Asociația Elevilor din Constanța cere demiterea Monicăi Anisie: Înțelegem că situația e critică, dar dacă nu autoritățile rezolvă, atunci cine?

0
Foto: Ministerul Educației

Asociația Elevilor din Constanța consideră ”inadmisibil” comportamentul ministrului Educației, Monica Anisie, în problema rezolvării accesului tuturor elevilor la tehnologie pentru învățarea online și solicită premierului demiterea acesteia. Elevii acuză autoritățile că le-au ignorat propunerile și spun că ”au încercat să dea impresia că au rezolvat problema prin adoptarea unor măsuri lipsite de eficiență”, precum proiectul “Euro200” sau o donație de 500 de tablete.

”Asociația Elevilor din Constanța solicită premierului Ludovic Orban demiterea actualului ministru al educației, doamna Monica Anisie, și numirea unei persoane competente care să ia măsuri de urgență, în vederea asigurării faptului că toți elevii din România beneficiază de acces la educație în aceste momente caracterizate printr-o stare de panică și incertitudine generală în ceea ce privește viitorul lor”, se arată într-un comunicat al AEC.

Președintele Asociației, Andreea Sabina Spătariu, spune că reprezentanții elevilor au avut o discuție pe această temă cu ministrul Monica Anisie: ”La semnalarea problematicii proiectului “Euro200”, într-o conversație telefonică cu doamna ministru, aceasta a menționat că acum elevii reprezentanți ar trebui să se preocupe de sănătate. Prioritatea ministrului educației trebuie să fie educația și faptul că ne aflăm într-o situație dificilă nu reprezintă o scuză. În aceste momente, Ministerul trebuie să lucreze la capacitate maximă, pentru ca elevii să nu resimtă problemele. Înțelegem că situația e critică, dar dacă nu autoritățile rezolvă, atunci cine?”

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța

”AEC solicită premierului Ludovic Orban demiterea Monicăi Anisie și numirea unei persoane competente în gestionarea crizei!

Asociația Elevilor din Constanța consideră inadmisibil comportamentul Monicăi Anisie, ignoranța de care a dat dovadă lăsând fără acces la educație zeci de mii de elevi!

Vineri, 27 martie a.c., șeful cancelariei prim-ministrului României, Ionel Dancă, a afirmat faptul că, pentru a sprijini copiii care desfășoară în această perioadă lecțiile în sistem online, a fost aprobată o hotărâre de guvern în vederea aprobării normelor metodologice pentru aplicarea legii privind acordarea unui ajutor financiar cu scopul achiziționării de device-uri necesare continuării procesului de învățare.

În aceste momente este nevoie de măsuri sistemice care să rezolve cauzele problemei, nu precum cea anunțată astăzi, prin care se face o donație de 500 de tabletele unei părți infime din elevii care au nevoie urgent de dispozitive, pentru a nu fi privați de educație.

Dorim să atragem atenția asupra faptului că această măsură nu vine nicidecum în sprijinul elevilor, bonurile valorice pentru achiziționarea de calculatoare ajungând în posesia acestora abia în luna octombrie a următorului an școlar. Ministerul Educației și Cercetării trebuie să își asume niște măsuri concrete pentru elevii care, în momentul de față, sunt privați de dreptul la educație, cum ar fi cei care provin din familii cu posibilități materiale reduse și din mediul rural, unde rata de sărăcie crește de la un an la altul.

Ministerul Educației nu a comunicat datele privind centralizarea în ceea ce privește numărul de elevi fără acces la un device care poate fi conectat la internet și a ignorat toate solicitările făcute de AEC de la instituirea stării de urgență și până în prezent.

Autoritățile au ignorat propunerile reprezentanților și au încercat să dea impresia că au rezolvat problema, prin adoptarea unor măsuri lipsite de eficiență, precum proiectul numit “Euro200” sau donația primită din partea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, prin Fundația USAMV de 500 de tablete.

Asociația Elevilor din Constanța solicită premierului Ludovic Orban demiterea actualului ministru al educației, doamna Monica Anisie, și numirea unei persoane competente care să ia măsuri de urgență, în vederea asigurării faptului că toți elevii din România beneficiază de acces la educație în aceste momente caracterizate printr-o stare de panică și incertitudine generală în ceea ce privește viitorul lor.

“Ne-am săturat de amânarea în mod continuu a soluțiilor! De fiecare dată trebuie să ne rugăm de decidenți să își treaba?! La semnalarea problematicii proiectului “Euro200”, într-o conversație telefonică cu doamna ministru, aceasta a menționat că acum elevii reprezentanți ar trebui să se preocupe de sănătate. Prioritatea ministrului educației trebuie să fie educația și faptul că ne aflăm într-o situație dificilă nu reprezintă o scuză. În aceste momente, Ministerul trebuie să lucreze la capacitate maximă, pentru ca elevii să nu resimtă problemele. Înțelegem că situația e critică, dar dacă nu autoritățile rezolvă, atunci cine? O donație de 500 de tablete nu garantează accesul la educație și o hotărâre de guvern care aduce calculatoare în octombrie nici atât. Elevii din mediile rurale și din cele defavorizate au fost mereu puși mereu pe ultimul loc, iar acum trebuie susținuți mai mult ca niciodată.” – Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here