Elev de clasa a VIII-a, depistat cu coronavirus. Săptămâna trecută a participat la pregătirea pentru Evaluarea Națională

0

Un elev de clasa a VIII-a de la Liceul cu Program Sportiv din Iaşi a fost confirmat pozitiv cu virusul COVID-19, el fiind primul caz de acest gen după redeschiderea şcolilor, transmite Agerpres.

Directorul Liceului cu Program Sportiv din Iaşi, Ilie Gheorghică, susţine că minorul şi părinţii săi ar fi fost depistaţi pozitiv după ce bunica acestuia a fost internată într-un spital.

„Copilul respectiv a venit miercuri şi joi la şcoală la pregătirea pentru Evaluarea Naţională. Bunica lui a fost la spital să se opereze şi a făcut testul COVID-19, care a ieşit pozitiv. Atunci a fost chemată întreaga familie şi vineri li s-a făcut testul. A fost pozitiv pentru toţi”, a declarat directorul Liceului cu Program Sportiv.

El a adăugat că, după confirmarea testului, a fost dezinfectată clasa unde învaţă elevul cu ajutorul unei firme specializate şi a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică pentru a demara o anchetă epidemiologică.

Cei 11 colegi ai băiatului care au venit la şcoală săptămâna trecută vor sta acasă şi vor face pregătire online până la sosirea rezultatelor testelor acestora la infecţia cu virusul COVID-19.

Reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, spun că alte două cazuri, de la şcoli diferite, sunt monitorizate, scrie news.ro.

”Aşa cum avertizăm de mai bine de o lună de zile, ambiţia Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Sănătăţii de a aduce elevii la şcoală pentru pregătirea examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională începe să producă consecinţe.

Avem deja primul caz confirmat al unui elev de clasa a VIII-a care a fost prezent la şcoală pentru două zile şi, inevitabil, a intrat în contact cu profesorii şi cel puţin 10 colegi. Conducerea USLIP Iaşi mai monitorizează două situaţii din două unităţi şcolare unde avem în derulare teste medicale. (…) Este îngrijorător şi faptul că primim foarte multe mesaje de la elevi şi profesori prin care ni se reclamă că nu se respectă niciun fel de reguli de distanţare fizică în unităţile de învăţământ”, precizează sindicaliștii.

ISJ Iaşi: Nu există riscul suspendării examenelor la Liceul cu Program Sportiv

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au anunţat că la Liceul cu Program Sportiv nu există riscul suspendării desfăşurării examenelor naţionale şi cer ca şi elevii de clasa a XII-a să îşi continue pregătirea online, după elevul din ultimul an de gimnaziu a fost confirmat pozitiv cu Covid-19.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi, Luciana Antoci, a declarat că după diagnosticarea unui elev de la Liceul cu Program Sportiv cu Covid-19, în a doua parte a zilei de vineri conducerea unităţii de învăţământ şi a Direcţiei de Sănătate Publică au luat decizia ca pe parcursul acestei săptămâni activităţile de pregătire pentru elevii de clasa a VIII-a să continue cursurile de acasă, online.

Cei de la inspectoratul şcolar vor ca şi elevii din ultimul an de liceu să îşi continue programul de pregătire online.

„Astăzi Inspectoratul Şcolar Judeţean a înaintat preventiv o adresă către Direcţia de Sănătate Publică solicitând ca pe parcursul acestei săptămâni şi elevii de clasa a XII-a să facă pregătirea pentru Bacalaureat tot online, astfel încât să nu fie expuşi niciunui risc şi să îşi poată urma probele de evaluare în mod normal”, a spus purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi.

Aceasta a precizat că elevii de clasa a VIII-a rămân sub supraveghere medicală, urmând ca în funcţie de evoluţia stării lor de sănătate să se decidă dacă vor intra la Evaluarea Naţională odată cu ceilalţi colegi sau dacă vor susţine probele în cea de-a doua sesiune, care începe de 22 iunie.

„În acest moment niciunul dintre elevii de clasa a opta nu prezintă simptome specifice Covid-19. Elevul diagnosticat cu Covid-19 este asimptomatic. Colegii lui au rămas sub supraveghere medicală. Medicii vor decide care este traseul lor ulterior. Elevii continuă pregătirea pentru evaluare în manieră online. Deciziile privind participarea lor la Evaluarea Naţională vor fi luate în funcţie de modificarea stării lor de sănătate. Dacă nu apare nicio modificare şi diagnosticul este negativ ei pot intra în examenul de Evaluare Naţională care începe pe 15 iunie”, a declarat Luciana Antoci.

Ea a răspuns jurnaliştilor că nu există riscul să nu se poată desfăşura evaluarea elevilor din ani terminali la centrul de examinare Liceul cu Program Sportiv.

„Nu există niciun risc. De altfel, pe parcursul zilei de ieri o firmă specializată a făcut decontaminarea tuturor spaţiilor în aşa fel încât activitatea să se poată desfăşura în regim normal. Pentru Evaluarea Naţională, care începe pe 15 iunie, se vor face noi demersuri de igienizare astfel încât luni dimineaţa elevii care sunt programaţi să participe la examen în centrul Liceul cu Program Sportiv să poată participa fără niciun risc. Avem suficienţi profesori supraveghetori, pentru că listele au fost făcute la nivel de judeţ. Astfel, în cazul în care vreunul dintre cei doi profesori de la clasă este confirmat pozitiv, Evaluarea Naţională se va desfăşura cu profesori supraveghetori care pot veni şi din alte unităţi de învăţământ. Nu este pusă în pericol desfăşurarea examenului de Evaluare Naţională în Liceul cu Program Sportiv în acest moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi.

Citește și: Cursuri suspendate la un colegiu din Suceava. O elevă suspectă de COVID-19, internată în spital

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.