Monica Anisie, despre declarația pe proprie răspundere pentru părinți: ”Responsabilitatea trebuie să fie a noastră, a tuturor, a întregii societăți”

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, miercuri, în emisiunea „România-stare de alertă”, difuzată la Radio România Actualități, că multe dintre măsurile prevăzute în ghidul pentru începerea școlii, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, au fost deja aplicate în perioada pregătirilor pentru examenelor naționale și în timpul examenelor.

”În mare parte sunt cam aceleași măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor. Dacă ați observat, în normele pe care Ministerul Sănătății le-a prevăzut pentru începutul de an școlar, distanțarea fizică este una de 1 m față de 2 m, cum era înainte la examenele naționale, avem, în cazul în care această distanțare fizică nu poate fi realizată, distanțarea poate fi realizată prin separatoare, iar circuitele deja le-am exersat, spuneam, în momentul în care am susținut examenele naționale. Fluxul acesta de intrare-ieșire trebuie să fie unul foarte bine organizat de către unitățile de învățământ pentru ca riscul îmbolnăvirilor să fie diminuat”, a arătat ministrul Educației.

Referitor la declarația pe propria răspundere, pe care trebuie să o semneze părinții, Monica Anisie a spus că Ministerul Sănătății a considerat necesară o astfel de declarație.

”Este o declarație pe care Ministerul Sănătății a considerat că trebuie să o dea fiecare părinte, pentru că responsabilitatea trebuie să fie a noastră, a tuturor, a întregii societăți. Noi trebuie să ne gândim că, în momentul în care revenim la cursuri, trebuie să fim responsabili, atât noi, cadrele didactice, cât și părinții și să înțelegem că este importantă sănătatea, dar este importantă și siguranța copiilor în spațiul școlii. De aceea, Ministerul Sănătății a prevăzut această declarație. 

De fapt, nu este o noutate pentru că, de exemplu, dacă acum mergem la medicul de familie, dăm o astfel de declarație în care se prevede că eu îmi asum răspunderea pentru faptul că nu am intrat în contact cu o persoană care a fost diagnosticată pozitiv sau nu am simptome care să fie asociate celor de la virusul SARS-CoV-2”, a precizat ministrul Educației.

Întrebată despre elevii din învăţământul primar, dacă vor putea să păstreze o oarecare distanță fizică în afara orelor de curs, în pauze, Monica Anisie a spus:

Aici este şi responsabilitatea cadrelor didactice, care trebuie să fie tot timpul prezente în mijlocul copiilor și să îi învețe să păstreze regulile. De asemenea, un rol important îl au și părinții, pentru că trebuie să le explice copiilor că este necesar să păstrăm o distanță, să purtăm mască, să ne spălăm des pe mâini pentru ca riscul îmbolnăvirilor să se diminueze.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.