Monica Anisie: Examenele naționale se vor ține. Ne gândim la niște soluții mai simplificate pentru probele de competențe de la Bacalaureat

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, dă noi asigurări că examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat vor fi susținute și spune că anul școlar 2019-2020 va fi încheiat ”într-un fel sau altul”. Ministrul a precizat, într-o intervenție la Antena 3, că probele de competențe de la BAC vor avea avea loc, iar Ministerul Educației ia în calcul ”soluții mai simplificate în așa fel încât elevii să nu aibă de suferit”.

„La acest moment, pot să le spun părinților, elevilor și studenților că vom încheia, într-o formă sau alta, anul școlar. Finalizarea anului școlar se va realiza, iar examenele naționale vor fi date. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor ține și vom încheia anul școlar într-un fel sau altul pentru că unele state europene au decis să nu mai redeschidă școlile și să încheie situația, de exemplu în Franța, pe baza a ceea ce s-a întâmplat în semestrul I sau altele au continuat în formatul online. (…) La Bacalaureat, probele de competențe se vor susține și ne gândim la niște soluții mai simplificate în așa fel încât elevii să nu aibă de suferit”, a spus Monica Anisie.

În ceea ce privește redeschiderea școlilor, ministrul a spus că decizia va fi luată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de urgență: ”De pe data de 15 mai încetează starea de urgență. Dar noi trebuie să fim în continuare în siguranță, să ne gândim la sănătatea copiilor și aș face apel către părinți ca, în primul rând, să îi preocupe sănătatea copiilor. Este extrem de important să fim sănătoși ca să putem reveni la școală. Cred că momentul cel mai bun este acela în care specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății ne vor spune că nu va exista niciun pericol pentru elevi, pentru studenți, dar și pentru cadrele didactice. (…) 

Măsura suspendării cursurilor a luat-o Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Prin urmare, tot acest comitet va trebui să ne spună care este momentul în care putem veni și cum anume putem face acest lucru în așa fel încât să nu existe niciun pericol de îmbolnăvire.

Întrebată despre revenirea graduală a elevilor la școală și despre măsurile ce ar trebui luate pentru a asigura distanțarea necesară, Monica Anisie a spus că, după încetarea stării de urgență, ”trebuie să respectăm niște reguli de igienă, de distanțare socială, să începem să purtăm măști pentru a-i proteja pe ceilalți, dar și pentru a ne proteja pe noi și, în felul acesta, trebuie să îi educăm întâi pe elevi și să deschidem școlile într-un mod treptat, gradual și să ne preocupe siguranța copiilor.”

Am avut o videoconferință cu miniștrii Educației din UE și aceleași probleme sau întrebări și-au pus și ei, să vedem cum anume am putea să îi putem obișnui pe copii să poarte mască și să respecte regulile de distanțare socială. Copiii, în momentul în care vor reveni la școală, vor dori să socializeze, să se îmbrățișeze. Noi trebuie să îi educăm înainte de toate. Înainte de a-i readuce în spațiul școlii, ar trebui să gândim aceste măsuri împreună cu specialiștii din Ministerul Sănătății. Ei trebuie să ne spună care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm. (…)

Trebuie să luăm astfel de măsuri de distanțare pentru că nu avem cum să facem altfel. Toți specialiștii, epidemiologii, cercetătorii în domeniu cu care m-am consultat mi-au spus că elevii trebuie să respecte, în momentul revenirii la cursuri, anumite reguli de igienă, să poarte măști și să fie distanțați. Aceste reguli sunt de bază. Prin urmare, voi lua măsuri să se întâmple lucrul acesta și să nu îi expunem la momentul reîntoarcerii la cursuri, dacă este nevoie”, a precizat Monica Anisie.

Ministrul Educației a adăugat că specialiștii din cadrul Ministerului Educației lucrează la mai multe scenarii. ”Este totul în funcție de data la care se preconizează reînceperea cursurilor și, în momentul în care vom avea o certitudine din partea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vom veni în spațiul public și vom prezenta planul la care Ministerul Educației s-a gândit”, a conchis Monica Anisie.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.