Ce spune ministrul Educației despre schimbările de la examenul de Bacalaureat. Plus, ce se întâmplă cu elevii corigenți

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, într-un interviu acordat pentru Școala9, că probele de competențe lingvistice și digitale de la examenul de Bacalaureat din acest an se vor echivala fie cu certificatele obținute de la diverse alte instituții, fie prin criteriile pe care Ministerul Educației le va stabili în următoarele două săptămâni. Ministrul a făcut precizări și în privința încheierii situației școlare a elevilor, referindu-se la situația celor care au corigențe: ”Pentru situația în care există pe semestrul I o medie sub nota 5, în momentul acela profesorul, în acord cu elevul, stabilește fie o lucrare scrisă, fie un proiect de elaborat și nota pe care o primește la acea lucrare scrisă sau la proiect devine medie anuală. Nota aceea poate să fie și sub 5.”

Ordonanța de urgență, aprobată joi de Guvern, prevede că elevii claselor a XII-a nu vor mai susține probele de competențe lingvistice și digitale la examenul de Bacalaureat 2020.

Cei care ar fi trebuit să susțină competențele lingvistice și digitale trebuie să știe că pentru anul acesta școlar, 2019-2020, se echivalează sau se recunosc aceste probe. Mai exact, probele de evaluarea a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au studiat la liceu într-o limbă a minorității naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, proba lingvistică de comunicare orală în limba romană și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează, așa cum se făcea și până acum, prin certificate. Pentru cei care nu au un certificat, Ministerul Educației elaborează o metodologie pentru a recunoaște aceste probe. Li se recunosc prin anumite criterii pe care ministerul o să le impună prin această metodologie”, a precizat Monica Anisie.

Ministrul a oferit explicații și în ceea ce privește încheierea situațiilor școlare, făcând referire la trecerea în catalog a notelor obținute de elevi pe baza activității din școala online, cu acordul elevului sau al părintelui.

”Acele prevederi din instrucțiuni sunt de fapt și în acord cu procedura pe care noi o aveam pentru simulările de la examenele naționale. Acolo, pentru a-și trece nota în catalog, un elev trebuia să-și dea acordul, și acordul era chiar scris. Nu puteam eu, ca profesor de română, după ce susținea simularea, să îi trec nota în catalog decât cu acordul elevului. Deci această procedură a existat și înainte, nu numai acum. Acum este vorba despre o evaluare pe care profesorul poate să o facă pentru întreaga activitate din această perioadă, o evaluare pe care să o facă elevului pentru întreaga activitate desfășurată online”, a arătat Monica Anisie.

Ministrul a mai spus că dacă un părinte sau un elev nu este de acord cu nota dată de profesor, ”exact cum era la simulare, nu este trecută nota.”

Întrebată ce se întâmplă cu elevii care au corigențe, Monica Anisie a răspuns: ”Pentru situația în care există pe semestrul I o medie sub nota 5, în momentul acela profesorul, în acord cu elevul, stabilește fie o lucrare scrisă, fie un proiect de elaborat și nota pe care o primește la acea lucrare scrisă sau la proiect devine medie anuală. Nota aceea poate să fie și sub 5. Și la corigențe dacă se ducea copilul și nu lua note peste 5, asta era, rămânea repetent. Eu am explicat care este procedura de încheiere a mediei dacă este o notă sub 5. Atenție, note sub 5 se dau dacă nu a parcurs toate celelalte etape. Poate să aibă media 4 pe primul semestru, și poate să aibă doi de 7 pe al doilea semestru, și atunci i se încheie media, iar media anuală va fi 5.50.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.