Sondaj Didactic: 48% dintre cadrele didactice folosesc soluțiile video pentru a desfășura ”școala de acasă”

0
Foto: pixabay.com

Peste 95% dintre profesorii care au răspuns unui sondaj, realizat prin intermediul site-ului didactic.ro, spun că au desfășurat ore la distanță în cele două săptămâni de ”Școala de acasă”. Potrivit studiului, 48% dintre respondenți au declarat că au folosit soluții video, cea mai utilizată aplicație fiind Zoom, urmată de WhatsApp și YouTube. Peste 45% dintre cadrele didactice spun însă că nu au reușit să intre în legătură cu toți elevii din clasă.

Studiul Didactic reprezintă o radiografie a celor două săptămâni de Școală de Acasă, fiind realizat în perioada 19-25 martie, pe un eșantion de 301 cadre didactice (educatori, profesori de învățământ primar – 44,3%, gimnazial – 44,6%, liceal – 26,8%, atât din mediul urban  – 64,1%, cât și rural – 35,9%), se arată într-un comunicat de presă.

Obiectivele principale ale studiului au fost identificarea modului în care s-au organizat cadrele didactice în această perioadă pentru Școala de Acasă, care sunt instrumentele, programele folosite și ce provocări au întâlnit în această perioadă atât profesorii, cât și elevii.

Astfel, potrivit cercetării, 95,3% dintre respondenți au răspuns că au desfășurat, deja, ore la distanță. 48% dintre cei chestionați au declarat că au folosit soluții video pentru a susține lecțiile la distanță (55% – cadre didactice din învățământul primar, 54% – cadre didactice din învățământul gimnazial, 43% – cadre didactice în învățământul liceal). Zoom este cea mai folosită aplicație (25,3% dintre respondenți), urmată de WhatsApp (14,6%) și YouTube (10,1%).

Sondajul mai arată că timpul alocat în plus pentru pregătirea orelor în acest context, față de perioada premergătoare închiderii școlii, este de peste 3 ore pentru 42,2% dintre cadrele didactice.

”Pe Zoom explic lecția și comunic la sfârșit tema care, de obicei, constă în 1-3 exerciții din auxiliare (la Limba română și Matematică). Verific temele prin aplicația Google Classroom. Tot aici încarc materiale și filmulețe care susțin cele predate”, a spus un cadru didactic din învățământul primar.

”A trebuit să învăț. Am urmărit tutoriale, am citit articole, i-am urmărit pe colegii care lucrau deja online. Am mai învățat și făcând”, a declarat și un profesor din învățământul gimnazial.

În concluziile cercetării se precizează totodată că telefonul este cel mai folosit device de către elevii din ciclul primar în aceste zile pentru Școala de Acasă, urmat de laptop/calculator și tabletă. Cei mici nu au telefoane proprii și le folosesc pe cele ale părinților. Pentru elevii de gimnaziu și liceu, device-ul preferat, inclusiv în ceea ce privește Școala de Acasă, este telefonul propriu.

Conform sursei citate, ”Didactic a fost site-ul cel mai accesat pentru resursele educaționale ca suport în predare, evaluare”, iar cadrele didactice au precizat că au nevoie de următoarele tipuri de resurse: filmulețe, animații de predare, seturi de exerciții cu feedback imediat, teste de evaluare online, experimente video și interactive, rapoarte cu activitatea online a clasei, planșe, joculețe educaționale. 

La ciclul primar, preferate sunt filmulețele, animațiile și jocurile interactive, pe când la gimnaziu, accentul se pune pe exerciții cu feedback imediat, teste de exersare și evaluare, lecții interactive. La liceu este nevoie, în plus, de experimente virtuale, lecții interactive, teste online și rapoarte de activitate.

La întrebarea dacă au reușit să intre în legătură cu toți elevii din clasă, răspuns afirmativ a fost oferit din partea a 54,7% dintre respondenți, răspunsurile de NU au fost motivate de: elevii nu au internet, elevii nu au laptop/tabletă/calculator, există dezinteres din partea părinților, lipsa materialelor didactice, lipsa sprijinului diriginților.

Ce au spus cadrele didactice:

  • M-am filmat cu telefonul mobil, am încărcat pe grupul de Whatsapp și pe clasa virtuală.
  • Părinții sunt debusolați, nu știu să folosească platformele online, copiii sunt, ca urmare, și ei nedumeriți.
  • Există elevi care încă nu au înțeles că această perioadă de izolare nu e o vacanță…
  • Este dificil și pentru elevi. Cred că este destul de greu să urmărească toate mesajele și toate materialele trimise, deoarece grupul de WhatsApp este un grup deschis și mie mi se pare deranjant să se primească mesaje atât de des. Nu de puține ori, elevii au solicitat din nou cerința, deoarece nu o mai găseau în abundența de mesaje.
  • Sunt în căutarea unui mod, a unei platforme care să mă ajute să iau mai ușor contact cu toți elevii mei, eventual să pot și verifica dacă au fost prezenți. Cred că este necesară stabilirea unui orar de ”întâlnire” între elevi și profesori în așa fel încât să nu se suprapună activitățile cu ale altor profesori de la clasă. Și aș mai avea nevoie de sprijin în a-i face pe unii elevi să înțeleagă că această perioadă nu este o vacanță și că ei trebuie să se implice activ în pregătire. Faptul că nu sunt controlați i-a cam demotivat pe unii învățăcei.

Didactic.ro este o platformă online care conține aproximativ 300.000 de materiale pentru cei care sunt interesați de învățământul preuniversitar și face parte din rețeaua de site-uri educaționale INTUITEXT. În perioada închiderii școlilor, INTUITEXT oferă acces gratuit cadrelor didactice și elevilor în cadrul platformelor ScoalaIntuitext.ro (învățământ primar) și ExamenulTau.ro (învățământ gimnazial).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here