Școala online în Clasa Micilor Campioni: Întâlniri video cu ateliere de teatru, pictură și partituri muzicale interpretate cu ajutorul semnelor

0
Foto: Captură video

Pentru cei 22 de copii din Clasa Micilor Campioni, școala online a însemnat, în primele trei săptămâni de la suspendarea cursurilor, întâlniri video în fiecare zi. Învățătoarea Georgeta Șerban desfășoară trei ore pe Zoom cu elevii săi de clasa a II-a și spune că nu este mult, copiilor le place, iar decizia a fost luată împreună cu părinții care au preferat ca cei mici să-și petreacă timpul pe tabletă într-un mod educativ decât să stea pe jocuri. Cele trei ore, susținute în sesiuni video diferite, sunt de română, matematică și, în funcție de zi, muzică, teatru sau pictură. Până acum, învățătoarea a făcut doar consolidare și recapitulare, temele sunt puține și nu obligatorii, iar multe sunt activități practice. Una dintre ele a constat în interpretarea unei partituri muzicale cu semne, iar un proiect de familie l-a reprezentat realizarea unui cuib pentru păsărele. ”În perioada aceasta care este foarte grea, trebuie să dăruim copiilor și să facem ceva pentru ei. Noi, profesorii, la asta ne pricepem, cu asta putem să îi ajutăm pe cei din jurul nostru, așa cum doctorii își ajută semenii”, este mesajul învățătoarei.

Georgeta Șerban (foto) este învățătoare la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din București și ne povestește cum desfășoară școala online în această perioadă. Are cont pe Kinderpedia, o platformă dedicată profesorilor, de unde poate accesa aplicația Zoom și unde postează chestionare, fotografii și videoclipuri din timpul activităților cu copiii, dar și ”orarul” săptămânii.

Cum arată orarul în școala de acasă? Învățătoarea spune că sunt trei ore pe zi, de la 9.00 la 12.00, cu pauze între sesiuni, în care încearcă să facă lucruri cu care să îi surprindă pe copii, ”nu neapărat ore ca la școală”: Nu vreau să îi țin foarte mult pe Internet pentru că sunt micuți totuși, maximum trei ore pe zi. Sunt trei sesiuni video, fiecare de câte 40 de minute. Nu este mult, ei ar vrea și mai mult decât atât, dar le spun că nu se poate… 40 de minute trec foarte repede. Le place foarte tare, iar părinții sunt încântați.”

Întâlnirile zilnice sunt împărțite între Română, Matematică și o oră altfel. ”În primele 40 de minute, facem Română, cu jocuri, videoclipuri, apoi facem pauză 10 minute, urmează Matematica, la fel, foarte mult pe bază de jocuri și intrăm pe manualele digitale. În a treia sesiune, avem pictură, teatru, muzică ori joculețe”, descrie învățătoarea lecțiile cu elevii.

Până acum, Georgeta Șerban a făcut doar recapitulare și consolidare, însă spune că, dacă va continua starea de izolare, intenționează să facă și predare. În plus, învățătoarea folosește o platformă, Survio, unde pot fi create  chestionare, iar copiii au avut de rezolvat până acum două teste online, unul la Română și unul la Matematică.

A treia oră din școala online

Cea de-a treia sesiune de pe Zoom, desfășurată în Clasa Micilor Campioni, îi poartă pe copii în zona creativității. La ora de desen, învățătoarea a pictat pe șevalet, iar copiii au urmărit-o și au pus și ei pe hârtie „Primăvara în culori”, dar fără pensule, doar cu bețișoare de urechi, cârlige de rufe sau dopuri de plută ori de plastic. La școală, adaugă Georgeta Șerban, copiii lucrează și ei șevalet.

De asemenea, atelierul de teatru de la școală s-a mutat în online. Copiii au interpretat pe Zoom rolurile din sceneta „Tinerețe… fără să învețe și viață fără de… carte”. ”Avem o trupă de teatru la școală, dar și un cor al școlii – Happy Voice, unde eu sunt dirijor. Facem parte din Cantus Mundi. Și o dată pe săptămână facem teatru, o dată facem cor”, precizează Georgeta Șerban.

Zilele trecute, copiii au avut parte de o provocare din partea învățătoarei: au interpretat partituri muzicale cu semne. ”Și copiilor și părinților le-a plăcut enorm. Am văzut recomandarea Anei Maria Rusu pentru un site, le-am trimis copiilor poze de pe partituri, muzica și a ieșit ceva extraordinar. Ce mi-a plăcut mie foarte mult: am trei copii în clasă care fac pian și au creat singuri aceste partituri cu semne și au cântat la pian. Au cântat după melodia lor, după semnele lor.”

Sâmbătă seara, copiii au ținut chiar și un spectacol în online. Fiecare copil a prezentat un moment, ce îi place și la ce se pricepe mai mult, iar părinții și bunicii au asistat la scene de dans, muzică și teatru. ”A fost foarte frumos și m-am bucurat că au fost prezenți, alături de noi, părinții și bunicii. A fost într-adevăr ca un spectacol. Norocul meu este că am o colaborare foarte bună cu părinții. Sunt niște părinți extraordinari, participă foarte mult la activități. Anul trecut, de Crăciun, de exemplu, am avut o serbare altfel în care părinții și copiii au pregătit programul. A venit fiecare familie la serbarea de Crăciun și a prezentat un moment de familie. A fost extraordinar de frumoasă serbarea”, spune învățătoarea.

