Monica Anisie: Dacă un singur elev își dorește să vină la cursurile de pregătire, profesorii trebuie să vină și să realizeze aceste cursuri

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, miercuri seara, la Digi 24, că peste jumătate dintre elevii claselor terminale vor veni la cursurile de pregătire din perioada 2-12 iunie, conform datelor centralizate până la acest moment, la nivel național. Ministrul a mai arătat că profesorii sunt obligați să vină la cursurile organizate în școli, chiar dacă în clasă există un singur elev. Monica Anisie a explicat și de ce a fost eliminată prevederea din ordinul comun cu ministrul Sănătății potrivit căreia, într-o sală de clasă, numărul maxim de elevi este de 10.

Monica Anisie a precizat că mai mult de jumătate dintre elevii claselor terminale vor fi prezenți la orele de pregătire și a reluat ideea că părinții sunt cei care decid dacă elevii participă sau nu la aceste cursuri.

”În județul Bistrița Năsăud, 90% dintre elevi participă la aceste cursuri de pregătire. Depinde de la un județ la altul. La nivelul țării, încă mai așteptăm de la unele județe să ne transmită, dar peste jumătate dintre elevii care vor susține examenele naționale vor participa și la aceste cursuri. Trebuie să vă spun că aceste estimări sunt pentru ceea ce s-a colectat la momentul acesta. Un copil poate să spună că nu vine în prima zi, pe data de 2 iunie, dar poate să vină pe data de 3 sau 4 iunie la aceste cursuri de pregătire”, a spus ministrul Educației.

În condițiile în care, la nivelul Capitalei, prezența elevilor la cursurile de pregătire se anunță a fi sub 50%, Monica Anisie a arătat că foarte mulți elevi și profesori au decis să continue pregătirea online.

Ministrul a avut un mesaj și pentru profesori: ”Dacă un singur elev își dorește să vină la aceste cursuri de pregătire la școală, profesorii trebuie să vină și să realizeze aceste cursuri de pregătire chiar și cu un singur elev. Dar, în același timp, profesorul trebuie să realizeze pregătirea și cu ceilalți din clasa respectivă, fie că o face online, fie că vin și aceștia la școală. (…). Profesorii trebuie să asigure, în această perioadă de 10 zile, pregătirea elevilor pentru examenele naționale.”

În ceea ce privește eliminarea condiției privind prezența într-o sală de clasă a unui număr de maximum 10 elevi și înlocuirea acesteia cu asigurarea unei distanțe de 2 m între elevi, Monica Anisie a explicat că modificarea a fost făcută în urma solicitărilor din teritoriu: ”Am primit din teritoriu, de la unitățile de învățământ, solicitarea ca acel număr maxim de 10 elevi per clasă să fie modificat având în vedere că, în mediul rural, sunt săli de clasă mult mai mici și atunci nu s-ar fi putut realiza distanțarea fizică necesară.”

Referitor la asigurarea măștilor de protecție pentru elevi și profesori, Monica Anisie a spus că Ministerul Educației se află în plină procedură de achiziție de măști: ”Una dintre condițiile prevăzute în caietul de sarcini este aceea de a se asigura transportul măștilor către inspectoratele școlare până vineri”.

Monica Anisie a mai spus că înscrierile la examenele naționale se pot face la secretariatele unităților de învățământ, dar și online. Potrivit ministrului, înscrierile pentru Evaluarea Națională au loc în perioada 2-5 iunie, iar pentru Bacalaureat în perioada 3-10 iunie.

Ministrul Educației a precizat că proba orală la Limba română de la BAC a fost eliminată, rămânând doar probele scrise. Monica Anisie a arătat totodată că școala românească nu era pregătită, anul acesta, pentru susținerea examenelor în mediul online.

Întrebată în legătură cu profesorii care dau foarte multe teme elevilor în școala online, poate din teama că li se va tăia din salariu, Monica Anisie a răspuns că aceștia, așa cum a mai precizat, vor primi salariile integral:

”Eu am repetat lucrul acesta. Salariile le vor primi ca și până acum. MEC a asigurat salarizarea pe toată această perioadă în care am avut suspendate cursurile, tocmai pentru că am apreciat faptul că profesorii s-au mobilizat  în această perioadă, așa cum s-au mobilizat, de exemplu, și medicii. Am fost și noi alături de copii, am făcut cum ne-am priceput mai bine lucrurile”, a declarat ministrul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.