Elevii și studenții nu mai apar printre categoriile exceptate de la purtarea măștii de protecție. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

0

Prevederea prin care elevii și studenții puteau fi exceptați de la purtarea obligatorie a măștii de protecție în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare, a fost eliminată din ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne. Documentul a fost publicat vineri, spre miezul nopții, în Monitorul Oficial.

Inițial, printre excepțiile de la purtarea obligatorie a măștii în spații închise, prevăzute în ordin, se aflau și elevii și studenții.

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel: (…) f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare”, se arăta într-un comunicat de presă transmis, zilele trecute, de Ministerul Sănătății.

Ordinul a fost însă modificat, iar elevii și studenții nu mai apar printre categoriile exceptate. Documentul stabilește că, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă.

Cine este exceptat de la purtarea măștii de protecție:

În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel:

a) angajatul este singur în birou

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;

f) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.”

Ordinul comun privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă este semnat de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Romică-Andrei Baciu, și ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.