Premierul Ludovic Orban: Profesorii nu vor fi vizați de introducerea șomajului tehnic la bugetari. Anul școlar se va încheia

0
Foto: monitoruldevrancea.ro

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări, joi, că profesorii nu vor fi afectați de măsura șomajului tehnic pe care Guvernul vrea să o aplice în sectorul bugetar, care prevede, potrivit anunțului făcut de șeful Executivului, o perioadă de lucru de 15 zile, urmată de alte 15 zile de șomaj tehnic.

”În ceea ce privește profesorii, mai ales că este nevoie de o creștere a activității profesorilor pe final de an școlar și pentru pregătirea tuturor examenelor, (măsura șomajului tehnic – n. red.) nu se va aplica nici către cadrele didactice”, a declarat Ludovic Orban, într-un interviu acordat la Radio România Actualități.

Pe de altă parte, premierul a spus că ”anul școlar se va încheia”: ”Nu există niciun pericol legat de încheierea anului școlar, de susținerea examenelor”.

Ludovic Orban a explicat de ce Guvernul vrea să introducă șomajul tehnic în sectorul bugetar, în ce domenii nu se va aplica măsura și cum va funcţiona mecanismul pe care l-a gândit. Declarația premierului la Radio România Actualități:

„Este nevoie de solidaritate a românilor în fața crizei. Peste 1 milion de români sunt afectați, li s-au suspendat contractele de muncă și efectiv nu mai pot să își desfășoare activitate. Chiar și angajații din companiile care lucrează lucrează în niște condiții dificile. Cred că principiul solidarității trebuie să fie valabil pentru toți angajații, inclusiv pentru angajații din sectorul public. Măsura pe care o gândim este o măsură care, pe de o parte, ține cont de niște considerente epidemiologice și, pe de altă parte, are la bază și o necesitate.

Resursele bugetare sunt mult diminuate, în multe instituții publice nu se lucrează la capacitate pentru că sunt foarte mulți angajați ai instituțiilor publice care evită să își desfășoare activitatea în instituțiile publice. Ori eu cred că este o măsură de bun simț ca și în domeniul public să existe o formă de a restrânge această activitate, mai ales în domeniile în care se poate restrânge această activitate.

Mecanismul pe care l-am gândit este un mecanism de bun simț, angajații instituțiilor se împart în două jumătăți, jumătate lucrează 15 zile și 15 zile stau acasă beneficiind de forma de șomaj tehnic de care beneficiază și angajații din sectorul privat și în celelalte 15 zile lucrează cealaltă jumătate, iar partajarea angajaților trebuie să se facă astfel încât să se asigure funcționalitatea acestor instituții publice. Sigur că fac excepție de la această măsură zonele unde nu se poate aplica această măsură. De exemplu, sănătatea, instituțiile care sunt implicate în prima linie a bătăliei cum este MAI, MApN.

În ceea ce privește profesorii, mai ales că este nevoie de o creștere a activității profesorilor pe final de an școlar și pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice.

Cu aceste excepții pe care le-am menționat, noi considerăm măsura o măsură normală, de bun simț, care permite diminuarea riscului de răspândire a virusului în instituțiile publice (…) Am uitat să menționez între excepții, din zona Ministerului Muncii, acele entități care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susținere a companiilor și cetățenilor, și aici mă refer la agențiile județene de ocupare a forței de muncă, care sunt cele care procesează toate solicitările de acordare a șomajului tehnic.”

Premierul Ludovic Orban anunţa, miercuri seara, că Guvernul ia în calcul un mecanism referitor la luarea unor măsuri pentru anumite sectoare din sistemul public, menite să evite răspândirea coronavirusului, fiind totodată şi o formă de şomaj tehnic, acesta urmând să fie finalizat sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

De asemenea, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, scria miercuri seara, pe Facebook, că a fost pregătit un proiect de act normativ care vizează şomajul tehnic pentru instituţiile publice, angajaţii având posibilitatea de a rămâne acasă, prin rotaţie, un număr egal de zile dintr-o lună.

