Asociațiile de elevi: ”Cine își asumă responsabilitatea atunci când numărul de cazuri va exploda în școli și licee?”

0

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) ”condamnă ferm noile măsuri privind redeschiderea unităților de învățământ”, se arată într-un comunicat de presă, transmis miercuri, după anunțul președintelui Klaus Iohannis privind modul în care vor fi reluate cursurile  în luna septembrie.

”Președintele a afirmat faptul că decizia privind suspendarea cursurilor, în contextul creșterii numărului de cazuri va fi luată de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență.

Concret, școlile se vor închide acolo unde există în media ultimelor zile, 3 sau mai multe cazuri la 1000 de locuitori. Reprezentanții elevilor din țară consideră că măsura va pune în pericol elevii și tot personalul unităților de învățământ. Suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândește în comunitate”, se arată în comunicatul de presă.

Mai mult, susțin elevii, ”în marile centre urbane capacitatea de testare este foarte mică, fapt ce va ascunde imaginea reală a evoluției epidemiologice din localitatea respectivă și nu va permite închiderea propriu-zisă a unităților de învățământ într-un timp util, astfel încât să prevenim crearea unor focare la nivel de unitate de învățământ”.

“Autoritățile au dovedit în această seară că totul se face cu jumătăți de măsură. În Constanța ar putea fi suspendate cursurile dacă am avea 900 de cazuri pe zi timp de mai multe zile, iar atunci va fi prea târziu să vorbim de prevenirea numărului de cazuri. Dacă apare un singur caz într-un liceu, trebuie ca activitatea să fie suspendată, iar DSP să realizeze ancheta epidemiologică imediat. Am așteptat decizii ferme, dar se pare că am asistat la simple declarații, așa cum s-a întâmplat încă din luna martie”, a declarat Andreea-Sabina Spătariu, președintele AEC.

Consiliul Naţional al Elevilor a salutat în schimb, miercuri, decizia privind stabilirea modului în care vor avea loc cursurile, fie online, fie offline,  prezentată de preşedintele Klaus Iohannis, considerând ”oportun” ca hotărârile să fie luate în plan local, în funcţie de contextul epidemiologic.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here