Cum a fost întoarcerea la școală pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a. Câteva impresii despre o ”altă lume” în care totul este ”diferit, ciudat”

0
Foto: facebook.com/ Scoala Gimnaziala "Alexandru Ioan Cuza" Bacău

Elevii claselor a VIII-a și a XII-a s-au întors de trei zile la școală pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenele naționale. Li se ia temperatura la intrarea în școală, urmează traseele prin curte și pe holuri, stau la distanță unii de alții și poartă măști în clasă. Multora li se pare ciudat, ”parcă este o altă realitate”, li se pare dificil cu distanțarea și spun că este ”obositor” să stea în timpul orelor cu masca pe față. Cu toate acestea, elevii așteptau momentul întoarcerii la școală.  Covasna Media a cules câteva impresii ale elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a despre cursurile de pregătire și condițiile în care se desfășoară orele.

Elevă clasa a VIII-a, Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe: ”Ne bucurăm că am venit la pregătire, nu numai pentru că ne-am revăzut, dar și pentru că putem să învățăm ceva înainte de examene. Nu ne putem baza doar pe orele online. Nu e același lucru în niciun caz. Acum stăm câte unul în bancă, purtăm măști. E destul de greu să respiri cu ele și nici nu prea se aude când vorbim, dar nu avem încotro. În curtea școlii nu suntem obligați să o purtăm.”

Denisa, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”: „Nu știu, mi se pare că e bine că ne-am întors la școală, dar este foarte dificil cu distanțarea socială, mai ales că nu ești obișnuit să faci asta, dar nu ai decât. E frumos, dar e așa greu să fii atent la toate măsurile, să fii atent să nu încalci vreo regulă, ceva.”

„Suntem împărțiți în două sau trei grupe, depinde. Parcă suntem într-o altă realitate. Mi se pare o altă lume, e diferit, dar mă bucur că se respectă normele, că suntem în siguranță, chiar dacă unii nu le respectă li se atrage atenția, nu face nimeni ce vrea el. E diferit, e foarte diferit, e ciudat, e obositor. E chiar obositor să porți masca, să fii atent. De asemenea, stăm trei ore la școală, facem variante de BAC, pauzele se respectă, ieși în curtea școlii și stai la un metru jumătate distanță ca să poți să mănânci, să îți dai masca jos. E ciudat, e foarte ciudat.”

Adrian, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”: „Momentul întoarcerii la școală îl așteptam demult. Prin susținerea orelor online ne era mai greu să înțelegem ceva și să putem învăța, plus că aveam și stresul bacalaureatului. Urmează să susținem acest examen și pregătirea este mult mai benefică dacă nu stăm în fața unui telefon sau calculator, plus că îmi era dor de colegi și profesori.”

„Din câte am observat distanța socială se respectă cu o mare seriozitate, iar în bănci suntem așezați la o distanță de 1,5 metri, câte unul în bancă și suntem împărțiți în grupe de câte zece persoane pentru a se evita aglomerația. Distanța socială chiar este respectată. La intrarea în școală ne este măsurată temperatura, ne oferă (n. red. conducerea liceului) mască și dezinfectant. După părerea mea, condițiile actuale ne sunt chiar benefice nouă, ca și elevi, dar și profesorilor, fiindcă suntem protejați pentru a nu fi infectați cu Covid-19.”

Mihaela, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”: „Mi se pare oribilă toată perioada prin care trecem, nu mă gândeam că o să trăim vreodată asemenea vremuri. Nu așteptam momentul ăsta, fiind a XII-a, îmi doream să fim în formulă completă, nu împărțiți.”

Citește și: Elena, elevă în clasa a XII-a: Regret că timpul a trecut așa de repede și că am ratat experiențe unice. Nu îmi e teamă să merg la cursurile de pregătire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.