Ministerul Educației: Simulările naționale se vor amâna, toate activitățile extrașcolare sunt anulate, iar mobilitățile vor fi suspendate

0

Ministerul Educației și Cercetării anunță că simularea Evaluării Naționale și cea a examenului de Bacalaureat se vor amâna ”până la o dată care va fi comunicată ulterior”. De asemenea, informează MEC, toate activitățile extrașcolare sunt anulate, iar activitățile din cadrul programului „Școală după școală” care „funcționează în unitățile de învățământ de stat sau particulare” se vor suspenda. Pe de altă parte, programele de studii privind schimbul de experiență, mobilitățile, respectiv stagiile de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare sunt sistate până la data de 31 martie 2020.

Toate acestea sunt măsuri luate de Ministerul Educației și Cercetării în urma deciziei luate, cu o zi în urmă, de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență privind suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie.

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a organizat, marți, o videoconferință cu inspectorii școlari pe această temă.

MEC mai precizează că înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor, iar Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ vor decide modalitatea legală de recuperare a cursurilor.

Comunicatul integral al Ministerului Educației și Cercetării:

”Măsuri luate de Ministerul Educației și Cercetării ca urmare a Hotărârii nr. 6 a Consiliului Național pentru Situații Speciale de Urgență

Astăzi, 10 martie, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a organizat o  videoconferință cu inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți.

Potrivit art.1 din Hotărârea nr. 6 a Consiliului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), „se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar începând cu data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației”. Această măsură este una preventivă, care nu are la bază considerente de ordin medical.

Ministerul Educației și Cercetării face următoarele precizări:

    1. Simulările pentru Evaluarea Națională, examenul național de Bacalaureat, dar și diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior.
    2. Înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor. Totodată, și activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor.
    3. Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educațional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie 2020.
    4. Ministerul Educației și Cercetării încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menține comunicarea între elevi și cadrele didactice.
    5. Toate activitățile extrașcolare sunt anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior.
    6. Activitățile din cadrul programului „Școală după școală” care funcționează în unitățile de învățământ de stat sau particulare se vor suspenda în această perioadă.
    7. De asemenea, conform hotărârii CNSSU, programele de studii privind schimbul de experiență, mobilitățile, respectiv stagiile de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare se suspendă până la data de 31.03.2020, dacă nu au fost începute anterior datei adoptării prezentei hotărâri (nr. 6/09.03.2020).

În cadrul videoconferinței de astăzi, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a solicitat inspectorilor generali și inspectorilor generali adjuncți să existe o informare și o comunicare continuă între cadrele didactice, părinți și elevi. Este foarte important ca în această perioadă în care cursurile sunt suspendate, elevii să nu se expună în spații aglomerate.

Menționăm că numărul elevilor afectați de suspendarea cursurilor este de aproximativ trei milioane.”

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, elevii claselor a VIII-a și a XII-a urmau să înceapă pe 23 martie simularea Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat.

Calendarul simulărilor naționale în anul școlar 2019-2020

SIMULARE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2020

  • 23 martie 2020: Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 24 martie 2020: Matematică – probă scrisă
  • 25 martie 2020: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 3 aprilie 2020: Comunicarea rezultatelor

SIMULARE BAC 2020

  • 23 martie 2020: Proba E) a) – proba scrisă – Limba și literatura română
  • 24 martie 2020: Proba E) c) – proba scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 25 martie 2020: Proba E) b) – proba scrisă – Limba și literatura maternă
  • 26 martie 2020: Proba E) d) – proba scrisă –  proba la alegere a profilului și specializării
  • 3 aprilie 2020: Comunicarea rezultatelor

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.