Ce spune ministrul Sănătății despre purtarea obligatorie a măștii în școli: ”Credeţi că copiii vor păstra acea distanţă de un metru?”

0

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, că nu crede că elevii ar putea păstra distanța de un metru și atunci soluția în școli ar fi purtarea obligatorie a măştii și folosirea dezinfectanului. Ulterior, ministrul a explicat pentru Edupedu.ro că toți elevii de la clasa I până la clasa a XII-a vor purta măști în timpul orelor și în pauze, excepție făcând copiii de grădiniță și elevii de la clasa pregătitoare.

Prezența măștilor și a dezinfectantului, chiar dacă ar fi acea distanţare de un metru… Credeţi că copiii vor păstra acea distanţă de un metru? Copiii sunt… Și atunci noi trebuie să adaptăm, suplimentând cu obligativitatea măştii şi a dezinfectantului, precum şi observarea inclusiv în pauzele dintre ore, precum şi în curtea şcolilor, acolo unde este aglomeraţie”, a declarat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă în Capitală vor putea sta câte doi copii în bancă, ministrul Sănătăţii a arătat că acest lucru este posibil ”în măsura în care vom avea şi dispozitive suplimentare pe care le gândim în acest moment, cum ar fi acele separatoare, dar rămân efectiv la discuţia grupurilor tehnice, în măsura în care vom vedea şi evoluţia din a doua jumătate a lunii august”.

Nelu Tătaru a reamintit că autoritățile au gândit mai multe scenarii, ce vor fi implementate în fiecare școală în funcție de situația epidemiologică.

Fiecare unitate şcolară îşi va adapta scenariile la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi a comitetului pentru situaţii de urgenţă. (…) A doua jumătate a lunii august este cea care ne va da efectiv și evoluţia. Trebuie să vedem evoluţia de atunci.

Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcţie de evoluţia de atunci, o previzionăm în contextul în care dacă toată lumea ar respecta regulile ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm”, a precizat ministrul Sănătății.

Scenariul verde în școlile din București

Nelu Tătaru a venit cu noi precizări într-o declarație pentru Edupedu.ro, spunând că toți elevii de la clasa I până la clasa a XII-a vor purta măști în timpul orelor și în pauze.

”Se merge pe purtatul măștii și în sala de clasă pornind de la clasa I, excepție vor face elevii de grădiniță și cei de la clasa pregătitoare. Când ies în pauză, elevii vor se vor dezinfecta pe mâini, când intră înapoi, la fel. Măsura purtatului măștii va rămâne obligatorie fiindcă transmiterea este aerogenă și masca este cea mai sigură regulă, pentru că nu avem certitudinea că elevii vor respecta distanța minimă de siguranță sanitară de un metru”, a spus Tătaru.

În ceea ce privește Bucureștiul, Tătaru a explicat că scenariul verde se poate adapta în funcție de particularitatea fiecărei școli, adică de spațiile și personalul didactic.

Citește și: Ludovic Orban: Școala se va deschide în mod diferențiat. Acolo unde începe activitatea normal, elevii și profesorii vor purta măști

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.