Monica Anisie, despre posibilitatea ca școlile să nu se deschidă în septembrie: Trebuie să fim pregătiți. Vom veni cu un plan de măsuri

0
Foto: digi24.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat sâmbătă, într-o intervenție la Digi 24,  că ”trebuie să fim pregătiți” pentru ”posibilitatea” ca școlile să nu se deschidă în septembrie, iar cursurile să se desfășoare în continuare online. Ministrul a precizat că redeschiderea școlilor va depinde de evoluția epidemiologică și a anunțat că săptămâna viitoare va prezenta un plan de măsuri care îi vizează atât pe elevi, cât și pe profesori. Potrivit ministrului, obiectivul ministerului este ca, până în toamnă, să asigure laptop-uri sau tablete pentru toţi elevii care nu dețin astfel de dispozitive, iar cadrele didactice să participe la cursuri de formare privind predarea online.

Întrebată dacă există posibilitatea ca în septembrie școlile să nu se deschidă, Monica Anisie a răspuns că ”trebuie să fim pregătiți și pentru această posibilitate”. ”Nu spun că este o posibilitate, ci spun că trebuie să fim pregătiți. (…) Dacă cumva, așa cum spun specialiștii, vine în septembrie al doilea val, înseamnă că trebuie să fim pregătiți”, a explicat ministrul Educației.

”Noi nu vorbim decât despre ceea ce specialiștii au adus în spațiul public ca subiect de discuție”, a mai spus Monica Anisie. ”Toți specialiștii în medicină vorbesc despre un al doilea val. Prin urmare, noi trebuie să fim pregătiți și să identificăm măsurile specifice pentru binele elevilor și în sprijinul profesorilor. (…) Săptămâna viitoare vom veni cu un plan de măsuri, un plan care să vizeze o intervenție asupra elevilor și o intervenție asupra formării profesorilor. Trebuie să fim pregătiți ca, în toamnă, să desfășurăm un învățământ online, în așa fel încât să nu ne aflăm în situația în care suntem astăzi”, a completat Monica Anisie.

Ministrul a arătat că, la acest moment, ”ne aflăm într-o situație dificilă, cu care nu ne-am mai confruntat până acum și trebuie să ne adaptăm din mers și să realizăm lucruri ca pe viitor să nu se mai întâmple ceea ce este”.

”Important este cum procedăm pe viitor. Obiectivele Ministerul Educației sunt să asigure tablete, laptop-uri până în toamnă pentru toți elevii care nu dețin la acest moment un dispozitiv, iar pe de altă parte să pregătim cadrele didactice pentru a putea lucra mai ușor cu elevii”, a adăugat Monica Anisie.

În ceea ce privește pregătirea profesorilor, ministrul a spus că aceștia vor urma cursuri de formare după încheierea anului școlar. Ministrul Educației a mai arătat că redeschiderea școlilor în septembrie ”depinde de evoluția epidemiologică din țara noastră”.

Examenele naționale

Referitor la examenul de Bacalaureat, Monica Anisie a precizat că, în cadrul MEC, se lucrează la calendare și deocamdată ”vorbim despre prima sesiune” care va începe pe 22 iunie cu probele scrise, urmate de probele de competențe.

În contextul în care reprezentanți ai elevilor au cerut amânarea cu două săptămâni a examenului de BAC, ministrul a explicat că susținerea probelor începând cu data de 22 iunie reprezintă cea mai bună soluție pentru elevi. ”La momentul acesta, calendarele sunt în lucru și vor fi prezentate publicului săptămâna viitoare”, a adăugat ministrul.

Monica Anisie a mai spus că pentru susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat vor fi luate ”măsuri de siguranță”: ”Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de curs, o sală care, în prealabil, va fi dezinfectată. Elevii vor parcurge un circuit pe care trebuie să îl respecte până la intrarea în sală și vor purta măști.”

Ministrul a arătat totodată că probele de competenţe de la Bacalaureat au fost mutate după cele scrise ”pentru a lua în calcul şi alte forme sub care putem da aceste probe”. ”Tocmai pentru că sunt mai multe variante, o să le prezinte specialiştii în momentul în care sunt gata în cadrul ministerului”, a precizat Monica Anisie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.