Monica Anisie: Dacă se întâmplă să avem și cel de-al doilea val, noi trebuie să fim pregătiți. În jur de 250.000 de elevi nu au acces la tehnologie

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat duminică seară, la Digi 24, că, din datele ministerului, la acest moment, în jur de 250.000 de elevi nu au acces la tehnologie și pentru aceștia MEC ”se pregătește să intervină” pentru a le asigura dispozitivele necesare participării la cursurile online. Ministrul a reluat ideea că trebuie luate toate măsurile astfel încât, în cazul în care vom avea un al doilea val al pandemiei de coronavirus, ”să nu se mai întâmple să fim luați pe nepregătite”.

”Trebuie, într-adevăr, să ne pregătim pentru luna septembrie. De aceea, săptămâna viitoare vom veni cu un plan de măsuri care să vizeze o intervenție asupra elevilor din mediile dezavantajate și, pe de altă parte, ne vom îndrepta atenția asupra formării profesorilor pentru că educația trebuie să continue în orice condiții. Și dacă se întâmplă să avem și cel de-al doilea val – pentru că specialiștii vorbesc despre acest de-al doilea val, chiar ministrul Sănătății spunea că în octombrie sau în noiembrie există posibilitatea revenirii pandemiei – noi trebuie să fim pregătiți și să identificăm măsurile specifice pentru binele elevilor și cadrelor didactice, să nu se mai întâmple să fim luați pe nepregătite”, a spus Monica Anisie.

Ministrul Educației a precizat că, la acest moment, aproximativ 250.000 de elevi nu au acces la tehnologie.

”Acum vreo două-trei săptămâni, înainte de vacanţa de Paşte, chiar Consiliul Naţional al Elevilor a venit cu niște cifre şi a spus că peste 60% dintre elevi au participat la lecţiile online. Am avut și eu această curiozitate, câți anume dintre elevi participă la aceste cursuri. De aceea le-am solicitat colegilor din inspectoratele școlare să prezinte o situație acum, după această instrucțiune, să vedem dacă s-au îmbunătățit sau nu participările elevilor. Mâine, la ora 9.00, avem această videoconferință și vom prezenta public aceste cifre. (…)

Noi avem o cifră estimativă în cadrul Ministerul Educației. Avem în sistemul de educație peste 3 milioane de elevi și avem în jur de 250.000 de elevi care nu au acces la tehnologie. Pentru aceştia, Ministerul Educaţiei se pregăteşte să intervină pentru ca la toamnă, dacă există din nou o astfel de situaţie, să nu mai fim puşi în faţa…”, a spus ministrul.

Monica Anisie a adăugat că va primi din partea inspectoratelor şcolare şi o situaţie a cadrelor didactice care nu au posibilitatea de a preda online: Încercăm să facem o estimare la nivelul fiecărei unități de învățământ și la nivelul inspectoratelor școlare și așteptăm mâine din partea inspectorilor școlari generali să ne prezinte care este exact situația.”

Ministrul a arătat că, pentru elevii care nu au acces la tehnologie în această perioadă, unităţile de învăţământ trebuie să transmită resurse de învăţare şi fişe de lucru.

”Ministerul Educaţiei a elaborat o instrucţiune, aceasta are două componente: pe de o parte, se referă la acei elevi care au posibilitatea de a participa la cursurile online, deci deţin o tabletă, un laptop şi aşa mai departe şi aceste lecţii vor continua şi cea de-a doua parte a instrucţiunii prevede măsuri pentru acei elevi care nu au acces la tehnologie. Pentru aceştia, unităţile de învăţământ împreună cu inspectoratele şcolare trebuie să transmită elevilor resurse de învăţare şi fişe de lucru pe toată această perioadă în care nu au acces la tehnologie”, a declarat ministrul Educaţiei.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.