Consiliul Naţional al Elevilor: Problema transportului rămâne nerezolvată. Elevii s-au săturat să fie priviţi drept pioni în jocul politic

0

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) susține, după decizia de miercuri a CCR, că problema transportului elevilor va rămâne nerezolvată până când serviciile de transport vor redeveni servicii publice. CNE îşi exprimă ”profunda dezamăgire” față de modul în care Guvernul României gestionează transportul elevilor și solicită ”imediata intervenţie” a Parlamentului pentru a respinge OUG 51/2019, care elimină transportul elevilor din sfera serviciilor publice.

”Elevii din România s-au săturat să fie priviţi drept pioni în jocul politic al decidenţilor. Solicităm imediata intervenţie a Parlamentului României pentru a respinge OUG. Menţionăm, de asemenea, că reprezentanţii elevilor din România au iniţiat demersuri pentru a crea cadrul de intervenţie a Comisiei Europene şi pentru a debloca transportul elevilor”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Comunicatul integral al Consiliului Naţional al Elevilor:

”Interesele transportatorilor sunt puse din nou deasupra intereselor elevilor români!

Astăzi, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate asupra legii prin care Guvernul României şi-a asumat răspunderea pentru tentativa de a rezolva efectele grave ale Ordonanţei de urgenţă cu numărul 51/2019, care elimină transportul elevilor din sfera serviciilor publice, act normativ care a produs haos în sistemul educaţional din România şi a pus nevoile acestora în al doilea rând, după cele ale transportatorilor.

Problema transportului elevilor va rămâne nerezolvată până când serviciile de transport vor redeveni servicii publice. În caz contrar, operatorii de transport nu vor mai avea nicio obligaţie să transporte elevi şi să ofere reduceri pentru aceştia – fenomen asupra căruia Inspecţia de Stat pentru Controlul Rutier (ISCTR) închide ochii cu bună ştiinţă. În 2018, de pildă, ISCTR a oferit amenzi pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare pentru doar doi operatori de transport în toată ţara.

Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă profunda dezamăgire asupra modului în care Guvernul României gestionează transportul elevilor, mai ales având în vedere faptul că în vară actualii guvernanţi cereau sesiune parlamentară extraordinară pentru a abroga OUG.

„Elevii din România s-au săturat să fie priviţi drept pioni în jocul politic al decidenţilor. Solicităm imediata intervenţie a Parlamentului României pentru a respinge OUG. Menţionăm, de asemenea, că reprezentanţii elevilor din România au iniţiat demersuri pentru a crea cadrul de intervenţie a Comisiei Europene şi pentru a debloca transportul elevilor”, a declarat Antonia-Laura PUP, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.”

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

Potrivit unor surse din CCR, citate de Agerpres, Curtea a admis sesizarea PSD, „pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiţii stabilite prin decizii ale forului constituţional pentru utilizarea asumării răspunderii şi s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare”.

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu este de acord cu decizia Curţii Constituţionale, care a admis sesizarea PSD asupra proiectului în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

Premierul a adăugat că, prin această decizie, Curtea Constituţională „nu vrea şi nu este de acord” cu ceea ce a dorit Guvernul, şi anume în special copiii din familiile sărace să meargă la şcoală cu transportul public subvenţionat.

Ordonanţă de urgenţă pentru a rezolva problemele create de OUG 51

Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă pentru a rezolva problemele generate de OUG 51 după decizia CCR de a declara neconstituţională legea pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, privind transportul de persoane, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, miercuri seară, la Realitatea Plus.

„În privinţa Ordonanţei 51 (…) eu nu stau să aştept acum să văd scrupulele constituţionale când sunt probleme de rezolvat. Eu o spun de acum, a fost declarată neconstituţională, aştept motivarea, emitem ordonanţă de urgenţă ca să rezolvăm problemele generate de Ordonanţa de Urgenţă 51. Pentru că, nu s-au uitat să vadă, oare Ordonanţa 51 era constituţională, exista temei de urgenţă pentru adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 51? Nu a existat niciun control de constituţionalitate pe Ordonanţa 51, iar noi care venim să îndreptăm efecte negative clare, precise, pe care le ştie toată lumea, printr-o angajare de răspundere, constatând că în Parlament nu se corectează Ordonanţa 51, este neconstituţională angajarea noastră de răspundere? Eu nu cred că este neconstituţională voinţa unui Guvern de a rezolva problemele oamenilor„, a spus Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.