Consiliul Naţional al Elevilor: Doamnă ministru, elevii navetişti cu ce se vor întoarce la şcoală?

0
Foto: digi24.ro

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) critică Ministerul Educaţiei şi Cercetării că nu a venit nici până acum cu o soluţie prin care să asigure faptul că şi elevii navetişti se vor putea întoarce la şcoală de îndată ce cursurile vor fi reluate. Elevii spun că ministrul Educației ”a ignorat nevoile elevilor din România” şi a transferat responsabilitatea consilierului Radu Petrariu. ”Consilierul la care a ajuns solicitarea CNE mi-a transmis să mă duc să ventilez în altă parte problemele elevilor navetişti”, declară Antonia-Laura Pup, preşedintele CNE.

”Nu putem să trecem peste faptul că, din 25 martie, solicitarea urgentă a Consiliului Naţional al Elevilor a fost ignorată cu bună ştiinţă de ministrul Educaţiei şi Cercetării, doamna Monica Anisie. Dacă ministrul nu decide asupra abrogării celor două hotărâri de Guvern care condamnă elevii la abandon şcolar, continuând să transfere povara a 430 de mii de elevi navetişti de la un consilier la altul, înseamnă că legitimează condamnarea elevilor la abandon şcolar”, mai spune Antonia-Laura Pup.

Comunicatul integral al Consiliului Naţional al Elevilor:

”Doamnă ministru, elevii navetişti cu ce se vor întoarce la şcoală?

În 25 martie, Consiliul Naţional al Elevilor a transmis către Guvernul României soluţiile propuse de reprezentanţii elevilor în vederea garantării decontării integrale pentru elevii navetişti, în contextul intrării în vigoare a legii privind respingerea OUG nr. 51/2019, lege al cărei efect direct este reintroducerea transportului în sfera serviciilor publice. Până la momentul redactării acestui comunicat de presă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu a venit cu o soluţie prin care să asigure faptul că şi elevii navetişti se vor putea întoarce la şcoală de îndată ce cursurile vor fi reluate.

Consiliul Naţional al Elevilor a iniţiat un protest virtual prin care adresa ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, întrebarea: elevii navetişti cu ce se vor întoarce la şcoală? Doamna ministru a ignorat nevoile elevilor din România şi a transferat responsabilitatea domnului Radu Petrariu, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Contactat de reprezentanţii elevilor pentru a puncta necesitatea unei acţiuni urgente pentru abrogarea celor două hotărâri de Guvern care nu permit subvenţionarea transportului judeţean cu 50%, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale – HG nr. 309/1996, respectiv HG nr. 863/2016, consilierul MEC a evidenţiat faptul că solicitarea Consiliului Naţional al Elevilor se află într-o analiză internă şi că nu elevii reprezentanţi sunt cei care decid asupra urgentării unei măsuri esenţiale pentru garantarea accesului la educaţie.

Având în vedere faptele anterior menţionate, este de remarcat faptul că incapacitatea Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a asigura implementarea acestor măsuri (transport judeţean subvenţionat pentru elevi) afectează în mod direct cei 430 de mii de elevi care fac naveta zilnic pentru a ajunge la şcoală. Elevii, beneficiarii direcţi ai educaţiei, nu ar trebui să fie victimele în procesul ineficient de coordonare a politicilor educaţionale, însă starea de fapt ne demonstrează că suntem, de fapt, victimele condamnate la abandon şcolar.

Nu putem să trecem peste faptul că, din 25 martie, solicitarea urgentă a Consiliului Naţional al Elevilor a fost ignorată cu bună ştiinţă de ministrul Educaţiei şi Cercetării, doamna Monica Anisie. Dacă ministrul nu decide asupra abrogării celor două hotărâri de Guvern care condamnă elevii la abandon şcolar, continuând să transfere povara a 430 de mii de elevi navetişti de la un consilier la altul, înseamnă că legitimează condamnarea elevilor la abandon şcolar.

Consilierul la care a ajuns solicitarea CNE mi-a transmis să mă duc să ventilez în altă parte problemele elevilor navetişti. Acest comportament iresponsabil este legitimat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru a masca dezinteresul faţă de problemele elevilor din România, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.” (Sursa: Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.