Elevii vor beneficia de transport gratuit, a decis Guvernul. Raluca Turcan: ”Elevii nu vor scoate din buzunar niciun leu”

0
Foto: digi24.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat joi, că Executivul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se asigură transportul gratuit pentru elevi. ”Am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor sub sancțiunea încetării contractelor sau chiar a retragerii licenței”, a spus vicepremierul.

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, o Ordonanță de Urgență pentru prelungirea unor măsuri de sprijin după perioada stării de urgență, printre care se numără o serie de măsuri în domeniul educației.

”Astăzi, prin Ordonanță de Urgență, am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor sub sancțiunea încetării contractelor, fie de delegarea serviciului public de transport sau chiar a retragerii licenței de traseu în cazul transportului interjudețean.

În felul acesta, sute de copii, care până acum erau văduviți de un drept fundamental și anume de educație gratuită, de calitate, dar și de siguranța vieții personale, au primit o mână de ajutor din partea Guvernului Orban. Cum se derulează acest proces? Licențele au fost prelungite, consiliile județene preiau aceste licențe sau contractele de servicii publice cu operatorii de transport și au obligația să pună această condiție, ca aceștia să realizeze transport gratuit”, a declarat Raluca Turcan.

Vicepremierul a precizat că alte prevederi care privesc domeniul educației sunt legate de:

  • probele orale de evaluare a competențelor lingvistice și digitale
  • asigurarea finanțării de bază per elev pentru copiii din învățământul privat autorizat: ”Pentru că aici exista o situație în care furnizori privați de servicii educaționale în curs de acreditare și în situație de autorizare nu beneficiau de această finanțare per elev, iar pe perioada de criză au fost profund afectați și, în felul acesta, cât timp suntem în stare de alertă, ei vor primi această finanțare per elev.”
  • organizarea examenului de definitivat, de grad didactic II și concursuri pentru ocuparea catedrelor din învățământul preuniversitar.

Totodată, Guvernul a decis prelungirea măsurii de acordare de zile libere pentru părinți până la data de 12 iunie 2020, când se încheie anul școlar.

În privința transportului gratuit pentru elevi, Raluca Turcan a scris, într-o postare pe Facebook, că după intrarea în vigoare a ordonanței, ”elevii nu vor scoate din buzunar niciun leu”: ”Indiferent dacă elevii vor merge cu trenul sau metroul, cu transportul public în comun, dacă vor folosi rute interjudețene sau județene – vor circula GRATUIT.”

Postarea integrală a vicepremierului:

”În România sunt 125.000 de navetiști, elevi care circulă dintr-o localitate în alta și alte câteva sute de mii de elevi care merg la școală cu transportul public în comun. Mii de elevi abandonau școala anual tocmai din cauză că familiile lor nu puteau suporta costul unui abonament lunar. Toate Guvernele au promis că elevii vor circula gratuit însă, în realitate, transportul școlar nu a fost niciodată suportat 100% de stat.

Toți acești elevi nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze un bilet sau un abonament pentru drumul de acasă la școală și înapoi. Astfel, am prelungit licențele transportatorilor și am introdus o nouă obligație pentru operatorii rutieri de a asigura transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor sau suspendării licențelor.

După intrarea în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe, elevii nu vor scoate din buzunar niciun leu. Indiferent dacă elevii vor merge cu trenul sau metroul, cu transportul public în comun, dacă vor folosi rute interjudețene sau județene – vor circula GRATUIT.

Consiliile Județene vor primi transfer de la bugetul de stat și vor trebui să se asigure că toți elevii au un mijloc de transport pentru a ajunge la școală. Toate regulile de decontare vor fi anunțate în 15 zile, printr-o Hotărâre de Guvern.

Dreptul la educație este garantat de Constituție și Legea Educației Naționale, iar noi, astăzi, am dat o mână de ajutor elevilor aflați în situații vulnerabile. Niciun elev nu trebuie să fie supus unor riscuri în momentul în care face autostopul sau merge pe jos la școală!”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.