Monica Anisie, despre obligația elevilor de a participa la cursurile online: Dacă ai acces la tehnologie, așa cum veneai la școală, trebuie să participi și la aceste lecții

0
Foto: Captură Youtube

Ministrul Educației, Monica Anisie, a făcut, în cadrul unei emisiuni, precizări legate de obligativitatea școlii online, referindu-se la prevederile din instrucțiunea elaborată de MEC, potrivit cărora elevii au obligația de a participa la cursurile online organizate de școală, iar părinții au obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul și participarea copiilor la aceste activități. În condițiile în care documentul a fost contestat de foarte multe voci, ministrul a admis că ”poate nu s-a găsit cea mai fericită exprimare”.

”De ce spunem că și părintele trebuie implicat? Pentru că pentru acei copii care sunt minori, sunt clasă pregătitoare, până la I-IV, trebuie să vină părintele în sprijinul lui. Să îi facă un cont… Nu se descurcă singur. Poate nu s-a găsit cea mai fericită exprimare. Iar obligația elevului este din perspectiva aceasta: dacă ai acces la tehnologie, așa cum veneai la școală, trebuie să participi la aceste lecții organizate online”, a spus Monica Anisie, în emisiunea “Din viața romilor”.

Ministrul Educației a explicat, în acest context, de ce crede că a fost contestat ordinul prin care a fost aprobată instrucțiunea privind învățarea online: ”În momentul în care au văzut acea instrucțiune, aprobată prin ordin de ministru, s-a citit doar prima parte. Nu s-a înțeles corect. Această instrucțiune conține de fapt două părți. Prima parte se referă la elevii care dețin tehnologia necesară pentru a participa la lecțiile online și acolo sunt prevăzute toate aceste responsabilități din partea inspectoratelor, din partea unității de învățământ, din partea părinților, elevilor s.a.m.d.

Și cea de-a doua parte pentru cei care nu au acces la tehnologie. Există o secțiune separată în care se spune foarte clar: pentru acei copii care nu acces la tehnologie – deci nu-i obligă nimeni acum să își cumpere tablete – unitățile de învățământ, inspectoratele școlare trebuie să ofere sprijin și trebuie să ducă acele resurse educaționale, fișe de lucru către elevi. (…) În momentul în care s-a citit acea instrucție nu s-a citit poate până la capăt.”

Încheierea situației școlare

În ceea ce privește încheierea mediilor, Monica Anisie a spus că MEC a realizat un plan în acest sens și a reluat prezentarea condițiilor în care se poate face acest lucru.

”Îi asigur pe copii că trebuie să fie liniștiți și să își continue învățarea pentru că am prevăzut toate situațiile  în așa fel încât să se încheie media pe semestrul al II-lea și media anuală. Am transmis către inspectoratele școlarele și către toate unitățile de învățământ modalitățile prin care se pot încheia mediile copiilor. (…) Dacă are copilul două calificative sau două note, se poate încheia media la timpul necesar.

Dacă profesor sau învățătorul consideră că poate fi evaluat copilul și pentru activitatea lui din această perioadă – activitatea online sau dacă au realizat un proiect – consideră, repet, că îi mai poate adăuga o notă, o poate face, dar cu acordul elevului sau al părintelui. În felul acesta, nu dăm posibilitatea niciunei interpretări. Ba mai mult decât atât, dacă acel copil are o singură notă (…), pe un proiect, pe o fișă de lucru, pe activitatea online, se poate adăuga o notă. Sau media de pe semestrul I o poate pune profesorul ca a doua notă și încheia media și pe semestrul al II-lea.

Există posibilitatea să nu aibă copilul nicio notă. În felul acesta, media de pe semestrul I devine media anuală, deci nu trebuie să se mai acorde alte note”, a declarat ministrul.

Monica Anisie a făcut referire și la situația în care un elev are, pe semestrul I, media sub 5: ”Noi trebuie să susținem copiii și emoțional în această perioadă. Există și posibilitatea ca pe primul semestru copilul să aibă o medie sub 5, în această situație nu supunem copilul unui risc. Ci, din contră, venim în sprijinul lui. Și atunci îi dăm posibilitatea să dea o lucrare, să facă un proiect, să fie apreciat pentru activitatea online.”

La remarca din studio ”astfel încât elevul respectiv să nu devină corigent”, Monica Anisie a completat: “Exact! Iar nota pe care o primește pe proiectul respectiv, pe tot ce am spus mai devreme, nota respectivă devine media anuală. Adică se elimină media de pe primul semestru. Are toate șansele să-și încheie situația. De aceea, am spus de la început că trebuie să-i liniștim pe copii, că putem încheia cu bine acest an.“

Grupa mare de la grădiniță, obligatorie

Ministrul Educației a mai precizat, în cadrul emisiunii, că începând din anul școlar următor, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie.

”Aș vrea să nu uite nici părinții, nici autoritățile (…) că, începând din anul școlar următor, deci din toamnă, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie. Deci trebuie să-i încurajăm pe părinți să-și ducă la grădiniță copilul, pentru că a devenit obligatorie grupa mare”, a spus ministrul.

Întrebată dacă acest lucru înseamnă că ”nu mai poți fi înscris” la clasa pregătitoare, Monica Anisie a răspuns: ”La pregătitoare, sigur că da. E important, cred, acest anunț pentru părinți, să știe că de la toamnă trebuie să meargă la grădiniță copilul, cel puțin la grupa mare“.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în aprilie 2019, legea pentru modificarea Legii educaţiei naţionale, care prevede extinderea învăţământului general obligatoriu. Conform legii, grupa mare de la grădiniță devine obligatorie din 2020.

„Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani”, se stipulează în actul normativ.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.