Şcoala de Vară de la Măgurele, a treia ediție organizată în format online. Înscrierile au loc până la sfârșitul lunii iulie

0
Foto: https://www.msciteh.educatiepentrustiinta.ro/

Şcoala de Vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele, ajunsă la a treia ediţie, îşi deschide din nou porţile, de data aceasta în mediul virtual, în perioada 23 august – 5 septembrie 2020, pentru elevii de liceu, profesori din aria STEM (fizică, chimie, biologie, matematică, informatică, geografie, tehnologii) şi consilieri şcolari din învăţământul gimnazial şi liceal, se arată într-un comunicat de presă transmis de Universitatea din București. Înscrierile au loc până la data de 31 iulie.

În cadrul ediției online din acest an, elevii interesaţi de ştiinţe şi tehnologie vor beneficia de oportunităţi pentru a se familiariza cu domenii atractive şi relevante prin intermediul experienţelor de învăţare adaptate, se arată în comunicat.

La rândul lor, profesorii STEM şi consilierii şcolari beneficiază în acest an de un program de învăţare – dezvoltare profesională personalizat, adaptat realităţilor şi nevoilor concrete din şcolile lor cu titlul „Mai mult decât… ŞCOALĂ! Împreună în… COMUNITATE!”, coordonat de profesorii Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (FPSE), mai anunță Universitatea din București.

Participarea la Şcoala de vară este gratuită, iar aplicaţiile se pot trimite până la 31 iulie 2020 prin completarea formularelor de pe site la cele două secţiuni: www.msciteh.educatiepentrustiinta.ro.

Comunicatul integral al Universității din București:

”Şcoala de Vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele – o provocare în lumea virtuală pentru elevi şi profesori

Şcoala de Vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele, ajunsă la a treia ediţie, îşi deschide din nou porţile, de data aceasta în mediul virtual, în perioada 23 august – 5 septembrie 2020, pentru elevii de liceu, profesori din aria STEM (fizică, chimie, biologie, matematică, informatică, geografie, tehnologii) şi consilieri şcolari din învăţământul gimnazial şi liceal. Evenimentul se desfăşoară în cadrul parteneriatului dintre Universitatea din Bucureşti, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

În cadrul acestei ediţii inedite, în format online, elevii interesaţi de ştiinţe şi tehnologie vor beneficia de oportunităţi pentru a se familiariza cu domenii atractive şi relevante prin intermediul experienţelor de învăţare adaptate. Totodată, vor avea ocazia de a experimenta şi a practica cercetarea ştiinţifică, lucrând la propriile proiecte de cercetare sub îndrumarea online a mentorilor – cercetători, participând la dezbateri, tururi virtuale ale laboratoarelor, proiecte şi lucru colaborativ. Mai mult, elevii vor beneficia de un modul de consiliere şi dezvoltarea carierelor, precum şi de sesiuni de socializare cu studenţii Universităţii din Bucureşti.

Elevii vor primi din partea organizatorilor truse experimentale cu ajutorul cărora să realizeze montaje şi măsurători şi vor fi invitaţi să exploreze şi să documenteze mediul natural şi cultural din localităţile lor, din prisma activităţilor propuse în temele de cercetare.

Ca la fiecare ediţie, elevii participanţi vor vizita laboratoarele şcolii, „virtual” în acest caz, având un scop educaţional şi de cercetare bine definit. Tema centrală a componentei elevi din acest an este „Contribuţiile ştiinţei şi tehnologiei la cunoaşterea şi prezervarea patrimoniului natural şi cultural”, iar echipele de mentori îi vor însoţi pe elevi în explorarea poveştilor Pământului şi ale geoparcurilor din România, în dezvăluirea unor subiecte de (etno)-arheologie şi arheologie digitală, în descoperirea unor modalităţi de conservare şi restaurare, folosind metode fizico-chimice, materiale inteligente sau tehnologii nucleare, în dezvoltarea unor procese de înţelegere, monitorizare şi prezervare a patrimoniului şi, nu în ultimul rând, în valorizarea patrimoniului prin activităţi desfăşurate online, dar şi local, offline.

