Klaus Iohannis: Elevii din clasele terminale nu sunt obligați să meargă la școală. Ei au această oportunitate, dar nu este nimeni obligat

0

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, într-o conferință de presă, susținută la Palatul Cotroceni, că elevii din anii terminali nu sunt obligați să meargă la școală în perioada 2-12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. ”Dacă nu vor, nu vor merge și se pot pregăti în continuare altfel. Nu este nimeni obligat să meargă la școală”, a spus șeful statului. 

Klaus Iohannis a explicat că decizia de a nu fi deschise școlile în România a fost luată pentru că în instituţiile de învăţământ din ţara noastră nu poate fi asigurată distanţarea.

”Decizia de a nu deschide școlile din România s-a bazat pe faptul că, în școlile noastre, distanțarea nu poate fi realizată în condiții de școală normală. În școlile noastre sunt foarte mulți elevi, sunt școli care lucrează în schimburi, deci distanțarea nu se poate realiza. Elevii merg de acasă la școală și pot duce boala acolo, elevii se pot infecta la școală și pot duce boala acasă unde mulți trăiesc și cu bunicii, care sunt un grup vulnerabil”, a arătat Klaus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că elevii din clasele terminale nu sunt obligați să meargă la școală în cele două săptămâni pentru a se pregăti pentru examenele naționale, așa cum s-a interpretat.

”Elevii din clasele terminale nu sunt obligați să meargă la școală. Ei au această oportunitate să meargă la școală pentru pregătirea examenelor. Dacă nu vor, nu vor merge și se pot pregăti în continuare altfel. Nu este nimeni obligat să meargă la școală. Ei pot merge și, atunci când, dintr-un ciclu întreg, merge doar o clasă, atunci se pot realiza condiții de distanțare, de igienizare și de evitare a contactului”, a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului a anunțat, luni, că elevii din clasele terminale vor putea reveni la şcoală între 2 şi 12 iune pentru a se pregăti pentru examenele naţionale

”Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a mai precizat că examenele naționale vor fi susținute așa cum au fost planificate, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte.

Ulterior, ministrul Educației, Monica Anisie, anunța că Evaluarea Națională va începe pe 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat pe 22 iunie. Absolvenții claselor a XII-a vor susține însă mai întâi probele scrise și apoi cele de competențe.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.