Variantele pentru noul an școlar. Alexandru Rafila: Trebuie măsuri flexibile, nu există două şcoli la fel. Copiii nu pot fi transformați în cititori de tablete

0

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că trebuie pregătite mai multe variante pentru începutul anului şcolar, întrucât nu toate şcolile sunt la fel, iar fiecare unitate de învățământ să aleagă varianta cea mai potrivită, în funcție de riscul epidemiologic. Medicul consideră că lucrurile trebuie pregătite de pe acum, personalul instruit și realizate simulări, iar din toamnă, într-o sală de clasă, să nu fie mai mult de 15 elevi, iar profesorii obligatoriu să poarte măști de protecție.

Alexandru Rafila susține că fiecare școală ar trebui să adopte forma de învățământ pe care o va urma din septembrie, fără să se impună o formulă de la nivel central.

Trebuie măsuri flexibile, nu există două şcoli la fel. Riscul epidemiologic nu e similar. Am şcoli unde am 15 elevi într-o clasă, am şcoli unde am 40 de elevi într-o clasă. Deci fiecare şcoală ar trebui să poată să îşi organizeze un program de învăţământ care să fie corelat cu posibilităţile şi cu evaluarea riscurilor din şcoala respectivă. Ar trebui să le dăm două – trei – patru variante, iar una dintre ele să fie adoptată de o anumită şcoală”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.

Întrebat cum ar trebui să arate o clasă fizică din septembrie, medicul a spus: ”Cred că o clasă fizică ar trebui să aibă un număr de maximum 15 elevi. Băncile sau mesele la care sunt aşezaţi aceşti elevi ar trebui să fie undeva măcar la 1,5 metri una de cealaltă. (…) Cred că este important să limităm, cât este posibil, interacţiunea copiilor din clase diferite, pentru că dacă apare într-o clasă un caz, să nu mai avem niciun fel de problemă.

Copiii pot să iasă din clasă, dacă găsim o soluţie de decalare a pauzelor şi lucrul acesta cred că este perfect posibil, să ai la 10 minute interval pauzele, nu este o problemă, iar variantele ar trebui să existe cel puţin trei variante din punctul meu de vedere, să fie flexibil şi să adaptăm programul şcolar în funcţie de riscul și de modul de funcţionare şi de adresabilitatea din fiecare şcoală.

În acest context, Alexandru Rafila a arătat că şcolile cu un număr mic de elev ar putea să desfăşoare orele normal, cu respectarea măsurilor de protecţie, în schimb, şcolile cu un număr mare de elevi ar putea merge pe învățământul hibrid (offline/online) sau să își prelungească programul.

”Şcolile care au un număr mic de elevi şi pot să respecte aceste condiţii pot să îşi desfăşoare programul normal, fără niciun fel de alte probleme, în afară de igienă, distanţă, mască. Sigur, cadrele didactice trebuie să poartă mască, asta este foarte clar. Copiii permanent sau doar în pauză, există două variante. Bineînţeles, triajul epidemiologic la intrarea în şcoală.

Trebuie să existe o variantă în care poți să ai, de exemplu, învățământ online alternativ o săptămână sau 2-3 zile – 2-3 zile alternativ online și prezenţă în şcoală – sau există alte şcoli care îşi pot prelungi programul şi pot separa elevii. În orice caz, aceste clase mari cu 30 – 35 – 40 de elevi, cu siguranţă nu vor putea funcţiona în această structură. (…)

Trebuie să ne pregătim. Aceşti copii trebuie să fie cât mai aproape de viaţa lor şcolară reală care presupune şi interacţiunea cu ceilalţi copii, adică să nu încercăm să îi transformăm în nişte cititori de tablete. Ei trebuie să interacţioneze unul cu celălalt. Sigur, o să mai limităm, nu o să interacţioneze cu colegii din alt an, spre exemplu, dar copiii din aceeaşi clasă trebuie să fie colegi, trebuie să discute unul cu celălalt, trebuie să se stimuleze, să reușească să desfășoare activitățile didactice și prin prezența profesorului sau învățătorului”, a precizat medicul Alexandru Rafila.

Reprezentantul OMS a mai spus că lucrurile trebuie pregătite încă de pe acum și instruit personalul care răspunde de organizare: ”De acum, trebuie făcute simulări, trebuie văzute programe de învățământ, cum se pot împărți, cine răspunde…”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.