Evaluarea Națională 2020. Probele scrise încep la ora 9.00. Temperatura va fi măsurată de 3 ori succesiv în cazul elevilor care au peste 37,3ºC

0

Luni, 15 iunie, absolvenții claselor a VIII-a încep Evaluarea Națională, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Pe 17 iunie va avea loc proba scrisă la Matematică, iar pe 18 iunie la Limba și literatura maternă. Probele scrise încep la ora 9.00. La intrarea în centrul de examen, elevilor li se va lua temperatura. În cazul candidaților cu temperatura mai mare de 37,3ºC, se repetă măsurarea acesteia de 3 ori, la un interval de 2-5 minute. 

La Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul București, conform situației centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării.

 • Potrivit calendarului Evaluării Naționale 2020, examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la Matematică, iar 10.294 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține joi, 18 iunie, proba la Limba și literatura maternă.
 • Probele încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen.
 • Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).
 • Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, precizează MEC, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
 • Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Reguli de desfășurare a probelor. Interdicții

 • Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.
 • Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.
 • Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.
 • Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.
 • De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Examene, în condiții speciale

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

 • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
 • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
 • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Potrivit MEC, fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:

 • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
 • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
 • se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
 • În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Procedură specială pentru examenele naționale:

Procedura specială poate fi consultată integral AICI.

Ministerul Educației și Cercetării informează că pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

CALENDAR EVALUAREA NAȚIONALĂ 2020

   • 2-5 iunie 2020 – Înscrierea la evaluarea națională
   • 15 iunie 2020 – Limba și literatura română – proba scrisă
   • 17 iunie 2020 – Matematica – Proba scrisă
   • 18 iunie 2020 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
   • 22 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14.00)
   • 22 iunie 2020 – Depunerea contestațiilor (orele 16.00 – 19.00)
   • 23 iunie 2020 – Depunerea contestațiilor (orele 8.00 – 12.00)
   • 23-26 iunie 2020 – Soluționarea contestațiilor
   • 27 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Elevii aflați în izolare ori confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie.

La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here