Ministrul Sănătății, despre excepțiile de la purtarea obligatorie a măștii de protecție: Încă nu avem o decizie finală

0

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că nu există o diferenţă de opinie între el şi premierul Ludovic Orban în ceea ce priveşte purtarea măştii în spaţii închise, transmite Agerpres. Ministrul a precizat că specialiştii din ministere şi grupurile tehnice de lucru propun o serie de măsuri, însă decizia finală în ceea ce priveşte excepţiile de la obligativitatea purtării măştilor este luată în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

„Nu există nicio diferenţă de opinie. Fiecare din ministerele angrenate în elaborarea unui ordin propune anumite măsuri. Decizia finală se ia în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care, în acest moment, este cel care, adunând opiniile de la fiecare minister în parte, de la fiecare grup de lucru tehnic, decide care este decizia ce trebuie aplicată în acest moment„, a afirmat Ministrul Sănătății, la Iași.

Nelu Tătaru susţine că ordinul în care erau prevăzute excepţiile nu va fi publicat în Monitorul Oficial până nu va fi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Fiecare din aceste excepţie este luată şi cântărită de fiecare minister în parte. Încă nu avem o decizie finală. Ministerul Sănătăţii a pus, din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi al experţilor în sănătate, anumite excepţii, dar ele trebuie adaptate la situaţia în care ne aflăm, la respectarea unor reguli. Dacă punem o excepţie şi acea excepţie se află într-o zonă sau într-un grup care nu respectă nişte reguli, s-ar putea ca acea excepţie să fie cea care dăunează în acest moment”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății anunța, zilele trecute, aprobarea unui ordin comun MS-MAI care include categoriile de persoane ce pot fi exceptate de la purtarea obligatorie a măștii în spații închise. Printre acestea, elevii și studenții: În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel: (…) f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare.

Despre măsurarea temperaturii

Pe de altă parte, Nelu Tătaru a declarat că măsurarea temperaturii în special la accesul în marile magazine reprezintă o formă de protecţie pentru toţi clienţii, inclusiv pentru cei care ar putea avea peste 37,3 grade Celsius.

În orice spaţiu închis trebuie să avem un control, că vrem sau nu vrem. Este bine pentru noi. Este un moment în care noi trebuie să gestionăm un minim triaj epidemiologic. Este un minim triaj. Noi o temperatură ne-o luăm şi acasă. Acea exprimare nefericită ‘termoscanner’… Nu există. Este un termometru digital cu care noi luăm o temperatură. Are o marjă de eroare… Tocmai de aceea am dus-o la 37,3, dar se poate după un moment de două- cinci minute să reluăm această temperatură. Este o protecţie pentru fiecare dintre noi, inclusiv pentru cel care are temperatura mai mare de 37,3, pentru că singur sau cu ajutorul medicului de familie să îşi gestioneze acel moment „, a afirmat Tătaru.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.