Ordonanță, analizată cu fiecare minister

În ședința de Guvern de joi, Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să analizeze la nivelul fiecărui domeniu şi al fiecărei entităţi aplicabilitatea ordonanţei de urgenţă care vizează introducerea şomajului tehnic pentru sistemul public.

„Ministerul Muncii a elaborat proiectul şi solicitarea mea către dumneavoastră este să analizaţi, fiecare pe domeniul de activitate, fiecare entitate pe care o aveţi în subordine sau în coordonare, astfel încât reglementarea să ţină cont de realitate şi să răspundă acestei nevoi de solidaritate prin care şi noi, cei din sectorul public, să preluăm o parte din greutate, din povara care ne-a fost pusă pe umeri din cauza acestei epidemii”, a afirmat premierul, în debutul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.

Ludovic Orban a mai spus că a primit deja zeci de cereri de derogare din partea diferitelor sectoare ale sistemului public şi a subliniat că inclusiv demnitarii trebuie să îşi exprime solidaritatea cu cei afectaţi de criză. ”Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii”, i-a cerut Orban ministrului Muncii.

Violeta Alexandru a precizat că prima variantă a ordonanţei este gata şi că în zilele următoare va fi supusă atenţiei fiecărui minister. Ludovic Orban a solicitat ca acest lucru să se petreacă în cursul acestei săptămâni.

”Măsura se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă”

Ulterior, Ludovic Orban a explicat la TVR 1 că măsura şomajului tehnic de 15 zile pentru angajaţii din sectorul bugetar se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă, aceştia urmând să primească 75% din salariul mediu brut, fără alte sporuri.

„Măsura se va aplica pe perioada stării de urgenţă. (…) În cele 10 zile lucrătoare – 15 zile total – în care angajaţii din sectorul public nu vor lucra vor beneficia de forma echivalentă de plata care se acordă şi pentru sectorul privat, respectiv o formă de şomaj tehnic, adică 75% din salariul brut”, a declarat premierul, citat de Agerpres. „Evident, era un plafon de maximum 75% din salariul mediu brut”, a completat Orban, întrebat dacă este vorba de un plafon, aşa cum este în sectorul privat.

Întrebat ce economie va rezulta în urma unei astfel de măsuri, Ludovic Orban a spus: „Cu siguranţă că există şi o economie, dar nu doar economia este determinantă în adoptarea unei astfel de măsuri. Se poate face o economie aproximativ între un miliard două sute şi un miliard cinci sute de milioane”.

Premierul a reafirmat că măsura este una a solidarităţii şi a menţionat că aceasta ţine „şi de natura resurselor”.

„Cred că trebuie să fim solidari. Cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei datorate acestei epidemii. Cred că, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care sunt în funcţii de conducere, care deţin funcţii de demnitate publică, până la angajaţi. La baza acestei măsuri se află atât considerente care ţin de solidaritate, cât şi considerente evident de natură epidemiologică. (…) Se reduce riscul de diseminare a virusului. De asemenea, există şi considerente de natura resurselor, pentru că este evident că veniturile statului scad, în această perioadă, în urma crizei economice determinate de epidemia de coronavirus şi aceste venituri trebuie drămuite cu multă chibzuinţă, astfel încât aceste resurse să poată să fie cât se poate de folositoare. Şi, ca atare, am luat această decizie, care mi se pare de bun-simţ, cât se poate de normală într-o astfel de situaţie”, a detaliat şeful guvernului.

Premierul a reafirmat că printre excepţii se află angajaţii din domeniul sănătăţii, cei din MAI şi din zona Apărării, de asemenea, pentru partea din Ministerul Muncii direct implicată în aplicarea prevederilor legate de şomajul tehnic şi de alte forme de sprijin, precum şi cadrele didactice care vor trebui să pregătească închiderea anului şcolar.

„Punctul meu de vedere este că trebuie să fie solidari toţi, în primul rând cei care deţin funcţii de conducere, inclusiv eu, inclusiv colegii mei miniştri”, a adăugat Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.