca de protecție? Ne jucăm cu siguranța elevilor, profesorilor și a personalului din unitatea de învățământ!”
  • Alexandru-Nicolae Rădulescu, președinte AEBI: ”Este inadmisibil ca în prag de început de an școlar să avem un Guvern care nu își poate asuma răspunderea pentru achiziționarea de măști tuturor elevilor și profesorilor. O asemenea iresponsabilitate nu poate fi acceptată întrucât Guvernul a avut tot timpul din lume la dispoziție pentru a demara și finaliza achizițiile pentru materialele igienico-sanitare. Solicităm pe această cale să fie luate de îndată măsuri, altfel, anul școlar nu poate începe.”
  • Paula-Livia Buda, președinte AEM: “După luni de promisiuni, suntem anunțați că nu se pot asigura măști. Este inadmisibil, și accentuez inadmisibil, ca sănătatea elevilor să fie pusă în pericol. Solicităm ca autoritățile să pună la punct toate cele necesare pentru începerea anului școlar, asigurând un cadru sigur pentru elevi și tot personalul didactic, nedidactic și auxiliar. Siguranța elevilor este cel mai important lucru când vorbim de revenirea fizică la orele de curs și este de datoria Guvernului să o asigure.”
  • Rahela-Maria Macovei, președinte AVE: “Nu a fost de ajuns faptul că pentru mai bine de cinci luni am trăit înconjurați de incertitudine. Acum incompetența pune stăpânire pe autorități. Școala nu poate începe fără materiale igienico-sanitare! Așa cum ne-a obișnuit în ceea ce privește educația, Guvernul se contrazice — în luna aprilie prim-ministrul declara că asigurarea fondurilor pentru a cumpăra măști este obigatorie, iar Raluca Turcan spune că acest lucru este imposibil. Menționăm și faptul că în timpul unei vizite a Ministrului Educației și Cercetării la Râmnicu Vâlcea, acesta a declarat că materialele igienico-sanitare vor fi puse la dispoziție pentru toată lumea. Nimeni nu va putea merge în unitatea de învățământ dacă nu va fi asigurată integritatea fizică a elevilor.”

Citește și: Raluca Turcan: Este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii şi profesorii din România. Vor fi măşti pentru situaţii de avarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.