Școala pe Net, o platformă gratuită dedicată profesorilor. Monica Anisie: ”Măsura de suspendare a cursurilor poate continua” VIDEO

0
Foto: facebook.com

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a susținut, luni, o videoconferință de presă, în care a declarat că ”măsura de suspendare a cursurilor poate continua până nu va mai exista niciun pericol asupra sănătății copiilor noștri”. Ministrul i-a încurajat încă o dată pe profesori să susțină cursuri online și a anunțat lansarea unei platforme cu resurse educaționale pentru cadrele didactice: Școala pe Net.

„Suntem conştienţi că în această perioadă nevoia de informare din partea autorităţilor către români trebuie accentuată, astfel încât să trecem cu bine de această situaţie. Măsura de suspendare a cursurilor poate continua până când nu va mai exista niciun pericol asupra sănătăţii copiilor noştri. Învăţarea este un proces continuu, pe care toţi trebuie să îl susţinem, indiferent de condiţiile speciale în care temporar ne putem afla”, a spus Monica Anisie.

Principalele declarații ale ministrului Educației, în cadrul videoconferinței:

  • Măsura de suspendare a cursurilor poate continua până nu va mai exista niciun pericol asupra sănătății copiilor noștri.
  • O parte dintre măsurile pe care le-am identificat și le-am luat au apărut deja în spațiul public.
  • Altele le vom prezenta astăzi în premieră.
  • Vreau să vă asigur că vom valorifica orice idee și orice soluție pentru elevi și studenți.
  • Suspendarea cursurilor a făcut ca școala să se mute din sala de clasă în spațiul de acasă.
  • Cursurile suport online reprezintă o astfel de soluție și îi încurajez pe profesori să utilizeze suita de aplicații educaționale puse la dispoziție sub licență gratuită de Google și Microsoft, dar și platforma educațională școalapenet.ro.
  • În acest demers, cadrele didactice vor fi sprijinite de colegii noștri de la casele corpului didactic și experții e-learning din cadrul proiectului CRED.
  • MEC a decis să încheie și un parteneriat cu Televiziunea Română (Teleșcoala).
  • Recomand tuturor cadrelor didactice să păstreze legătura cu elevii, iar părinților le transmit rugămintea de a nu-și expune copiii în spații aglomerate dacă nu este absolut necesar.
  • Avem acum șansa să deschidem drumuri pentru ceea ce va urma și după această perioadă.
  • Vreau să vă anunț că am luat măsura să inventariez PCR-urile din cadrul universităților și tuturor institutelor de cercetare din România pentru a le pune la dispoziția Ministerului Sănătății.
  • De asemenea, medicii și asistentele medicale din unitățile de învățământ deja le-am pus la dispoziția DSP-urilor.
  • Astăzi, la ora 14.00, vom avea o teleconferință cu principalii actori din cercetarea biomedicală pentru mobilizarea acestora în eforturile de răspuns la amenințarea COVID-19 în ceea ce priveşte diagnosticarea pacienţilor infectaţi, elaborarea unor scheme de tratament care să prevină supraaglomerarea secţiilor de terapie intensivă şi apariţia complicaţiilor la pacienţii cu maladii colaterale care ar putea să conducă la complicaţii, precum şi la măsuri altele decât cele deja implementate pentru împiedicarea şi limitarea răspândirii infectării.

Ce este ”Școala pe Net”

”Școala pe Net” este o platformă de suport tehnic și educațional pentru profesorii din România, lansată de patru ONG-uri – Centrul de Resurse în Comunicare, Asociația Techsoup, Teach for Romania și Seeding Knowledge Foundation, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.

Platforma este gratuită și destinată cadrelor didactice care pot învăța mai ușor de la specialiști în educație și IT cum să utilizeze resurse online, utile în procesul de predare, se arată într-un comunicat de presă al inițiatorilor.

Comunicatul de presă integral al inițiatorilor ”Școala pe Net”: 

”Patru organizații neguvernamentale cu experiență în domeniile educație, tehnologie și comunicare, cu sprijinul Kaufland România și în parteneriat cu Ministerul Educației și
Cercetării, vin în ajutorul celor aproape 180.000 de profesori din România, cu soluții simple care să îi ajute pe aceștia să se adapteze și să se familiarizeze cu predarea prin noile tehnologii, continuând lecțiile de acasă. Proiectul este inițiat ca urmare a necesității de a utiliza noile sisteme de predare digitale, pe durata epidemiei de COVID-19. Platforma poate fi accesată gratuit pe www.scoalapenet.ro.

