Când se vor întoarce elevii la școală. Ministrul Educației: Există un scenariu în care am putea prelungi anul școlar cu o săptămână

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat miercuri seara, la Digi 24, că redeschiderea școlilor trebuie să fie ”una prudentă, controlată și treptată”, în condiţii de maximă siguranţă pentru elevi şi profesori, iar data la care se va întâmpla acest lucru va fi stabilită de Comitetul Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Ministrul a arătat că sunt luate în calcul mai multe variante privind modul în care se va realiza revenirea la cursuri, iar una dintre ele ar fi ca elevii din clasele terminale să se întoarcă primii la școală. Monica Anisie a mai spus că un scenariu avut în vedere este și prelungirea anului școlar cu o săptămână. 

Monica Anisie a precizat că, în cursul zilei de miercuri, a avut o întâlnire de lucru cu președintele Klaus Iohannis în care s-a discutat modalitatea în care se va realiza revenirea la cursuri.

”Trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranța și sănătatea copiilor noștri. Atunci când vom lua decizia revenirii la cursuri, trebuie să luăm și toate măsurile în așa fel încât copiii să fie în siguranță. Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie una prudentă, controlată și treptată și în condiții de maximă siguranță pentru elevi și pentru profesori”, a spus Monica Anisie.

Întrebată dacă ia în calcul reluarea cursurilor cu clase înjumătăţite şi cu maxim 15 elevi într-o clasă, Monica Anisie a răspuns: ”Da, bineînţeles că ne gândim. (…) Trebuie să existe mai multe planuri pentru că lucrurile se schimbă de la o zi la alta şi nu putem avea certitudini la ce se întâmplă în scurt timp”

La întrebarea dacă există și varianta ca reluarea şcolii să se facă în primul rând pentru elevii din anii terminali, Monica Anisie a arătat că sunt luate în calcul mai multe variante.

”În cadrul Ministerului Educației, specialiștii au luat în calcul mai multe variante, inclusiv această variantă (n.red – redeschiderea școlilor pentru clasele terminale), dar din momentul în care noi am suspendat cursurile, ne-am gândit cu precădere la acești elevi care oricum au emoțiile examenelor care îi așteaptă și de aceea am pregătit pentru ei și lecții online, și teste de antrenament, dar și programul Teleșcoala”, a precizat Monica Anisie.

Ministrul a adăugat că decizia privind modul  în care se va realiza revenirea la clase va fi comunicată ”în curând”: ”Voi avea o discuție și cu ministrul Sănătății, i-am solicitat o întâlnire de lucru pentru a stabili un plan de măsuri pentru redeschiderea în condiții de siguranță și de igienă pentru că avem nevoie și de sprijinul DSP-urilor pentru a se realiza în fiecare unitate de învățământ acea dezinfecție pentru că nu putem expune copiii la o îmbolnăvire.”

Monica Anisie a mai spus că data redeschiderii şcolilor va fi stabilită de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență: ”Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență ne va spune când este timpul să revenim la cursuri, când este momentul în care vom fi în siguranță”.

Monica Anisie a declarat că există și un scenariu în care anul școlar ar putea fi prelungit cu o săptămână, dar și cel care presupune încheierea anului școlar la timp. ”Există un scenariu în care am mai putea prelungi cu o săptămână. (…) Repet, toate aceste scenarii pe care MEC le realizează sunt în funcție de ceea ce ne transmit specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății. (…) Toate acestea sunt numai scenarii, vorbim ipotetic. Alegem varianta cea mai potrivită numai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri”, a precizat ministrul.

În ceea ce privește examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, Monica Anisie a anunțat că ”trebuie să gândim calendarele în funcție de data la care revenim la cursuri”: ”Cred că este important să finalizăm acest an școlar, toate statele din UE caută soluții în așa fel încât să se încheie anul școlar și examenele naționale să se realizeze. (…) Dacă este nevoie, vom avea și calendare diferite. Dar numai dacă este nevoie”.

Monica Anisie a mai spus că absolvenţii clasei a XII-a se vor putea înscrie şi la universităţile din străinătate, anunțând că a solicitat miniştrilor din ţările UE stabilirea unui calendar comun pentru admiterea în învăţământul superior.

„Admiterea la facultate se va realiza după susţinerea examenelor de bacalaureat. Am dat posibilitatea universităţilor să organizeze şi examene online în aşa fel încât să nu-i mai expunem pe elevi. Aş vrea să anunţ, pentru absolvenţii de clasa a XII-a şi care doresc să meargă să studieze în străinătate, că am propus miniştrilor din celelalte state europene să ia în calcul să realizăm împreună un calendar – pentru că în toate statele acum s-au decalat calendarele pentru susţinerea examenelor de final de ciclu – am solicitat colegilor mei din UE să facem un calendar în aşa fel încât să nu aibă de suferit şi copiii de la noi din România sau alte state dacă organizează mai târziu bacalaureatul. În aşa fel, îi pot asigura pe copii că se se pot înscrie şi la universităţile din străinătate. În momentul în care vom avea calendarul, îl vom face public”, a declarat Monica Anisie.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.