Klaus Iohannis: Noul an școlar începe pe 14 septembrie. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. Există trei scenarii: verde, galben și roșu

0
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, după o ședință cu membri ai Guvernului, că școala va începe la data de 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. Șeful statului a arătat că există trei scenarii pentru desfășurarea cursurilor, în funcție de numărul de bolnavi de COVID-19 din fiecare localitate: scenariul verde (toți elevii merg fizic la școală), scenariul galben (unii elevi merg la școală, alții învață online) și scenariul roșu (elevii învață exclusiv online).

„Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile, nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor.

Aceste trei scenarii sunt: scenariul verde, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană în medie, în ultimele 14 zile, detectată cu COVID-19; scenariul doi, scenariul galben – între unul şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile; scenariul trei (roșu – n.red) – când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă”, a declarat şeful statului, într-o conferință de presă, susținută la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a explicat că decizia privind aplicarea unuia dintre cele trei scenarii se va lua la nivel local pentru fiecare școală în parte.

”Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ. În funcție de situația concretă locală, se va decide dacă unitatea școlară va funcționa după scenariul unu – verde, cu risc mic sau deloc, după scenariul doi – galben, cu risc mediu, sau după scenariul trei – numit roșu, care înseamnă că școala se închide de tot”, a precizat șeful statului. Potrivit lui Klaus Iohannis:

  • în scenariul verde: toți elevii merg fizic la școală.
  • în scenariul galben: o parte dintre elevi sunt prezenți fizic la  școală, o parte învață online (elevii din ciclul primar și elevii claselor a VIII-a și a XII-a merg la școală).
  • în scenariul roșu: elevii învață exclusiv online.

”Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – asta însemnând toți elevii merg fizic la școală, se țin cursuri normale,  dacă se merge pe scenariul trei – roșu, când nimeni nu merge la școală și totul se desfășoară online, sau pe scenariul galben, scenariul doi, de risc mediu, care înseamnă că o parte din activăți se țin în școală, o parte se ține în online. Decizia se descentralizează, se ține cont de situația concretă din localitate, chiar și din școală”, a explicat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că, în scenariul galben, copiii de grădiniță, elevii din ciclul primar și elevii din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a) vor merge fizic la școală, iar restul elevilor, în funcție de decizia școlii, vor fi împărțiți – unii la școală, alții online.

”Încă o dată, scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitatea respectivă. La extrema cealaltă, scenariul roșu: mai mult de 3 persoane pe zi, în medie în ultimele 3 zile, înseamnă scenariul de avarie, când nu se face școală fizic și  se învață online și scenariul galben, care este între ele. Scenariul galben înseamnă practic: grădinițele și primarul merg la școală, clasele a VIII-a și a XII-a, care se pregătesc pentru examen, merg la școală, iar restul claselor, în funcție de decizia școlii, o parte vin la școală și o parte nu, ca să facă loc pentru distanțare suficientă pentru cei care vor merge în fiecare zi la școală”, a insistat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că învățământul online este acceptat ”ca formă de învățământ”: ”se predă materie și lucrurile merg mai departe, atunci când nu se pot ține cursuri fizice”.

”Decizia dacă elevii merg la școală sau învață online se ia pentru fiecare școală în parte, la nivel de județ”, a punctat din nou Klaus Iohannis, precizând că în săptămânile care urmează vor fi detaliate deciziile luate miercuri.

Capitala, în scenariul verde

Klaus Iohannis a explicat totodată că Bucureștiul se încadrează, la momentul acesta, în scenariul verde, ca de altfel majoritatea localităților.

Majoritatea localităților din România intră pe scenariul verde, foarte puține sau 0 cazuri. Un număr de câteva sute de localități, la momentul acesta când vorbim – măsurătoarea se va face atunci când e să înceapă școala – deci, la momentul acesta, sunt câteva sute de localități în România care intră în scenariul galben și sunt numai 50 de localități care astăzi s-ar încadra în scenariul roșu.

D-asta am spus: școala va începe pentru majoritatea elevilor, iar dacă într-o localitate, numărul de cazuri crește, atunci școala se va închide pentru acea localitate sau pentru acel cartier, nu se poate face o închidere per ansamblu, fiindcă nu este motivată epidemiologic”, a arătat șeful statului.

În aceste condiții, a conchis Iohannis, vor fi localități în care școala se va face online din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19, iar în alte localități, școala se va face normal, cu prezența fizică a elevilor la școală, pentru că în acele localități sunt foarte puține cazuri.

Ajutor pentru părinți

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a anunțat că, în cazul care cursurile şcolare se vor desfăşura online. Guvernul va elabora o soluţie legislativă în ceea ce îi privește pe părinţii care vor fi nevoiţi să stea acasă cu copiii.

Este în discuţie un scenariu similar cu cel pe care l-am avut în starea de urgenţă când părinţii vor primi un ajutor pentru a putea sta împreună cu copiii acasă. Totuşi, nefiind vorba de închiderea totală a şcolilor, nu se poate lua o măsură care îi priveşte pe toţi şi, într-un grup interministerial, i-am rugat, astăzi, pe mai mulţi guvernanţi să lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică pentru a proteja şi copii, dar pentru a veni şi în sprijinul părinţilor şi sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea o soluţie legislativă corectă„, a spus şeful statului.


Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire pe tema educaţiei, la care au luat parte premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.