Consiliul Național al Elevilor critică decizia Ministerului Educației privind structura anului școlar 2020-2021

0
Foto: facebook.com/ Consiliul Național al Elevilor

Consiliul Național al Elevilor ”condamnă” decizia Ministerului Educației și Cercetării de a aproba structura anului școlar 2020-2021 fără a ține cont de opiniile exprimate de elevi. Reprezentanții CNE au susținut începerea cursurilor pe 1 septembrie, însă ordinul de ministru a menținut data propusă de minister astfel încât școala va începe pe 14 septembrie. Elevii spun că, în discuțiile cu factorii decizionali, a fost luată în calcul o soluţie de compromis, data de 7 septembrie. 

”Este regretabil că doamna Ministru pur şi simplu a ignorat sutele de propuneri pe care elevi reprezentanţi din toată ţara le-au transmis, toate pentru ca anul şcolar să înceapă pe 7 septembrie, într-o logică de a nu mai tergiversa cursurile spre luna iunie, chiar iulie pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic. (…) Nu abandonăm lupta, există un proiect de lege în Parlamentul României pe tema structurii anului şcolar şi vom dezbate asupra lui, vom veni cu propuneri concrete, fiindcă e inadmisibil să mai tolerăm încă un an în care actorii implicaţi în sectorul educaţional nu se pot pune de acord asupra unei structuri a anului şcolar. Consiliul Naţional al Elevilor va susţine structura fixă a anului şcolar, obţinută pe cale parlamentară”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

Elevii sunt din nou victime ale deciziilor nefondate ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării!

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă decizia Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a aproba structura anului şcolar 2020-2021 fără a ţine cont de opinia exprimată şi argumentată în repetate rânduri de către reprezentanţii elevilor, cu privire la contrabeneficiile continuării cursurilor şi ale susţinerii examenelor naţionale în mijlocul verii, în condiţii de temperatură critice.

În anul 2017, în cadrul Adunării generale a Consiliului Naţional al Elevilor de la Râmnicu Vâlcea, liderii elevilor din întreaga ţară au adoptat o hotărâre pentru ca dezideratul CNE să fie obţinerea unei structuri fixe pentru desfăşurarea cursurilor dintr-un an şcolar: acestea ar trebui să înceapă la 1 septembrie şi să se termine la 1 iunie. În urma multiplelor discuţii purtate de către reprezentanţii elevilor cu factorii decizionali la nivel central, a fost luată în calcul o soluţie de compromis, anume începerea cursurilor pe data de 7 septembrie.

Dorim să atragem atenţia cu privire la un fenomen care a luat amploare în sistemul educaţional, mai ales în ultimii ani: calendarul examenelor naţionale este unul decalat, elevii sunt nevoiţi să susţină aceste examene în toiul verii, în clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilaţie, randamentul fiind unul din ce în ce mai scăzut. De asemenea, orice zi petrecută la şcoală în luna iunie este resimţită precum o povară de către elevi, aspect care favorizează absenteismul şcolar masiv, dar şi incapacitatea beneficiarilor primari ai educaţiei de a se putea concentra pe studiu. Cu toate acestea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a făcut abstracţie totală de problemele cu care se confruntă elevii şi a aprobat o structură care amplifică impactul negativ al acestui aspect.

„Este regretabil că doamna Ministru pur şi simplu a ignorat sutele de propuneri pe care elevi reprezentanţi din toată ţara le-au transmis, toate pentru ca anul şcolar să înceapă pe 7 septembrie, într-o logică de a nu mai tergiversa cursurile spre luna iunie, chiar iulie pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic. Poate pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu e atât de important că elevii vor veni în ianuarie în şcoli şi vor îngheţa în clasele care nu sunt dotate corespunzător pentru că vacanţa de 3 săptămâni e istorie acum. Vacanţa pe care noi o revendicăm de atâţia ani ca fiind soluţia optimă pentru un sistem educaţional coerent şi de calitate. Nu abandonăm lupta, există un proiect de lege în Parlamentul României pe tema structurii anului şcolar şi vom dezbate asupra lui, vom veni cu propuneri concrete, fiindcă e inadmisibil să mai tolerăm încă un an în care actorii implicaţi în sectorul educaţional nu se pot pune de acord asupra unei structuri a anului şcolar. Consiliul Naţional al Elevilor va susţine structura fixă a anului şcolar, obţinută pe cale parlamentară”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.”

Citește și: Cursurile vor începe pe 14 septembrie în anul școlar 2020-2021. Ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.