Monica Anisie: Nu luăm în calcul sub nicio formă înghețarea anului școlar sau să amânăm examenele naționale cu un an

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a reacționat luni după declarațiile vicepremierului Raluca Turcan, spunând că ministerul nu ia în calcul, la acest moment, înghețarea anului școlar sau amânarea examenelor naționale cu un an. Monica Anisie a precizat la Digi 24 că specialiștii ministerului lucrează la mai multe scenarii, însă ”nu există un astfel de scenariu referitor la înghețarea anului școlar”. Raluca Turcan a spus, luni, că există mai multe scenarii privind anul școlar, printre care și repetarea acestuia. Ulterior, Monica Anisie a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că ministerul va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul pentru elevii care trebuie să susţină Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, în situaţia în care se va prelungi starea de urgenţă.

”Vreau să îi asigur pe elevi, pe studenți și părinți că, la acest moment, nu luăm în calcul sub nicio formă înghețarea anului școlar sau să amânăm examenele naționale cu un an. Specialiștii din Ministerul Educației lucrează la mai multe scenarii, este adevărat, însă uitându-se cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele UE.

Ministerul Educației se preocupă de modul în care elevii își continuă învățarea de acasă și obiectivul propus este ca niciunul dintre elevi, studenți sau profesori să nu aibă de suferit. Vreau să precizez foarte clar că nu există un astfel de scenariu la acest moment referitor la înghețarea anului școlar. Îmi mențin declarația de săptămâna trecută”, a spus Monica Anisie, în intervenția de la Digi 24.

Ministrul a adăugat că ”scenariile pe care le fac, la acest moment, specialiștii din cadrul ministerului vor fi făcute publice în momentul în care vom avea o situație clară a ceea ce se întâmplă”. 

”Cred că, la acest moment, este important de menționat faptul că toate aceste scenarii, gândite de experții din cadrul Ministerului Educației, vor fi luate în calcul în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România”, a precizat Monica Anisie.

Întrebată care este primul scenariu, Monica Anisie a arătat că nu va face public nimic până când nu va lua în calcul toate situațiile posibile: ”În momentul în care specialiștii vor avea gata scenariile, acestea vor fi discutate și cu partenerii noștri sociali, cu sindicate, cu elevi, cu părinți pentru că este important să luăm deciziile împreună.”

”Fac un apel la calm și îi rog pe elevi și pe studenți să stea în casă și să continue învățarea de acasă”, a continuat ministrul.

Întrebată despre situația elevilor din mediul rural, unde nu pot fi susținute lecții online, și ce se poate face în cazul acestora, Monica Anisie a declarat: ”Ne-am gândit și la acest aspect și de aceea am luat în calcul parteneriatul cu Televiziunea Română, un parteneriat în care Ministerul Educației pune la dispoziția Televiziunii Române cadre didactice care să susțină orele pentru cei care sunt în clasa a VIII-a sau a XII-a”.

La întrebarea ”cu restul elevilor ce se întâmplă”, ministrul a răspuns: ”Vom analiza acest aspect, săptămâna aceasta vom avea o întâlnire și vom stabili ce se întâmplă și cu ceilalți elevi.”

Variante luate în calcul pentru examenele naționale

Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării a transmis un comunicat de presă, în care Monica Anisie spune că ”în ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență”.

Comunicatul Ministerului Educației și Cercetării:

” Precizări cu privire la posibilitatea de înghețare a anului școlar

Referitor la ultimele informații apărute în spațiul public cu privire la eventuala înghețare a anului școlar, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, face următoarele precizări:

„Vreau să îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că la acest moment nu luăm în calcul înghețarea anului școlar sau amânarea examenelor cu un an. Specialiștii din Ministerul Educației și Cercetării  (MEC) lucrează la mai multe scenarii, privind cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene.

Ministerul Educației se preocupă de modul în care elevii își continuă învățarea de acasă și obiectivul MEC este ca niciunul dintre elevi, studenți sau profesori să nu aibă de suferit.

În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență. De asemenea, precizăm că toate scenariile vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali (reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatelor și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor), iar decizia va fi luată de comun acord.

Este important de precizat faptul că scenariile gândite de experții ministerului vor fi aplicate în funcție de evoluția crizei provocate de coronavirus în România și în acord cu deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Le mulțumesc colegilor mei, profesori, pentru tot efortul depus în această perioadă și îi îndemn să continue învățarea prin cursurile online alături de elevii/studenții lor.

Fac din nou un apel la calm și îi rog pe elevi și studenți să stea în casă și să continue învățarea de acasă. Un îndemn vine și pentru părinți, pe care îi rog să ia toate măsurile pentru a proteja sănătatea copiilor noștri și pentru a-i susține în activitatea de învățare de acasă.

Mulțumesc universităților și institutelor de cercetare, cadrelor didactice și cercetărilor care fac eforturi pentru a asigura asistența necesară pentru combaterea COVID-19. Ministerul Educației și Cercetării face tot posibilul pentru a susține aceste eforturi”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.”

Citește și: Raluca Turcan: Sunt trei scenarii privind anul şcolar, unul ar fi repetarea acestuia. E foarte dificil de afirmat acum care va fi soluţia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.