Monica Anisie, despre reluarea cursurilor în toamnă: Se ia în calcul și varianta să descentralizăm decizia, chiar mergând până la nivelul școlilor

0
Foto: gov.ro

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat, miercuri, că există trei scenarii privind reluarea cursurilor în toamnă, primul în care școala începe normal, al doilea în care unii elevi vor fi fizic în clasă, iar alţii vor urmări cursurile de acasă în sistem online și ultimul, dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte gravă, în care cursurile vor fi exclusiv online. Ministrul a arătat că, în cazul scenariului bazat pe modelul hibrid, au existat propuneri ca învăţământul preşcolar şi învăţământul primar să se desfăşoare în sala de clasă.

În funcţie de situaţia epidemiologică din zona în care se află, fiecare unitate de învățământ ar putea decide cum va începe noul an şcolar – tradiţional, cu toţi elevii în clase, în sistem hibrid (online/offline) sau exclusiv online. Conform Agerpres, ministrul Educației a admis că există și această variantă.

Întrebată astfel, într-o dezbatere online organizată de Fundaţia World Vision, dacă ia în calcul, în acest moment, descentralizarea formulei în care vor învăţa copiii, în funcţie de specificul epidemiologic al judeţului, oraşului, comunităţii locale, Monica Anisie a răspuns: Se ia în calcul şi o astfel de variantă, să descentralizăm decizia, chiar mergând până la nivelul unităţilor de învăţământ”.

Ministrul Educației a adăugat că toate deciziile pe care le va lua MEC în ceea ce priveşte desfăşurarea noului an şcolar vor ţine cont de recomandările Ministerului Sănătăţii.

„Vreau să punctez faptul că toate deciziile pe care le vom lua la nivelul Ministerului Educaţiei sau la nivelul Grupului interministerial vor ţine cont de recomandările Ministerului Sănătăţii şi de situaţia epidemiologică. De aceea aşteptăm din partea Ministerului Sănătăţii normele sanitare pe care trebuie să le respecte colegii în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în instituţiile din învăţământul universitar şi în momentul în care acestea vor fi transmise către Grupul de lucru de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii putem să luăm şi anumite decizii, dar până la momentul acela nu putem să spunem că avem o decizie luată. Avem conturate trei scenarii”, a spus Monica Anisie, citată de Agerpres.

Ministrul a mai arătat că, în cadrul grupurilor de lucru, au fost şi propuneri conform cărora învăţământul preşcolar şi învăţământul primar să se desfăşoare normal, în sala de clasă.

„Inclusiv partenerii noştri de dialog social sau reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care au participat în grupurile de lucru cu toţii am ajuns la concluzia că putem începe în mod normal, aşa cum este structura anului şcolar pe 14 septembrie, dacă situaţia epidemiologică nu o să fie atât de gravă. În acelaşi timp, un alt scenariu care s-a conturat în cadrul grupurilor de lucru a fost acela hibrid, în care unii vor fi fizic în clasă, iar alţi elevi vor urmări în acelaşi timp cursurile de acasă în sistem online, urmând ca după aceea să alterneze grupurile de elevi. (…) Şi un alt treilea scenariu este acela în care vom învăţa numai online, dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte gravă„, a precizat Monica Anisie.

Ministrul a mai spus că termenul în care cele 250.000 de tablete şi laptopuri vor ajunge la elevii care nu au acces la tehnologia necesară desfăşurării orelor online este 10 septembrie.

„Ministerul Educaţiei a elaborat caietul de sarcini şi acolo avem ca termen pentru a ajunge în unităţile de învăţământ 10 septembrie. Dar, după cum bine se ştie, nu Ministerul Educaţiei realizează această achiziţie. Noi, ca Minister al Educaţiei, am pus termenul limită 10 septembrie”, a declarat Monica Anisie.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.