Avocatul Poporului a contestat la CCR legea care acordă profesorilor statutul de autoritate publică

0
Foto: digi24.ro

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu anumite prevederi din legea privind învestirea personalului didactic cu statutul de autoritate publică, susținând că unul dintre motivele de neconstituționalitate îl reprezintă ”afectarea gravă a dreptului la apărare al elevilor”.

”Avocatul Poporului apreciază drept nerezonabilă ipoteza în care elevului i se creează, în fapt, o situație cu mult mai grea decât aceea de care ar beneficia într-un proces penal, prin încălcarea evidentă a unor garanții fundamentale ale dreptului la apărare, garanții recunoscute la nivel constituțional și internațional. În opinia Avocatului Poporului, prezumția de nevinovăție a elevului ar trebui să primeze în raport cu prezumția de veridicitate a faptelor sesizate în scris de personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Pe de altă parte, arată sursa citată, ”actul normativ încalcă principiul securității raporturilor juridice”, iar ”activitatea didactică nu presupune un raport de putere publică și, pe cale de consecință, nici structurile care prestează servicii publice de învățământ nu sunt autorități publice, ci instituții publice, prestând anumite servicii publice specializate, în diverse domenii administrative, în speță servicii de educație pentru copii și tineri”.

Comunicatul Avocatului Poporului:

”Anumite articole din Legea privind învestirea personalului didactic cu exercițiul autorității publice pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, neconstituționale – Obiecție de neconstituționalitate

Avocatul Poporului a trimis luni, 17 februarie 2020, la Curtea Constituțională a României Obiecția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 1 și art. 4 din Legea privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, lege adoptată de către Senat în 3 februarie 2020.

În opinia Avocatului Poporului, actul normativ încalcă principiul securității raporturilor juridice, prin faptul că devine lipsit de claritate și de previzibilitate, întrucât, pe de o parte, atribuie activității didactice caracterul unei activități desfășurate în regim de putere publică, iar, pe de altă parte, creează o neclaritate în ceea ce privește statutul funcțiilor didactice în general.

În plus, Avocatul Poporului consideră, între altele, că activitatea didactică nu presupune un raport de putere publică și, pe cale de consecință, nici structurile care prestează servicii publice de învățământ nu sunt autorități publice, ci instituții publice, prestând anumite servicii publice specializate, în diverse domenii administrative, în speță servicii de educație pentru copii și tineri.

Un alt motiv de neconstituționalitate îl reprezintă afectarea gravă a dreptului la apărare al elevilor. Avocatul Poporului apreciază drept nerezonabilă ipoteza în care elevului i se creează, în fapt, o situație cu mult mai grea decât aceea de care ar beneficia într-un proces penal, prin încălcarea evidentă a unor garanții fundamentale ale dreptului la apărare, garanții recunoscute la nivel constituțional și internațional. În opinia Avocatului Poporului, prezumția de nevinovăție a elevului ar trebui să primeze în raport cu prezumția de veridicitate a faptelor sesizate în scris de personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control.

Întreaga motivație pe care se bazează opinia Avocatului Poporului se regăsește pe site-ul instituției, la secțiunea Contencios constituțional – obiecții de neconstituționalitate – 2020 sau accesând link-ul http://www.avp.ro/obiectii/obiectie_18februarie2020.pdf.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here