Guvernul a stabilit procedura prin care se pot suspenda cursurile şcolare. Proiectul de lege va fi dezbătut în Parlament

0

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că, în şedinţa de Guvern de miercuri, a fost adoptat un proiect de lege care clarifică procedura prin care se pot suspenda cursurile şcolare și a precizat că Executivul solicită dezbaterea actului normativ în regim de urgenţă, în Parlament, relatează Agerpres.

„În şedinţa de Guvern de astăzi am adoptat un proiect de lege prin care deblocăm posturile pentru personalul nedidactic din unităţile de învăţământ, pentru medicii şi asistenţii de medicină şcolară şi, de asemenea, pentru asistenţii comunitari. Tot în acest proiect de lege am clarificat procedura prin care se pot suspenda cursurile şcolare în situaţie de extindere epidemiologică în comunitate”, a arătat Raluca Turcan, în cadrul unei declaraţii de presă, susţinute la Palatul Victoria.

Vicepremierul a menţionat că Guvernul a apelat la această modalitate de a emite acte normative „pentru a nu exista pretexte” de neconstituţionalitate.

„Aş vrea să tragem un semnal de alarmă şi să solicităm Parlamentului României ca acest proiect de lege să fie dezbătut şi aprobat în regim de urgenţă. Este un proiect de lege extrem de important. Guvernul a apelat la această modalitate de a emite acte normative tocmai pentru a nu exista pretexte de neconstituţionalitate invocate de către cei cu care ne-am obişnuit că ne blochează activitatea guvernamentală şi Parlamentul – sperăm că va da dovadă de responsabilitate maximă şi va pune acest act normativ ca o prioritate în asigurarea cadrului legal pentru începutul de an şcolar”, a spus vicepremierul.

Ministerul Educației explică, într-un comunicat de presă, procedura de suspendare a cursurilor, pe durata stării de alertă:

”Astfel, în unităţile de învăţământ preuniversitar, aceste activități se pot suspenda, la propunerea Consiliului de administrație din școală, cu avizul inspectoratului școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și al Direcției de Sănătate Publică Județeană/Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București. Aprobarea este dată, prin hotărâre, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență/Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.”

Comunicatul integral al MEC:

”Guvernul a adoptat în ședința de astăzi, 19 august, o serie de modificări și completări, propuse de către  Ministerul Educației și Cercetării, la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare.

Între acestea se regăsește și acordarea posibilității școlilor, pe durata stării de alertă, de a organiza  concursuri în vederea ocupării pozițiilor vacante sau temporar vacante pentru posturile didactice și nedidactice, dar și pentru posturile vacante de asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și medici din unitățile de învățământ.

Măsura este esențială în actualul context epidemiologic, întrucât este nevoie de un cadru legal flexibil care să permită luarea unor decizii aplicate și adaptate nevoilor locale, având în vedere situațiile specifice fiecărei unități administrativ-teritoriale. De asemenea, în condițiile unei potențiale limitări a interacțiunii la clasă/cursuri, în funcție de dinamica răspândirii SARS-CoV-2, reglementarea unui cadru juridic adecvat și, implicit, a securității raporturilor juridice în privința asigurării dreptului fundamental la învățătură erau imperios necesare.

În același context, a fost reglementată și procedura de suspendare, pe durata stării de alertă, a activităților didactice care impun prezenţa fizică în învățământul preuniversitar și universitar. Astfel, în unităţile de învăţământ preuniversitar, aceste activități se pot suspenda, la propunerea Consiliului de administrație din școală, cu avizul inspectoratului școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și al Direcției de Sănătate Publică Județeană/Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București. Aprobarea este dată, prin hotărâre, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență/Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Activitățile didactice care impun prezența fizică a studenților în instituțiile de învățământ superior se pot suspenda prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Educației și Cercetării.”

Citește și: Ordonanța de urgență care reglementează învățământul online și modifică Legea educației, aprobată de Guvern

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.