Numărul de ore se va reduce din toamnă doar la clasa pregătitoare. Modificările la clasa a V-a și a IX-a au fost amânate

0

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, joi, că numărul de ore la clasa pregătitoare se va reduce din anul şcolar 2020-2021. Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanță de urgență care modifică Legea educației naționale și care prevedea inițial, în forma propusă de MEC și lansată în dezbatere publică, că numărul de ore va fi modificat din toamnă pentru toate clasele de început de ciclu – clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.

Aseară a fost aprobată în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de urgenţă prin care am prorogat aplicarea modificării numărului de ore la clasă pentru toate clasele şi vom începe anul acesta şcolar cu clasa pregătitoare.

Deci, începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă şi vom prezenta noile planuri-cadru pentru învăţământul primar. În curând, specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei vor prezenta aceste noi planuri-cadru, le vom pune în dezbatere publică„, a declarat Monica Anisie, la Parlament, citată de Agerpres.

Guvernul a amânat astfel modificarea numărului de ore pentru celelalte clase de început de ciclu – clasa a V-a și clasa a IX-a, așa cum prevedea inițial proiectul de ordonanță de urgență.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în noiembrie 2019, legea care reduce numărul de ore, astfel încât, din anul școlar 2020-2021, elevii de școală primară să petreacă în medie 20 de ore săptămânal la școală, cei din ciclul gimnazial în medie 25 de ore, iar cei din ciclul liceal în medie 30 de ore.

Ce prevede proiectul de ordonanță de urgență, publicat pe site-ul SGG, înainte de ședința de Guvern:

Numărul de ore prevăzut la alin. (1), alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire, stabilit prin planurile-cadru, se aplică începând cu clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2020-2021.
(1.2) Aplicarea prevederilor alin. (1) se va realiza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”

  • Alineatul 1, articolul 88 din Legea educației naționale: ”Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este de maximum 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate, conform prezentei legi.”

Ce prevedea proiectul de ordonanță, lansat  în dezbatere publică de MEC:

„(1.1) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire, stabilit prin planurile-cadru, se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării și se aplică pentru clasele de început de ciclu, respectiv clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, începând din anul școlar 2020-2021.
(1.2) Aplicarea prevederilor alin. (1.1) se va finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”

Ordonanța de urgență, adoptată de Guvern, stabilește că: ”În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor primari ai sistemului de educație în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.