Medicul Virgil Musta, despre purtarea măștilor la școală: Nu cred că putem pune copiii să poarte măști, pentru că nu le vor purta. Numai ne amăgim

0
Foto: observatornews.ro

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeș” din Timişoara, a explicat, luni seara, la Digi 24, cum vede începerea anului școlar, ce măsuri s-ar impune în școli și la ce ar trebui să fie atenți părinții și profesorii. În opinia medicului, copiii care au comorbidități și pot dezvolta forme severe ale bolii trebuie să facă școala online. În plus, Virgil Musta a arătat că măsura purtării măștii la ore este greu de pusă în practică, deoarece copiii nu o vor purta.

Medicul Virgil Musta a arătat că, potrivit statisticilor, un număr mic de copii se contaminează, iar marea majoritate a copiilor care se infectează fac forme asimptomatice și ușoare, ceea ce creează o dificultate în diagnosticul acestor forme întrucât ei pot fi purtători de virus și pot transmite mai departe boala. Cu toate acestea, medicul crede că școlile trebuie redeschise, însă cu reguli clare.

”Am stat mult și am analizat situația începerii anului școlar pentru că este un eveniment important cu atât mai mult cu cât suntem în această pantă ascendentă a pandemiei și mi-am pus problema ce este mai important: să ținem sub control pandemia și copiii să nu beneficieze de educație sau totuși să căutăm o cale de mijloc. Cred că această cale de mijloc este calea optimă pentru că noi trebuie să începem școala, trebuie să creăm o educație și să dăm educație copiilor. Educația stă la baza unei societăți puternice, a unei societăți care să se dezvolte.

Va trebui totuși anul școlar să înceapă cu niște reguli stricte și, în primul rând, cu protejarea copiilor care sunt bolnavi, care pot evolua ca forme severe sau care au aparținători – părinți, bunici – cu comorbidităţi care pot face forme severe. Aceasta este cheia. Dacă reușim  acest lucru, vom putea începe școala și orice activitate se poate de fapt desfășura dacă știm foarte bine să evaluăm riscurile și să luăm măsurile necesare”, a declarat Virgil Musta.

Întrebat la ce să fie atenți părinții sau profesorii în ceea ce privește simptomele pe care le poate avea un copil, medicul a arătat că acestea pot fi o simplă tuse, durere în gât sau scaune moi:

”La copii, diareea este destul de frecventă în tabloul clinic al bolii. Apoi, febră, subfebrilități, o stare de oboseală, o stare în care copilul este puțin altfel, nu mai este la fel de activ. Deseori este greu de diagnosticat, dar părinții trebuie să aibă grijă astfel încât copiii lor să nu frecventeze locuri aglomerate, să caute puțin să restricționeze activitățile cu potențial de contaminare și să nu ducă copiii la școală dacă știu că cineva din preajma copilului sau a familiei este depistat pozitiv pentru că foarte probabil și copilul este pozitiv.

Virgil Musta a arătat că acei copii care sunt bolnavi sau care au părinți cu comorbidități ar trebui să facă școală online:

Cred că acei copii care au comorbidități și au risc de a face formă severă pot participa cu ceilalți colegi ai lor la ore, doar că online, nu trebuie să stea în aceeași încăpere. Prin acest lucru se poate ca și clasa să fie mai aerisită, astfel că unii copii vor face școala obișnuită, iar alții, în funcție de situația lor sau situația familiei – pentru că nu toată lumea poate să izoleze copilul de restul familiei (…) să facă școala online.

Medicul a precizat că factorii majori de risc sunt obezitatea și malformațiile: ”Celelalte patologii s-au dovedit mai puțin importante sau influente în evoluția severă a copilului.”

În ceea ce privește purtarea măștii, Virgil Musta a declarat că nu crede că se poate impune acest lucru copiilor în sălile de clasă.

”Este dificil și nu cred că putem pune copiii să poarte măști, pentru că nu le vor purta. Numai ne amăgim. Dar probabil, acolo unde ei vor desfășura activități comune, unde vor fi foarte apropiați, unde nu se poate păstra această distanțare socială, va trebui pentru o perioadă de 5-10-15 minute să poarte măști, atât ei, cât și dascălii.

De asemenea, dascălii, dacă au activitate în care trebuie să se apropie de copii, ar fi recomandabil să poarte mască. Cred că ar trebui făcută o evaluare a riscurilor individuale, în funcție de cum sunt clasele, în funcție de cum stau copiii în clase și, foarte important, sălile de clasă să fie foarte bine aerisite. În aer sau într-o sală aerisită, virusul se transmite mult mai puțin decât într-o sală care este fără aerisire corespunzătoare”, a precizat Virgil Musta.

Medicul a mai spus că important este să fie create grupe mai mici la școală, astfel încât ”dacă se îmbolnăvește un copil, să nu se îmbolnăvească prea mulți, să căutăm să avem niște circuite care să nu facă o intersectare prea mare a acestor copii”.

Nu cred că este sănătos ca toți copiii să fie într-o clasă online. Copiii trebuie să și socializeze între ei. Nu vor socializa la școală, vor socializa în cartier și se îmbolnăvesc acolo, iar transmiterea bolii în comunitate este mult mai mare, la ora actuală, decât ar putea să fie în școală”, a conchis Virgil Musta.

Citește și: Propunerile medicului Virgil Musta pentru începerea noului an școlar: ”Eu consider că este bine ca elevii să revină la şcoală”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.