Examenul de Bacalaureat, modificat în Franța din cauza pandemiei. Cum vor fi evaluați elevii în acest an

0
Foto: pixabay.com

Franţa va modifica formatul examenului de bacalaureat din acest an din cauza îngrijorărilor legate de pandemia de coronavirus, a anunţat vineri ministrul francez al Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, într-o conferinţă de presă televizată, transmite Agerpres.

Astfel, elevii claselor terminale din ciclul liceal care urmau să susţină bacalaureatul general, tehnologic şi profesional în Franţa vor fi evaluaţi în acest an doar prin intermediul unor verificări continue, care vor măsura progresele realizate de elevi în însuşirea noţiunilor predate în timpul cursurilor şi în realizarea temelor de acasă.

De asemenea, potrivit Reuters, Franţa va adopta o procedură de predare în regim intensiv în luna iunie, pentru a recupera materia rămasă nepredată în perioada de izolare la domiciliu.

Şcolile, liceele şi universităţile franceze au fost închise la începutul lunii martie. Ministrul Jean-Michel Blanquer a spus în aceeaşi conferinţă de vineri că revenirea elevilor în şcoli la începutul lunii mai reprezintă deocamdată „doar o ipoteză”.

În acest an, 730.000 de elevi francezi trebuie să susţină examenul de bacalaureat, ale cărui probe finale sunt organizate în mod tradiţional în luna iunie.

„Am eliminat o situaţie mixtă”, ce ar fi constat în asocierea verificării continue cu susţinerea uneia sau a două probe scrise la sfârşitul anului, „deoarece nu putem să garantăm într-o manieră absolută organizarea probelor scrise”, a explicat ministrul francez al Educaţiei.

Astfel, pentru bacalaureatul din acest an, vor fi luate în calcul notele obţinute de elevii claselor liceale terminale în timpul celor trei trimestre, fără notele acordate în perioada de izolare la domiciliu. Mai multe comitete de armonizare vor analiza toate dosarele elevilor. Ca de obicei, elevii care au obţinut medii sub 5 vor avea dreptul să susţină examene de corigenţă la începutul lunii iulie.

„Este soluţia cea mai simplă, cea mai sigură şi cea mai dreaptă”, a precizat Jean-Michel Blanquer, adăugând că toţi elevii vor beneficia de cursuri şcolare până în data de 4 iulie.

Este pentru prima dată de la debutul său din 1808 în epoca împăratului Napoleon Bonaparte când celebrul „bac” francez nu va fi organizat în formatul său tradiţional. Nici măcar revoltele studenţilor şi muncitorilor francezi din mai 1968 nu au împiedicat susţinerea examenului de bacalaureat.

Franţa a confirmat până vineri aproape 60.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi a înregistrat 5.387 de decese – al patrulea bilanţ ca amploare din lume.

Examenele de sfârşit de an şcolar au fost anulate şi în alte ţări, inclusiv în Marea Britanie, din cauza pandemiei de coronavirus.

Citește și: Olanda anulează examenul de bacalaureat. Diploma, acordată în baza notelor obţinute în timpul anului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.