Gabriela Firea: Școlile și grădinițele din București trebuie să fie închise pentru a limita răspândirea virusului

0
Foto: pixabay.com

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, solicită închiderea școlilor și grădinițelor din București pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus. O decizie privind suspendarea sau nu a cursurilor în toate unitățile de învățământ va fi luată, luni, de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, care se va întruni de la ora 16.00.

„Acestea (şcolile – n.r.) sunt în administrarea primăriilor de sectoare. Discuţiile sunt pro şi contra în societate. Putem să nu închidem nicio şcoală, nicio grădiniţă şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Este şi această variantă susţinută public de foarte multe persoane. Dar putem să fim preventivi, responsabili şi înţelepţi, să închidem şcolile şi grădiniţele și vă spun şi de ce, care este pericolul: domnul care a venit din Italia, de la Roma (…), nu a intrat imediat în izolare, s-a mai întâlnit cu nişte persoane. Când a rămas la domiciliu izolat, s-a întâlnit cu prietena, cu fiica şi cu prietenul fiicei. Prietena este şi ea bolnavă, a avut test pozitiv încă de ieri, este internată. Îi doresc multă sănătate, dar şi ea a fost la serviciu şi s-a întâlnit cu toţi colegii. Acei colegi au copii, părinţi. Vă daţi seama ce înseamnă o adevărată anchetă epidemiologică?”, a declarat Gabriela Firea, în cadrul comandamentului de urgenţă convocat la sediul Primăriei Capitalei.

”Vreau să le transmit autorităților centrale că, cel puțin pe raza municipiului București, școlile și grădinițele trebuie să fie închise pentru a limita pe cât posibil răspândirea virusului. Noi nu putem impune Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, dar putem să transmitem această rugăminte, să facem această propunere. Am înțeles că astăzi se va analiza această situație și aceasta este propunerea noastră”, a adăugat Firea.

Primarul general a apreciat că o închidere a şcolilor abia în preajma sărbătorilor pascale, când vor reveni mulţi români din diaspora, ar fi o măsură luată „prea târziu”.

„Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să golim rafturile magazinelor, rafturile din farmacii. Dar trebuie să limităm pe cât posibil răspândirea virusului. Şi în şcoli se răspândeşte cel mai rapid”, a spus Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei a mai arătat că, în cazul în care se închid unitățile de învățământ, părinții trebuie să evite să iasă cu copiii în spațiile publice, la mall, la cinema sau la locurile de joacă.

Prezenți la ședință, primarii de sector au pledat de asemenea pentru suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ din București pentru două sau trei săptămâni.

Pe de altă parte, Gabriela Firea a anunţat suspendarea activităţii celor 14 teatre aflate în administrarea Primăriei, până la data de 31 martie. De asemenea vor fi suspendate concerte şi manifestări ale mai multor instituţii – Opera Comică, Centrul Municipal pentru Tineret, Centrul pentru Seniori, ARCUB, Creart, PROEDUS, Muzeul Literaturii, Muzeul Municipiului Bucureşti, iar meciurile de handbal ale CSM se vor desfăşura fără spectatori.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.