Profesorii STEM şi consilierii şcolari beneficiază în acest an de un program de învăţare – dezvoltare profesională personalizat, adaptat realităţilor şi nevoilor concrete din şcolile lor cu titlul „Mai mult decât… ŞCOALĂ! Împreună în… COMUNITATE!”, coordonat de profesorii Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (FPSE).

Timp de o săptămână, susţinuţi de experţi în educaţie şi cercetători de pe platforma de la Măgurele, dar şi de invitaţi internaţionali, aceştia vor parcurge un set de module în ariile de dezvoltare: academică (învăţare şi predare eficiente), dezvoltarea comunităţii, dezvoltare personală şi socială (explorarea sinelui), dezvoltarea carierei, planificarea şi managementul carierei. Modulele oferă astfel cadrul pentru conectarea la concepte relevante pentru o şcoală racordată la realităţile şi provocările actuale, cum ar fi: designul instrucţional online, abordările curriculare integrate, service-learning şi citizen science, dezvoltarea alianţelor şi a parteneriatelor locale, alegerile de carieră între premise biologice, evoluţie neurocognitivă şi achiziţii psihologice, dezvoltarea identităţii vocaţionale sau comunităţi de alumni şi career talks, managementul visurilor (aspiraţiilor) şi al carierelor educaţionale şi profesionale la elevi.

Programul webinariilor va fi completat de sesiuni de lucru online, în echipaje interdisciplinare – profesori STEM şi consilieri şcolari, împreună cu mentorii şcolii, care vor avea ca finalitate dezvoltarea de programe de intervenţie adaptate pentru clasele şi şcolile lor. Începem prin a analiza nevoile şcolilor şi profesorilor, pilotăm modelul de învăţare-dezvoltare în şcoala de vară, susţinem apoi demersul de implementare şi analizăm impactul. În scopul sprijinirii şi asistării acestor proiecte şi după Şcoala de vară, încurajăm şi prioritizăm înscrierile cadrelor didactice în echipe din aceeaşi şcoală sau comunitate locală.

Nu în ultimul rând, îi aşteptăm pe participanţii şi mentorii acestei ediţii să contribuie ca autori la numărul dedicat al Curierului de Fizică, cu reportaje, postere, interviuri, ştiri, podcasturi, într-un demers antrenant şi realist de comunicare a ştiinţei către public şi specialişti.

Participarea la Şcoala de vară este gratuită şi este posibilă cu sprijinul instituţiilor organizatoare, precum şi cu contribuţia partenerilor: Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Facultatea de Fizică, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geologie şi Geofizică, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării) şi Institutul de Cercetări al Universităţii din Bucureşti (ICUB), Institutul Naţional de Fizica Materialelor, Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, a Plasmei şi a Radiaţiilor, ELI-NP, Asociaţia Măgurele Science Park, Asociaţia Studenţilor Fizicieni, Asociaţia Studenţilor Geologi şi Geografi, Forumul Tinerilor din România, proiectului Erasmus+ STIM, Fundaţia Comunitară Bucureşti prin Fondul IKEA pentru Educaţie.

Şcoala de vară MSciTeh 2020 este un program realizat de profesori şi cercetători din cadrul Universităţii din Bucureşti, ai Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) şi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), reuniţi sub umbrela „Comunitatea Educaţie pentru Ştiinţă” care, prin alte programe dezvoltate, precum: „Şcoala altfel la Măgurele”, „Conferinţa Naţională”, târgul educaţional „Cu mic, cu mare prin Univers”, TEDxCERN@IFIN-HH, „Noaptea Cercetătorilor” îşi propune să conecteze ştiinţa cu publicul larg, în general, precum şi specialiştii din cercetare şi educaţie cu mediul de educaţie preuniversitar.

Mai multe informaţii pot fi accesate pe site-ul www.educatiepentrustiinta.ro/ro.

Aplicaţiile se pot trimite până la 31 iulie 2020 prin completarea formularelor de pe site la cele două secţiuni: www.msciteh.educatiepentrustiinta.ro.

Pe cei interesaţi îi rugăm să urmărească informaţiile şi noutăţile din programul şcolii pe pagina de internet şi pe pagina de Facebook a Şcolii de vară: www.facebook.com/mscitech.” (Agerpres)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.