Nelu Tătaru, despre proiectul privind măsurile pentru începerea școlii: Este în dezbatere publică, orice sugestie este bine-venită

0

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că proiectul de ordin prin care sunt stabilite măsurile pentru noul an școlar se află în dezbatere publică și ”va deveni funcţional în măsura în care vom avea și proiectul legislativ trecut de Parlament”. Ministrul a arătat că orice sugestie este ”bine-venită”, iar declarația pe proprie răspundere ce trebuie completată de părinți este ”perfectibilă”.

În acest moment, aveți pe site-ul Ministerului Sănătății, în dezbatere publică, acel draft de ordin pe care Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne, îl va elabora. În măsura în care vom avea și proiectul legislativ trecut de Parlament, în baza căruia putem da acest ordin, vom da și ordinul. (…)

Este un set de reguli atât pentru activitatea în şcoală, cât şi în pauze, ce ar trebui să facă corpul didactic, ce ar trebui să facă acea medicină şcolară în cadrul unui triaj observaţional și a unui triaj epidemiologic. Orice sugestie este bine-venită. Repet, acest ordin va deveni funcţional în măsura în care trecerea de Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede”, a spus ministrul Sănătății.

Întrebat în legătură cu declarația pe proprie răspundere ce trebuie completată de părinți, Nelu Tătaru a arătat că aceasta este ”perfectibilă”.

”Acel triaj epidemiologic sau acel triaj observaţional pe care îl face părintele acasă trebuie adus la cunoştinţă la tot ce înseamnă medicină şcolară şi, inclusiv, învăţătorului sau profesorului care gestionează acel grup de copii. Noi trebuie să ne gândim la sănătatea întregii clase şi a întregului grup de elevi care se prezintă în acel moment la şcoală. (…) Dacă această declarație este perfectibilă, noi suntem deschiși…”, a precizat ministrul.

În ceea ce privește respectarea distanței de un metru între elevi, Nelu Tătaru a explicat că, în condițiile purtării obligatorii a măștilor și a folosirii dezinfectantului, aceasta ”este suficientă”: După cum ați putut vedea, noi avem oarecum și studiile făcute în țările europene, multe dintre ele renunțând la această distanță de 1 metru, neavând spațiul posibil, dar adaptând acele separatoare din plastic sau păstrând cu strictețe acele reguli cum sunt dezinfectantele și măștile.”

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost publicat, marţi, un proiect de ordin de ministru pentru aprobarea normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19.

  • Potrivit proiectului, Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până la data de 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de care vor fi luate măsuri pentru începerea şcolii.
  • Inspectoratele şcolare urmează să propună spre aprobare Comitetelor pentru situaţii de urgenţă scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ în concordanţă cu situaţia epidemiologică la data de 7 septembrie, infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.
  • Decizia privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020 – 2021 va fi transmisă până la data de 10 septembrie.
  • La apariţia a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ se suspendă cursurile pe o perioadă de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.
  • În sălile de clasă va trebui să se asigure distanţarea fizică de un metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situaţia în care nu se poate acest lucru, cu stabilirea circuitelor funcţionale, organizarea spaţiilor de recreere, evaluarea necesarului de resurse umane; sunt necesare materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, un stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal, la care se adaugă instruirea personalului.
  • Elevii (inclusiv cei din clasa pregătitoare) şi personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei.
  • Masca de protecţie va fi obligatorie pentru elevi în timpul recreaţiei în aer liber, în spaţiile aglomerate, atunci când nu este asigurată distanţă de minim un metru între elevi. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.
  • Primul triaj zilnic trebuie efectuat de către părinte, acasă, prin măsurarea temperaturii corporale şi aprecierea stării de sănătate a copilului, în urma căreia se decide prezentarea la cursuri. Părinții vor completa o declarație pe proprie răspundere, ce va fi adusă în prima zi de școală.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here