Suspendarea cursurilor la școlile din România din cauza epidemiei de COVID-19 impune implementarea unor soluții rapide online care să ajute elevii și profesorii din România să poată continua cu ușurință procesul educațional. Însă profesorii au nevoie de resurse pentru adaptarea la noile metode de predare din mediul digital, iar proiectul „Școala pe Net” vine în sprijinul acestora cu o platformă unde li se va explica, pas cu pas, ce mijloace tehnice și pedagogice au la dispoziție pentru a ține cursurile online, cum își pot crea conturi pe diferite aplicații digitale și platforme de e-learning sau sau cum își pot adapta conținutul educațional folosind noile tehnologii, indiferent de nivelul abilităților tehnice pe care le au.

În acest sens, 10 experți în domeniul educației și tehnologiei vor oferi asistență online profesorilor cu privire la adaptarea curriculei și a procesului educațional la predarea pe Internet. Aceștia vor răspunde la întrebările adresate de profesori și vor crea conținut relevant pe platformă, sub formă de articole, tutoriale video sau webinarii cu informații utile. Conținutul va fi dezvoltat constant pentru a acoperi cât mai multe nevoi și pentru a îmbunătăți permanent procesul didactic.

Constant, în perioada suspendării cursurilor, platforma va putea beneficia de o suită de resurse noi, în funcție de aspectele identificate în lucrul cu profesorii și cu Ministerul Educației și Cercetării și de nevoile reale ale acestora.

Totodată, având în vedere lipsa accesului la tehnologie pentru copiii din medii defavorizate, grupul de inițiativă implicat în desfășurarea proiectului își propune să colaboreze cu toți acei actori sociali care se pot implica la nivel local în această problemă.

În aceeași măsură, organizațiile neguvernamentale care s-au solidarizat în acest proiect contează pe sprijinul mass-media, dar și pe cel al altor ONG-uri și instituții publice pentru a aduce scoalapenet.ro cât mai aproape de profesori. Până în momentul lansării, s-au alăturat eforturilor și alte ONG-uri, precum Școala de valori, Fundația Roma Education Fund România și Asociația pentru Valori în Educație.

„Trăim în vremuri în care tehnologia ne ajută să trecem peste bariere fizice și este esențial să ne folosim de toate resursele pe care le avem pentru a depăși momente de cumpănă. Ne-am implicat în proiectul „Școala pe net” fără să stăm pe gânduri, pentru că vrem să fim alături de profesorii români, să-i sprijinim în misiunea lor de a ne educa copiii. Și sperăm că instrumentele de lucru puse la dispoziție acum se vor dovedi folositoare și după ce se reiau cursurile în clase”, spune Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

„Învățarea este un proces continuu care trebuie să se desfășoare și dincolo de pragul sălii de clasă. Rolul platformelor educaționale este acela de a menține contactul cu școala, de continuare a învățării de acasă. Susțin diversitatea resurselor și a instrumentelor care pot contribui la succesul învățării și îi încurajez deopotrivă pe elevi și pe colegii mei, cadrele didactice, să utilizeze aceste resurse pentru dezvoltarea lor profesională și personală. Felicit pe toți partenerii care prin activitatea lor au dat dovadă că au înțeles mesajul: O Românie modernă nu poate fi decât o Românie educată!”, declară Monica Anisie, Ministrul Educației și Cercetării.

„Profesorii, elevii, școala, societatea, se confruntă cu o situație fără precedent, este nevoie de mobilizare și solidaritate în toate domeniile din partea societății civile. Învățământul online este cea mai rapidă soluție în perioada suspendării cursurilor, însă profesorii au nevoie de asistență și sprijin în folosirea tehnologiei și în adaptarea procesului educațional. Soluțiile oferite de scoalapenet.ro nu sunt obligatorii, ele reprezintă o recomandare de bună practică din partea Ministerului Educației Naționale și un sprijin din partea organizațiilor. Chiar dacă acest proiect apare ca răspuns la o situație de criză, el va rămâne și pe viitor un pas important în tehnologizarea școlii românești”, menționează reprezentanții ONG-urilor care au inițiat proiectul.”

Duminică seara, Monica Anisie declara pentru HotNews.ro că școlile vor rămâne închise până după Paște, atâta timp cât este declarată stare de urgență.

”Așteptăm să vedem exact care va fi conținutul decretului pentru Starea de Urgență și ce decizii se vor lua în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ținând cont de faptul că Vacanța de Paști este în perioada 4-21 aprilie. Ulterior, vom comunica exact perioada pentru care s-ar putea prelungi suspendarea cursurilor”, preciza Ministerul Educației, după declarațiile Monicăi Anisie.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ preuniversitar în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii, în funcție de evoluția situației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.