Asociațiile de elevi fac apel la deputați să respingă proiectul de lege privind uniformele școlare

0

Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Maramureș și Asociația Vâlceană a Elevilor condamnă ferm aprobarea de către Senat a proiectului de lege prin care se alocă fiecărui elev 350 de lei pentru achiționarea de uniforme școlare și fac apel la deputați să voteze împotriva propunerii legislative.

Elevii spun că măsura adoptată de senatori este ”ineficientă” și atrag atenția că ”introducerea uniformelor școlare nu va compensa lipsa agenților de pază în unitățile de învățământ, adevărata problemă fiind neasigurarea de fonduri pentru pază prin finanțarea complementară de către Consiliile Locale, paza umană ajungând să fie de multe ori asigurată de către asociațiile de părinți, prin colectarea fondului școlii”.

”Achiziționarea de uniforme nu este o măsură necesară, iar fondurile alocate pentru uniforme ar putea fi folosite în achiziționarea de dispozitive conectate la internet. Ne arătăm profund dezamăgiți de această măsură și considerăm că nu rezolvă problemele, autoritățile trebuind să se asigure de promovarea incluziunii și de respectarea legii privind siguranța elevilor”, a declarat Andreea-Sabina Spătariu, președintele AEC.

Comunicatul integral al Asociațiilor de elevi:

”Uniformele școlare, bani aruncați pe fereastră!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă ferm aprobarea de către Senat a proiectului de lege ce alocă 350 de lei pentru uniforma fiecărui elev și fac apel către membrii Camerei Deputaților să voteze împotriva propunerii legislative.

Marți, Senatul României a adoptat proiectul de lege L421/2020, prin care fiecare elev ar putea beneficia de 350 de lei din bugetul Ministerului Educației și Cercetării pentru achiziționarea de uniforme școlare, modelul urmând a fi stabilit de consiliul profesoral al fiecărei unități de învățământ.

Tragem un semnal de alarmă cu privire la ineficiența măsurii, aceasta neavând un impact real în soluționarea problemei siguranței elevilor, menționată în expunerea de motive. Introducerea uniformelor școlare nu va compensa lipsa agenților de pază în unitățile de învățământ, adevărata problemă fiind neasigurarea de fonduri pentru pază prin finanțarea complementară de către Consiliile Locale, paza umană ajungând să fie de multe ori asigurată de către asociațiile de părinți, prin colectarea fondului școlii.

De asemenea, introducerea uniformei școlare nu combate direct situațiile de agresiune între elevii, ci doar înlătură unul dintre pretextele în care acest fenomen are loc, măsura neavând efecte clare pe termen lung.

Astfel, elevii se vor putea distinge pe baza a altor criterii, iar o soluție mai eficientă pentru combaterea fenomenului fiind instituirea unui sentiment de toleranță și crearea unei strategii pentru identificarea situațiilor de hărțuire.

Considerăm că argumentele invocate în expunerea de motive nu sunt aplicabile în contextul actual și că nu se află într-o relație de cauzalitate cu probleme cu care se confruntă beneficiarii primari ai educației.

Studiile de caz menționate au fost realizate în occident, inițiatorul evitând să ia în calcul status-quo-ul și criterii semnificative întâlnite în sistemul de învățământ din România care nu au fost prezente în realizarea studiilor de caz respective. Astfel, introducerea uniformei nu va avea același efect precum în țările respective și nu va avea un rezultat semnificativ față de alte măsuri care ar putea fi luate.

Singurul rol propriu-zis pe care uniformele școlare le vor avea va fi cel de identificare a elevilor, lucru care poate fi făcut ușor cu ajutorul carnetelor de elev. Măsura distrage astfel atenția publică de la adevăratele probleme ale sistemului de învățământ preuniversitar și folosește fonduri ce ar putea fi investite în renovări, achiziționarea de dispozitive conectate la internet etc.

Așadar, asociațiile de elevi fac apel la membrii Camerei Deputaților să voteze împotriva
proiectului de lege, măsura uniformelor nerăspunzând adevăratelor nevoi ale elevilor!

“Considerăm îngrijorător faptul că prioritățile senatorilor sunt atât de depărtate de nevoile reale ale elevilor. Achiziționarea de uniforme nu este o măsură necesară, iar fondurile alocate pentru uniforme ar putea fi folosite în achiziționarea de dispozitive conectate la internet. Ne arătăm profund dezamăgiți de această măsură și considerăm că nu rezolvă problemele, autoritățile trebuind să se asigure de promovarea incluziunii și de respectarea legii privind siguranța elevilor.”- Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC”

Citește și: Proiect adoptat în Senat: 350 de lei, acordați anual fiecărui elev pentru uniforma școlară

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here