Trei modificări importante în Legea educației, în opinia expertului în educație, Marian Staș: ”Majoritatea transformărilor sunt de bine”

2

Marian Staș, expert în educație, consideră că modificările făcute de Senat la Legea educației naționale sunt, în cea mai mare parte, ”de foarte mare augur” pentru învățământul preuniversitar. Marian Staș crede că președintele Klaus Iohannis ar trebui să promulge legea și enumeră cele mai importante trei ”transformări” cuprinse în proiectul adoptat de senatori.

”Primul cel mai semnificativ este modificarea proporției între trunchi comun și curriculumul la decizia școlii, în loc de 80-20, acum este 65% cu 35%. O mai mare deschidere către ceea ce înseamnă curriculumul la decizia elevilor în oferta școlii.

Al doilea aspect important îl reprezintă scăderea numărului de copii în clasă, ceea ce ce este foarte bine. Sigur, s-ar putea să nu fie suficiente spații acum, dar asta va fi o presiune foarte dură pentru a crea astfel de spații.

Și, în sfârșit, al treilea și cel mai important, după părerea mea: configurația actualului articol 262 care, în fapt, pune pe masă un model de carieră didactică și de normare extrem de nou, centrat pe opțiuni orizontale echivalente. Pe românește, asta înseamnă că, de acum începând, profesorii vor putea fi retribuiți, salarizați nu numai pe activitatea didactică la catedră, dar și pe alte opțiuni nedidactice cum ar fi, de pildă, consiliere de carieră pentru copii, coaching și mentorat pentru profesorii debutanți, management de proiect în folosul școlii.

Este excepțională această transformare și, dacă sindicatele au avut o contribuție aici, salut și le felicit. Legislatorii au văzut un lucru foarte neobișnuit la noi și anume că modelul acesta de carieră didactică poate fi gândit, normat, salarizat nu numai pe activitate didactică, dar și pe alte activități nedidactice. Este un pas important către ceea ce înseamnă pilotare de transformare curriculară și de carieră didactică de secolul XXI”, a declarat Marian Staș la Digi 24.

Expertul în educație a mai arătat că proiectul adoptat în Senat ”reprezintă un întreg pachet care vine să transforme legea educației”, nu sunt cârpeli ale unui articol sau altuia, iar ”majoritatea transformărilor sunt de bine”.

Marian Staș a admis însă că punerea în practică a noilor prevederi nu va fi un proces ușor, dar crede că, în momentul de față, ”presiunile multiple sunt suficiente” pentru a începe ”o transformare de sistem”.

Ușor nu este cu siguranță, dar ca întotdeauna, viața bate filmul. Presiunile realităților pe care le trăim cu siguranță vor cere accelerarea măsurilor adoptate ieri de către Senat, pe care le salut fără rezerve. Pachetul acesta de transformări este extrem de serios, este masiv ceea ce probează relevanță, interes și urgență de prim rang. Dacă Parlamentul României a fost în stare să facă așa ceva ieri, asta înseamnă că, dacă avem cu adevărat voință politică, putem pune în fapt lucrurile. Dacă aș fi în postura președintelui României, aș promulga legea pentru că cea mai mare parte dintre aspectele care sunt prevăzute acolo sunt de foarte mare augur pentru învățământul preuniversitar”, a mai spus Marian Staș.

Citește și: Legea educației, modificată în Parlament: Numărul maxim de elevi dintr-o clasă scade, iar transportul pentru elevi va fi gratuit

2 COMENTARII

  1. Foarte buna masura cu reducerea numarului de elevi pe clasa ! Dar ce ne facem cand, in clasa a IX-a se porneste cu 26 de elevi, si, peste 1-2 ani, se ajunge tot la 36 ? Trebuie elaborata lege ferma de interzicere a transferarii elevilor de la un liceu la altul, dupa bunul lor plac. Nu mai vorbim ca ei se transfera de la liceu cu un nivel mai scazut, la unul mai bun, ei insisi avand un nivel mai scazut si in privinta comportamentului si asa „contamineaza ” intreaga clasa de comportamente neadecvate bunei desfasurari a orelor ! Multumim, dar mai reflectati !

  2. Religia trebuie scoasă din programa liceală! Ajunge sa se studieze in clasele gimnaziale ! In liceu, nu se face NIMIC ! Sunt ore care încarcă inutil programa elevilor de liceu ! Trebuie sa se ia decizii potrivite in situații limita !Fara încrâncenare, cu responsabilitate și maturitate deplina,cu realism educaționale/cultural/formal/informal, aceasta este o măsura care se impune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.