Catalogul celor 900.000 de elevi absenți pentru că nu au laptop sau tabletă, dus la Ministerul Educației

0
Foto: facebook.com/ Declic

Reprezentanți ai comunității Declic şi ai Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) au mers, joi, la Ministerul Educaţiei şi la Guvern unde au dus un catalog supradimensionat în care au trecut elevii absenți din cauză că nu au laptopurile sau tabletele necesare școlii online.

În acest fel, Comunitatea Declic şi CNE au vrut să atragă atenţia asupra problemei celor 900.000 de elevi care nu au laptopuri, în condiţiile în care ”în doar două luni reîncepe şcoala, iar Ministerul Educaţiei nu a demarat procedura de achiziţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Declic.

„Dorim să îi amintim doamnei ministru al Educaţiei, Monica Anisie, că dacă nu începe achiziţia de laptopuri pentru şcoală online, le încalcă elevilor dreptul la educaţie. Absenţele din catalogul pe care l-am dus astăzi guvernanţilor sunt realitatea celor 900.000 de elevi fără laptop„, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.

Foto: facebook.com/ Declic

Potrivit sursei citate, ”acţiunea s-a desfăşurat în semn de nemulţumire faţă de modul ineficient al autorităţilor în a-şi îndeplini obligaţiile legale, prin care să le asigure tuturor elevilor accesul la învăţătură”: ”Elevii au adus un catalog supradimensionat, cu absenţii şi corigenţii din acest an: copiii fără laptop şi tabletă.”

„În România Educată a anului 2020, orice elev sărac este absent nemotivat. Îi cerem Guvernului Orban să respecte legea şi să asigure laptopuri şi tablete pentru toţi elevii şi profesorii din România. Accesul la educaţie nu se negociază”, a declarat Antonia Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Foto: facebook.com/ Declic

Peste 24.200 de membri ai comunităţii Declic, alături de Consiliul Naţional al Elevilor, cer Ministerului Educaţiei, printr-o petiție, să grăbească procedura de achiziţie a echipamentelor necesare şcolii online și să le distribuie tuturor celor 900.000 de elevi care au nevoie

Petiţia poate fi accesată şi semnată AICI.

Reacția MEC

Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației precizează că, prin hotărâre de Guvern, a fost alocată suma de 150 milioane de lei pentru achiziția de 250.000 de dispozitive electronice conectate la internet, destinate elevilor din mediile defavorizate, fiind desemnat Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru realizarea achiziției acestora.

”ONAC a demarat o serie de consultări de piață, cu scopul de a avea o imagine a capacității de producție și livrare a dispozitivelor electronice, în contextul pandemiei de COVID-19. Ca urmare a consultării pieței au fost definitivate specificațiile tehnice ale dispozitivelor electronice. Ulterior, documentația aferentă a fost supusă avizării Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională, primind aviz pozitiv în data de 23 iunie 2020.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a publicat în cursul acestei zile, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), documentația de atribuire ca urmare a definitivării etapei de planificare. Odată cu publicarea în SEAP a documentației, ofertanții pot solicita ONAC clarificări și depune oferte.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate va comunica Ministerului Educației și Cercetării rezultatele achiziției, fiind direct responsabil de ducerea la îndeplinire a Hotărârii de Guvern nr. 370/2020”, a transmis MEC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.