Examenele de licență și de disertație pot fi susținute și online pe perioada stării de urgență – ordin publicat în Monitorul Oficial

0
Foto: pixabay.com

Examenele de licență/diplomă și susținerea lucrării de disertație se pot desfășura și on-line în anul universitar 2019-2020, pe perioada stării de urgență, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, se arată într-un ordin semnat de ministrul Educației și publicat joi în Monitorul Oficial.

Ordinul prevede o serie de derogări de la prevederile legale în domeniul învățământului superior pe durata stării de urgență în România.

Pentru anul universitar 2019-2020, pe perioada stării de urgență, în baza autonomiei universitare, cu respectarea calității actului didactic și asumarea răspunderii publice, probele menționate la alin. (1) pentru examenul de licență/diplomă se pot desfășura și on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiția ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată.

Susținerea în varianta on-line trebuie să fie înregistrată integral pentru fiecare absolvent în parte și arhivată la nivelul facultății”, se arată în ordin.

Aceeași prevedere este stabilită și în cazul lucrărilor de disertație și tezelor de abilitare.

De asemenea, ordinul prevede că, pe durata stării de urgență, fiind suspendată activitatea didactică directă, instituțiile de învățământ superior, în baza autonomiei universitare, vor utiliza metode didactice alternative de învățământ (platforme online).

”Activitățile didactice de tipul laboratoare, proiecte, activități de cercetare etc., care impun interacțiunea „față în față”, vor fi recuperate în sistem modular, intensiv, după încetarea stării de urgență.

Pe perioada stării de urgență, având în vedere infrastructura din universități, activitățile de evaluare a studenților se pot desfășura și on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar”, se mai precizează în ordinul de ministru.

Foto: Monitorul Oficial

Secretarul de stat pentru învăţământ superior din cadrul MEC, Gigel Paraschiv, declara zilele trecute, în conferința de presă de la sediul ministerului, că în universităţile româneşti activitatea se desfăşoară în online, universităţile dispun de infrastructura necesară pentru a derula aceste activităţi, iar cadrele didactice au abilităţile necesare pentru a merge mai departe cu procesul educaţional în învăţământul superior

Potrivit secretarului de stat, citat de Agerpres, în această perioadă examenele se pot derula în online, acolo unde este posibil.

Referindu-se la susţinerea tezelor de doctorat, secretarul de stat a spus că au fost trimise note care dau posibilitatea universităţilor ca tezele sa fie susţinute online cu acces public şi cu înregistrarea şi arhivarea lor la nivelul fiecărei universităţi.

Citește și: Ministrul Educației: Admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul universitar se va organiza după susţinerea examenului de Bacalaureat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.