Lecția ținută de părinți

Un proiect în care părinții au fost cooptați și pe care învățătoarea îl derulează de mai mulți ani este ”Profesor pentru o oră”. Fiecare părinte este invitat să țină o oră la școală, fie că este vorba de Matematică distractivă, Română ori de educație financiară și activități practice. De fiecare dată, povestește învățătoarea, părinții și-au luat rolul de profesor în serios, au făcut un plan al lecției și au adus materiale didactice ori au prezentat filmulețe.

”Copiilor le place enorm. Sunt elevi la seria aceasta ai căror părinți nu au venit încă și întreabă când vine și mami. Am avut o familie – au venit și mama, și tata, și bunica, și bunicul să țină lecția. Nu vă spun ce emoții au părinții înainte de aceste lecții… Eu urmăresc și alte aspecte: vreau să îi pun pe părinți în postura profesorului și în pauză pentru a vedea ce se întâmplă pentru că unora li se pare foarte ușor să fii profesor. Punându-i în postura de profesor și în pauză, am reușit să schimb multe păreri de-a lungul anilor”, spune Georgeta Șerban.

Temele în școala de acasă

În Clasa Micilor Campioni, precizează învățătoarea, temele nu sunt obligatorii și asta se întâmplă din clasa pregătitoare: ”Eu le dau tema și fiecare face cât poate. În general, ei le fac pe toate pentru că nu exagerez cu temele, durează maximum o oră pe zi. Acum, i-am întrebat pe părinți dacă sunt de acord ca, în școala online, copiii să aibă teme și 99% dintre aceștia m-au rugat să le dau și teme. Sunt teme foarte scurte din manualul digital sau diverse fișe, jocuri și le pun pe grupul copiilor de WhatsApp. Nu sunt teme obișnuite. Unii mi le trimit înapoi pe WhatsApp, alții mi le arată online la următoarea întâlnire video.”

Între temele din școala online se numără și activități practice. O idee aplicată până acum în timpul cursurilor – realizarea unui proiect de familie o dată pe lună – a fost preluată și în școala de acasă. Astfel, copiii, ajutați de părinți sau de bunici, au avut de făcut un cuib pentru păsărele cu ce au avut prin casă, pornind de la textul lui Cezar Petrescu, „Cuibul de păsărele”. ”Ce idei fantastice au avut părinții și copiii… Au făcut niște cuiburi foarte frumoase. Apoi, i-am rugat să facă bubureze și papucei din diferite materiale”, arată învățătoarea.

Georgeta Șerban spune că părinții reușesc să își facă timp pentru a-i ajuta pe copii, mai ales, în această perioadă, când unii stau acasă, în baza legii care prevede acordarea de zile libere în cazul închiderii temporare a școlilor. ”Dar părinții mei se implică și atunci când sunt la serviciu. Fac cu ei foarte multe proiecte. Nu sunt obligatorii și fiecare participă la ce proiect i se potrivește. La cuib și buburuză au participat toți.”

Întâlnire online cu studenți din Italia

În școala online, elevii au avut parte și de o oră specială, în care au discutat și lucrat cu doi studenți din Italia, în cadrul proiectului ”Aici acolo”. ”A fost foarte interesant pentru că am pornit de la ceea ce se întâmplă acum în Italia. Unul dintre studenți era chiar din Verona și l-am întrebat cum este la ei… Apoi studentul a făcut ora cu ei, în engleză, iar la sfârșit le-a pus întrebarea: Ce vreți să faceți după ce se va termina carantina? I-a pus să scrie online și apoi să citească. O fetiță a scris: Mi-aș dori: să mă duc afară, să merg la școală și să mă văd cu doamna cea mai bună din lume. Apoi au curs mesajele: vor la școală. Deci ei vor la școală. Le place online, dar vor la școală.”

”Am vrut să fac cu ei aceste ore ca să îi mai scot din starea asta de stat. M-au rugat și părinții să fac cu ei ceva, pentru că altfel stau pe telefoane și tablete numai pe jocuri. Dacă tot stau pe tablete sau pe telefon, măcar să facă ceva educativ”, completează învățătoarea. În vacanța de primăvară, învățătoarea le-a promis copiilor că se vor mai întâlni pe Zoom: ”Dar nu facem lecții, ne jucăm, un fel de Săptămâna altfel.”

Un mesaj pentru profesori

Georgeta Șerban consideră că mutarea cursurilor în online, mai ales acolo unde există acces la tehnologie, este necesară și își exprimă regretul că sunt profesori care refuză categoric să facă ore online cu copiii: ”În perioada aceasta care este foarte grea, trebuie să dăruim copiilor și să facem ceva pentru ei. Mă uit cu tristețe la unele mesaje care sunt postate pe internet referitoare la ceea ce se întâmplă: că nu știu să lucrez, că de ce să lucrez online… Ar fi bine să dăruim, iar motto-ul meu pentru perioada aceasta este ”Dăruiește și vei primi cu siguranță”. 

Dacă noi nu putem să facem ceva din confortul casei noastre pentru cei din jurul nostru, ce să mai zicem de voluntarii care își riscă viața zi de zi… Noi am putea să facem, mai ales cei din orașele mari, care au posibilități. Zoom este o platformă ușor de folosit, toți copiii pot intra pe un calculator, pe un telefon. Haideți să lucrăm cu copiii, să facem ceva bun pentru ei, pentru că la asta ne pricepem, cu asta putem să îi ajutăm pe cei din jurul nostru, așa cum doctorii își ajută semenii. Fiecare încearcă să facă câte ceva. Haideți și noi, profesorii, să facem ceva pentru cei care sunt lângă noi și pe care îi iubim. După părerea mea, a fi profesor înseamnă să îți iubești copiii. Altfel, nu ai ce să cauți printre noi!”

Foto: facebook.com/ Clasa Micilor Campioni

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.