O învățătoare din Sibiu lipsește de la ore din septembrie. Polițiștii fac verificări, șeful ISJ cere schimbarea legislației

0
Foto: digi24.ro

O învățătoare de la Şcoala Gimnazială „Radu Selejan” numărul 21 din municipiul Sibiu lipseşte de 76 de zile de la școală, fiind în mai multe concedii medicale, cu boli diferite. Mai mulţi părinţi ai copiilor au reclamat situația, iar poliţiştii verifică certificatele de concedii medicale, eliberate de un medic din judeţul Argeș. Învățătoarea nu a mai venit la ore din luna septembrie 2019, iar şcoala nu poate să angajeze un alt om să o înlocuiască, din cauza legislaţiei în vigoare, a declarat, miercuri, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, Tiberiu Ivancea, citat de Agerpres.

UPDATE Învăţătoarea care a lipsit de la ore timp de peste patru luni, din septembrie până în ianuarie, invocând motive medicale, a anunţat, luni, 3 februarie, conducerea Şcolii Gimnaziale „Radu Selejan” din Sibiu că a decis să se pensioneze. Elevii vor putea astfel să aibă un alt cadru didactic până la finalul anului şcolar, a precizat inspectorul general adjunct, Gheorghe Bîrză.

Știrea inițială:

Potrivit sursei citate, poliţiştii o verifică pe învăţătoare şi pe medicul din Argeş, după ce mai mulţi părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei au cerut ajutorul IPJ Sibiu.

Ne-am şi sesizat în baza unei audienţe pe care am avut-o ieri. Au fost la mine câţiva părinţi ai copiilor din clasa respectivă. Ne-am autosesizat şi am demarat verificări în sensul de a stabili autenticitatea sau veridicitatea acelor adeverinţe de concediu medical. Doar că acest lucru este de durată. Vom vedea care va fi rezultatul acestor verificări. Încă nu este un dosar penal, am demarat nişte verificări. Dacă indiciile pe care le găsim ne duc către un dosar penal, vom înregistra un dosar penal”, a spus şeful IPJ Sibiu, Tiberiu Ivancea.

Părinţii copiilor din clasa I, la care este învăţătoare Adela Achim, la Şcoala Gimnazială „Radu Selejan” din municipiul Sibiu, reclamă faptul că, din septembrie, aceasta a lipsit până zilele trecute, când a fost prezentă doar o zi, după care a anunţat că nu poate să mai vină la serviciu. Inclusiv miercuri, învăţătoarea a lipsit de la ore. Aceasta a anunţat şcoala că este bolnavă, prezentând certificate medicale eliberate de un medic din judeţul Argeş, cu diagnostice diferite.

Învăţătoarea verificată de poliţişti a acumulat de la începutul anului şcolar şi până în prezent 76 de zile de concediu medical, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Alexandru Dumbravă. Acesta a menţionat că şcoala a apelat la ajutorul altor învăţători, chiar şi la ajutorul femeii de serviciu, ca să fie supravegheaţi copiii.

Potrivit conducerii şcolii, în mai multe rânduri, Adela Achim a anunţat şcoala, pe mail, la ora 8.00 dimineaţa, că s-a îmbolnăvit şi va lipsi o săptămână. În săptămâna următoare, situaţia se repetă.

Reacția ISJ Sibiu

Cazul învăţătoarei Adela Achim nu este singurul şi se poate întâlni la orice şcoală din România, singura soluţie pentru această problemă fiind schimbarea legii, conform şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu, profesorul Alexandru Dumbravă, citat de Agerpres.

„Situaţia la Şcoala 21 este o situaţie care, în principiu, se poate întâlni la orice şcoală din România. În mod normal, atunci când un dascăl intră în concediu medical, primele cinci zile, el este înlocuit colegial de alţi colegi. (…) Atunci când o astfel de situaţie se întâmplă la învăţători în special, lucrurile devin mai grave pentru că învăţătorul respectiv are ore toată ziua cu copiii respectivi şi este greu să găseşti alt învăţător disponibil în şcoală, printre colegi, care să stea toată ziua cu copiii respectivi”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), profesorul Alexandru Dumbravă.

Potrivit sursei citate, cazul învăţătoarei, care lipseşte de 76 de zile de la ore, nu este singurul. „Sunt cazuri destul de puţine, care se rezolvă la nivel local”, a spus Alexandru Dumbravă.

Conform şefului IŞJ Sibiu, învăţătoarea în cauză face acest lucru de mai mulţi ani. „Cazul doamnei este un caz mai special, care a început cu mulţi ani în urmă. Cred că la dumneaei este de vreo şase ani situaţia, numai că anul acesta lucrurile au degenerat”, a mai precizat Alexandru Dumbravă.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), profesorul Alexandru Dumbravă, a menţionat că a discutat cu parlamentari din Sibiu şi le-a propus să schimbe legea, în aşa fel încât, dacă un învăţător lipseşte cinci zile de la ore, şcoala să poată plăti pe învăţătorul care îi ţine locul, de obicei fiind vorba despre un pensionar.

„În situaţii de genul acesta, lucrurile trebuie să se schimbe de la nivel legislativ, pentru că nu poţi să suplineşti la nesfârşit. Dacă omul are o singură boală, (…) nu schimbi diagnosticul de la o săptămână la alta, din a şasea zi, omul intră în continuitate în concediu şi atunci este OK, poţi să plăteşti pe altcineva care să vină şi să-i ţină orele. În situaţia în care găseşti pe acel altcineva. (…) Pentru a încerca pe viitor să evităm astfel de situaţii, am şi înaintat o propunere pentru schimbarea legislaţiei, astfel încât, în mod special pentru învăţământ, să nu mai apară intervalul acesta de cinci zile în care să nu poţi plăti pe altcineva, când un om îşi ia concediu iniţial”, a explicat Alexandru Dumbravă.

Potrivit sursei citate, ar trebui ca fiecare inspectorat şcolar judeţean din ţară să aibă „un grup de profesori rezervişti”, care să poată fi chemaţi de acasă, la nevoie, să ţină orele unui coleg care se îmbolnăveşte. Dumbravă susţine că astfel de „grupuri de profesori rezervişti” există în Franţa şi Marea Britanie. Aceşti „profesori rezervişti” ar putea proveni din rândul celor care s-au pensionat.

De la începutul anului şcolar şi până în prezent, cei 21 de elevi au fost supravegheaţi la ore de către directoarea şcolii, învăţători aduşi de acasă, eleve aflate în practică la Colegiul Naţional „Pedagogic” şi femeia de serviciu, conform şefului IŞJ Sibiu, Alexandru Dumbravă.

Întrebat dacă o poate suspenda pe învăţătoarea care lipseşte de 76 de zile din motive medicale, şeful IŞJ Sibiu a spus: „Nu”.

Potrivit şefului IŞJ Sibiu, „unul dintre medicii care îi acordau concedii medicale, din judeţul Argeş, nu din judeţul Sibiu, a fost amendat de către Casa de Sănătate, pentru că depăşise numărul maxim de zile de concedii iniţiale pe care i le poate da”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.