Monica Anisie: În etapa specială, se recunosc probele susținute în prima sesiune. Elevii reiau examenele din punctul în care au rămas

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a venit, duminică, cu noi precizări legate de organizarea sesiunilor speciale de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ministrul a declarat, la Digi 24, că elevii depistați cu temperatura mai mare de 37,3 nu vor relua în etapa specială probele pe care au reușit să le susțină în prima sesiune.  Astfel, a explicat Monica Anisie, un elev care a dat proba de Limba și literatura română la Evaluarea Națională, dar a fost găsit cu febră la proba de Matematică, va susține în sesiunea specială doar proba de Matematică. ”Reiau examenele din punctul în care au rămas pentru că nu putem să supunem copiii la o altă probă dacă deja au realizat-o în etapa anterioară”, a spus ministrul.

”Anul acesta, atât Evaluarea Națională, cât și examenul de Bacalaureat se desfășoară în două etape. Am luat această decizie tocmai pentru că dorim să venim în sprijinul elevilor. După cum bine se știe, am trecut printr-o situație dificilă, însă suntem în stare de alertă și de aceea am luat decizia ca, la a doua sesiune, să participe elevii care sunt bolnavi, elevii care, să spunem, în ziua uneia dintre probe au temperatura corporală 37,3 sau acei elevi care se află în situația de a fi izolați sau în carantină.

Ceea ce vreau să spun foarte clar pentru elevi și pentru părinți este faptul că, la etapa specială, organizată fie pentru Evaluarea Națională, fie pentru examenul de Bacalaureat, probele se recunosc dacă elevul a participat cumva la una dintre ele. Deci, este foarte important să știe elevul și părintele că nu va mai relua dacă deja a susținut prima probă de Limba și literatura română, să spunem pe 15 iunie la Evaluarea Națională, și la proba de Matematică are temperatura 37,3 și este recomandat să meargă la medicul de familie să vadă pentru a vedea care este problema medicală, în momentul în care participă la etapa specială nu mai este nevoie să dea și proba de Limba română. (…)

Este o veste nouă… Este prevăzut în ordinul pe care l-am aprobat, ordin care prevede calendarul pentru sesiunile speciale de Evaluare Națională și Bacalaureat. (…) Reiau examenele din punctul în care au rămas pentru că nu putem să supunem copiii la o altă probă dacă deja au realizat-o în etapa anterioară”, a spus ministrul Educației.

În ceea ce privește desfășurarea examenelor naționale, Monica Anisie a precizat că acestea se vor derula în aceleași condiții ca și cursurile de pregătire: fiecare unitate de învățământ va stabili un program de prezentare a elevilor în unitățile în care se vor susține examenele naționale, elevii vor trece prin triajul epidemiologic – ”dacă se constată că un elev are temperatura de 37,3, cadrul medical îi va recomanda să meargă la medicul de familie” – și se vor respecta toate măsurile de prevenire și îmbolnăvire – sălile de examen vor fi dezinfectate, elevii și profesorii vor purta mască.

Admiterea la liceu

Referitor la admiterea la liceu, ministrul Educației a reluat ideea că elevii care vor participa la a doua etapă a Evaluării Naționale ”nu sunt prejudiciați în niciun fel cu privire la admiterea la liceu”: ”Am făcut calendarul în așa fel încât aceștia să aibă șanse egale cu cei care participă în etapa care începe în 15 iunie. (…) Probele din a doua sesiune se vor încheia în 4 iulie, iar prima etapă de admitere la liceu este în data de 10 iulie. Aceștia pot participa la admiterea în liceu.

De asemenea, în legătură cu admiterea în liceu, am luat decizia ca acele centre speciale, cum ar fi pentru înscrierea elevilor de etnie romă – erau centre speciale în care se realiza ședința publică de repartiție – se va realiza acum tot o repartiție computerizată și pentru acești elevi. Iar pentru acei elevi care doreau să meargă la un liceu dintr-un alt județ, aceștia se vor putea înscrie acum online, nu mai este necesar să meargă într-un centru de înscriere și să stea acolo în ședință publică să se realizeze aceste admitere. Acestea sunt noutățile la admitere.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.