Elena, elevă în clasa a XII-a: Regret că timpul a trecut așa de repede și că am ratat experiențe unice. Nu îmi e teamă să merg la cursurile de pregătire

0

Elena Ciobanu a terminat clasa a XII-a la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița. De mâine, va merge la cursurile de pregătire organizate în școală și spune că, deși sunt doar 9 zile, orice oră în plus este ”un ajutor care poate face diferența la nota finală” de la BAC. Pentru Elena, ultimele trei luni au însemnat mai mult timp de pregătire pentru examene și spune că, deși toate schimbările erau inevitabile în contextul pandemic actual, multe decizii s-au lăsat prea mult așteptate, ceea ce a constituit un motiv de stres pentru elevi. Un exemplu este publicarea cu întârziere a calendarului examenului de Bacalaureat. 

Pentru elevii din promoția 2020, liceul s-a terminat în online. Unii au avut parte de festivități în mediul virtual, alții au petrecut ultima oră de dirigenție sau întâlnire cu profesorii pe Zoom ori Google Meet.

Elena povestește că ultima săptămână de școală a însemnat pentru ea și pentru colegii ei o întoarcere în timp, în cei patru ani de liceu.”Pot spune că ne-am bucurat de o ultimă săptămână de ore de dirigenție, deoarece a avut loc Săptămâna Altfel în perioada 25-29 mai și că am putut să derulăm amintiri fără grabă. La nivelul clasei ne-am bucurat de un colaj video de fotografii făcute în cei 4 ani de liceu, iar la nivelul școlii am realizat cu câțiva dintre colegii mei un videoclip de luat “rămas-bun” de la liceu, cu câteva gânduri de final. Am avut parte și de o întâlnire pe o platformă online cu numeroși dintre profesorii noștri, care, deși au încercat să nu lase emoțiile să îi copleșească, au reușit să ne transmită câteva gânduri de final care poate au depășit emoțiile de la o posibilă festivitate de premiere”, spune Elena (foto).

Deși face parte din generația care nu s-a bucurat de festivitatea de absolvire și nu a auzit ultimul clopoțel în școală, Elena mărturisește că a trăit emoțiile finalului de liceu: ”Nu cred că este nevoie de o festivitate de premiere sau de absolvire pentru a simți emoția trecerii timpului. Cam la asta se rezumă încheierea anului școlar… să ne amintim de maturizarea noastră în cadrul școlii. Îmi amintesc din anii trecuți cum, la fiecare festivitate, copiii erau nerăbdători să intre în clase, să discute despre ce amintiri au creat în acel an, de toată agitația din curtea școlii, dar ideea principală a fost mereu aceeași: emoție. Anul acesta, am simțit-o atât prin prisma absolvirii liceului, cât și prin vagul regret de a se sfârși lucrurile la distanță. Dar cine știe? Poate vom avea parte de o festivitate de absolvire la toamnă.”

Cum au fost ultimele trei luni din clasa a XII-a

După trei luni în care școala a fost mutată în online, Elena admite că toate schimbările erau necesare în contextul actual, dar ”oarecum șocante”. ”Consider că atât mutarea cursurilor din maniera fizică, la școală, în varianta online, cât și hotărârea Ministerului Educației de a încheia anul școlar fără a ne readuce în colectiv au contribuit enorm de mult la ținerea sub control a virusului. Deși sistemul românesc nu era pregătit să treacă la o formă de învățământ online, instituțiile, profesorii și elevii care au avut acces la internet s-au descurcat la un nivel surprinzător de ridicat.

Cursurile au fost continuate fără impedimente, iar pregătirea pentru examenul de bacalaureat a fost, cel puțin în cazul meu, mai intensă decât dacă am fi continuat să mergem fizic la școală. Aici s-a aplicat destul de mult ideea de a fi autodidact pe suportul și materialul didactic oferit de profesori. Dacă un copil are nevoie de mai mult timp decât alții, iar altul de mai puțin la o anumită materie, aceștia au putut să își organizeze timpul în funcție de nevoile și prioritățile lor”.

Elena semnalează însă și lucrurile negative cu care s-au confruntat elevii în toată această perioadă: ”Partea care a lăsat de dorit și aș spune că, din păcate, continuă încă în cazul anumitor universități, este cât de târziu am aflat detalii referitoare la examenele pe care urmează să le susținem. În calitate de elevi, înțelegem situația de care nu ne-am mai lovit ca țară, dar în același timp avem nevoie de răspunsuri, atât din partea conducerii fiecărei universități, cât și din partea Ministerului. Varianta finală a calendarului desfășurării examenului de bacalaureat a fost publicată foarte târziu, comparativ cu alți ani, ceea ce a fost destul de stresant pentru unii dintre elevi, iar noua mișcare a elevilor care doresc echivalarea probelor scrise și lipsa unui răspuns ferm din partea Ministerului sunt un motiv de stres în plus pentru cei care urmează să susțină aceste examene.”

Cursuri de pregătire, cu mască: ”Vom afla cât de greu va fi de purtat”

De marți, Elena va merge la școală pentru a participa la cursurile de pregătire. Cât de utile sunt cele 9 zile de cursuri, eleva spune că, deși sunt împărțiți pe grupe, pe zile, pentru a respecta regulile de distanțare fizică, ”orice oră în plus în care lucrăm la o materie sau ni se răspunde la întrebări este un ajutor care poate face diferența la nota finală pe care o vom avea”.

Nu îi este teamă să meargă la școală, dar nici nu crede că va fi confortabil să poarte masca atâtea ore. ”Nu îmi e teamă pentru mine, știu regulile de protecție atât cele care se aplică la școală, cât și cele de acasă, dar am oarece emoții pentru cei care nu le aplică și pot răspândi mai ușor virusul printre cei care sunt predispuși să sufere din cauza lui, respectiv cei cu afecțiuni cardio-respiratorii și cei în vârstă. În ceea ce privește măștile, sincer, nu cred că va fi tocmai confortabil să le purtăm atâtea ore, dar e mai bine să prevenim îmbolnăvirea noastră și a celorlalți decât să ne asumăm astfel de riscuri”, declară absolventa de liceu.

Dacă are vreun regret la final de clasa a XII-a, Elena mărturișește că nu regretă ceva anume în calitate de absolventă a clasei a douăsprezecea, ci mai mult în calitate de om.

”Regret că timpul a trecut așa de repede, că nu am reușit să petrec mai mult timp cu persoanele de la care aveam de învățat; poate că regret și că nu m-am distrat mai mult și că am ratat unele experiențe unice, care sunt convinsă că vor afecta mai mulți elevi din clasa a douăsprezecea: decorarea claselor de către cei din clasa a unsprezecea, venitul la școală în ținute alb-negru, scrierea pe panglici și în albume, predarea cheii școlii și evident, banchetul”, spune Elena Ciobanu.

Foto: Arhivă personală – Elena Ciobanu

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.